Repartirà un dividend de 6,93 euros per acció el proper 23 d'abril
Aena està convençuda que "avança pel bon camí" per aprofitar el creixement previst al sector aeronàutic per als propers anys i treure partit a la seva estratègia de diversificació internacional i comercial, però no perd de vista els riscos vius a l'escenari. El principal, a curt termini, és el Brexit. Encara no hi ha certesa sobre com es materialitzarà la ruptura entre la Unió Europea i el Regne Unit, però Aena serà capaç de capejar el temporal, assegura el seu president i conseller delegat Maurici Lucena.
"Aena està preparada per absorbir els impactes negatius que es puguin produir associats al nou estatut duaner que generarà la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Juntament amb les autoritats competents, Aena ha realitzat totes les actuacions necessàries per mitigar la repercussió del Brexit als aeroports (en què opera) quan aquest sigui una realitat", ha afirmat Lucena davant els accionistes d'Aena aquest dimarts durant la seva primera junta general al capdavant de la companyia.
Lucena ha subratllat també la incertesa que genera l'increment d'activitat de destins geogràfics que competeixen amb Espanya com a destinació turística, la major exigència dels passatgers en els serveis que troben as aeroports o, fins i tot, el procés de concentració de les aerolínies derivat de les diverses fallides que s'han succeït al sector durant els últims mesos.
El president d'Aena ha recordat que per afrontar aquests desafiaments, la companyia va posar en marxa l'any passat un full de ruta centrat en la modernització i ampliació de les seves infraestructures per donar resposta a la creixent demanda de passatgers. En aquest sentit, ha recordat Lucena, ja està planificada l'ampliació dels aeroports de Madrid i Barcelona, dos projectes que es desenvoluparan fins al 2026 i que suposaran una inversió de 2.800 milions (incloent-hi el desenvolupament complementari de l'aeroport de Girona).
A més, el pla d'Aena passa també per l'optimització i redisseny de l'oferta comercial i el desenvolupament immobiliari aprofitant els terrenys aeroportuaris disponibles i que no tenen actualment un ús previst. "Les actuacions planejades suposaran les actuacions immobiliàries més importants d'Espanya durant les pròximes dues dècades", ha afirmat Lucena.
El seu objectiu és ser un pol de negocis tant a Madrid com a Barcelona, amb edificis corporatius, hotels i àrees comercials, a més d'instal·lacions preparades per a la celebració de congressos.
Els desenvolupaments es realitzaran de la mà de empreses del sector que aportin la seva experiència al sector immobiliari i turístic, "però Aena mantindrà en tot moment la propietat dels sòls", subratlla Lucena. Actualment, s'estan avaluant el valor de la inversió i l'extensió dels terrenys que es posaran al servei d'aquests desenvolupaments.
A més, s'estan realitzant estudis per estendre aquests desenvolupaments immobiliaris a altres aeroports de la xarxa com els de Palma de Mallorca, Màlaga, València i Sevilla.
L'ESTAT INGRESSARÀ 530 MILIONS VIA DIVIDEND
Els accionistes d'Aena han aprovat la distribució d'un dividend de 6,93 euros per acció amb càrrec a l'exercici 2018, un 6,6% més que l'any anterior. En total, el gestor aeroportuari destinarà 1.039,5 milions a la retribució dels seus accionistes i realitzarà el seu pagament el proper 23 d'abril. L'Estat, principal accionista d'Aena a través d'Enaire amb un 51% del capital, ingressarà a les arques públiques 530 milions.
El 2017, el Consell d'Aena va aprovar elevar el repartiment del dividend, per primera vegada, a un 80% del benefici net per als anys 2018, 2019 i 2020 en el marc del Pla Estratègic 2018-2021.
Lucena ha destacat durant el seu discurs que, des de principis de 2019, els títols d'Aena s'han revalorat un 17,1%. Al tancament d'aquest dilluns, les accions d'Aena es van situar als 159 euros, elevant la capitalització borsària a 23.850 milions.
Els accionistes han ratificat, a més, els nomenaments per cooptació de Maurici Lucena Betriu, com a conseller executiu; de Josep Antoni Duran i Lleida com a conseller independent i dels consellers dominicals Angèlica Martínez Ortega, Francesc Ferrer Moreno, Juan Ignacio Díaz Bidart, Marta Bardón Fernández-Pacheco.
També s'ha votat positivament les reeleccions dels consellers dominicals Pilar Arranz Notario i de Christopher Anthony Honh, en representació del fons TCI, segon major accionista, i els nomenaments de Jordi Hereu i Boher i Leticia Iglesias Herraiz com a consellers independents.
EL TRÀNSIT DE PASSATGERS AUGMENTA UN 5,9% FINS AL MARÇ
Durant el primer trimestre de l'any el trànsit de passatgers a la xarxa d'aeroports d'Aena va augmentar un 5,9% anual, fins als 52.808.042 viatgers. Només en el mes de març, els aeroports espanyols d'Aena van registrar 19,9 milions de passatgers, un 4,5% més que el 2018. Els passatgers internacionals van augmentar un 3,5% respecte al març de 2018 i els nacionals un 6,8%.
La companyia destaca aquestes dades tenint en compte que el 2018 Setmana Santa es va celebrar el març, mentre que aquest any tindrà lloc l'abril, "cosa que s'ha deixat sentir en alguns aeroports turístics".
L'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas va registrar el major nombre de passatgers al mes de març, amb 4,9 milions, un 7,1% més que fa un any. Barcelona-El Prat es col·loca en segona posició amb 3,9 milions, un 3,5% més.