Els consells de CaixaBank i Bankia es reuneixen aquest dijous per aprovar la fusió

L'equació de bescanvi entre totes dues entitats i els percentatges de control, temes clau

Bolsamanía
Bolsamania | 16 set, 2020 14:08
ep el presidente y el consejero delegado de bankia jose ignacio goirigolzarri y jose sevilla y el
EUROPA PRESS - Archivo

Els consells d'administració de CaixaBank i Bankia es reuniran finalment aquest dijous, 17 de setembre, després d'haver posat sobre la taula totes les dades extretes de la 'due diligence' (auditoria legal) i en la qual abordaran la proposta de fusió, segons fonts financeres consultades per Europa Press.

Caixabank
5,120
  • 0,67%0,03
  • Max: 5,16
  • Min: 5,08
  • Volume: -
  • MM 200 : 5,04
17:35 23/12/24
Bankia
1,784
  • 2,65%0,05
  • Max: 1,80
  • Min: 1,74
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,34
17:35 26/03/21

Inicialment, tots dos consells tenien previst reunir-se el diumenge per aprovar formalment la transacció, però les diferències sobre l'equació de bescanvi van ajornar aquestes reunions fins a algun dia d'aquesta setmana, per donar temps a arribar a un bescanvi acordat.

El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño i el president del FROB, Jaime Ponce, han liderat les negociacions. A més, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, hi han jugat un paper clau.

Una de les claus ha estat que CaixaBank s'ha garantit no baixar del 30% en el futur banc per raons fiscals. Per fer-ho possible, Criteria podria comprar un 1% de CaixaBank i així mantenir el 30% de l'entitat resultant, amb una inversió que rondaria els 120 milions d'euros.

Goldman Sachs calcula que CaixaBank pagarà un màxim de 1,63 euros per cada acció de Bankia si finalment totes dues entitats acorden la seva fusió. La xifra de 1,63 euros suposa una prima del 20% sobre l'actual preu de mercat de Bankia, encara se situa per sota del seu màxim anual de 1,76 euros.

Els consells es reuniran aquest dijous quan tinguin sobre la taula totes les dades extretes de la 'due diligence' (auditoria legal). La prolongació dels treballs en aquesta fase d'intercanvi d'informació, en la qual s'analitzen a fons els números de cada entitat, és precisament el que ha impedit que els consells es reunissin aquest diumenge.

En aquesta cita previsiblement es decidiran qüestions clau com l'equació de bescanvi, la seu, la composició del consell de la nova entitat o els seus objectius, entre altres aspectes.

L'inici de les negociacions va arrencar de manera discreta abans de l'estiu, després de ser autoritzat per tots dos consells, que per al seu assessorament van contractar bancs d'inversió (Morgan Stanley en el cas de CaixaBank i Rotschild en el de Bankia), consultores (Deloitte i EY, respectivament) i assessors legals (Uría Menéndez i Garrigues, respectivament).

Si els resultats de la 'due diligence' són positius, els consells decidiran donar el tret de sortida a una operació que donarà origen a un grup amb actius per import de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat d'origen català i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 empleats (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia), la qual cosa propiciaria significatives sinergies.

A continuació, en una nova reunió dels consells d'administració es convocaran les juntes extraordinàries d'accionistes. Aquesta convocatòria ha de fer-se amb, almenys, un mes d'antelació, per la qual cosa en el millor dels casos els accionistes donarien el seu vistiplau a l'operació a la fi d'octubre.

Per part seva, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital demanarà al Banc Central Europeu (BCE) un informe sobre la fusió entre Bankia i CaixaBank i, una vegada disposi de les conclusions d'aquest informe, serà Economia qui tingui l'última paraula sobre l'operació, que també serà analitzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La Llei de Defensa de la Competència planteja el procediment de control de concentracions en dues fases. En la primera, que durarà un màxim d'un mes, s'analitzarà l'operació, i el consell de l'organisme presidit per Cani Fernández decidirà si l'operació ha de ser autoritzada (amb o sense compromisos) o, si per contra, exigeix una anàlisi més detallada.

La majoria d'operacions s'aproven en aquesta fase. El 2016, es van resoldre 102 operacions de concentració, de les quals 96 van ser autoritzades en primera fase sense compromisos i 5 amb compromisos. CaixaBank i Bankia volen accelerar els tràmits al màxim per tenir ultimada la seva fusió abans de finals d'any o bé en el primer trimestre de 2021.

contador