L'operadora ha publicat avui una millora del 42,2% en el benefici del primer trimestre
L'IBEX ha tornat a caure aquest dijous i encadena quatre dies de caigudes després de la presentació de resultats de Telefónica i DIA. El selectiu espanyol s'ha deixat un 1,57% i ha tancat per sota dels 11.000 punts 10.861,4 punts, per primer cop des del dia 3 de maig, quan va pujar amb força després de la primera volta de les eleccions franceses. La resta de borses europees també han tancat amb caigudes, el DAX alemany ha baixat un 0,36% i el CAC 40 francès un 0,32%, mentre que l'FTSE 100 britànic ha tancat pla.
En una sessió marcada per les caigudes, només ha destacat l'evolució de Mapfre, que ha pujat un 0,83%, les accions de Gamesa, que han pujat un 0,73%, les d'ArcelorMittal (+ 0,49%) i les d'Aena (+ 0,30%), mentre que Viscofan ha tancat pla.
Les majors caigudes han estat per a Banc Popular, que ha caigut un 6,64%, seguit de DIA (-4,31%) i Telefónica, amb una caiguda del 4,02%. Mediaset ha baixat un 3,76% i Meliá un 3,22% i han estat altres dels valors que més han caigut.
Els analistes troben "decebedora" la caiguda a Espanya que han mostrat els resultats de Telefónica del primer trimestre, tot i que el menor despesa financera i la menor taxa fiscal hagin permès superar àmpliament les estimacions de benefici net, que ha augmentat un 42,2%. DIA ha reduït el seu benefici un 6,4% fins al març i ha augmentat el seu deute un 20%.
A més, Jefferies ha elevat la valoració de BBVA, Caixabank i Sabadell i ha retallat la de Popular fins a 0,80 euros des del 0,95 euros. Al Mercat Continu, OHL també ha caigut un 5% després de la presentació dels seus resultats trimestrals.
Fora de l'àmbit micro -avui també publiquen Crédit Agricole i BT, entre d'altres- el mercat segueix pendent del petroli. El barril Brent cotitza ara a 51,01 dòlars (+ 1,53%) i el West Texas a 48,10 dòlars (+ 1,54%) després de pujar més d'un 3% durant la nit després de conèixer una caiguda abrupta en els inventaris setmanals de cru als Estats Units. Això, combinat amb el suport d'Algèria i l'Iraq a l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), perquè aquesta ampliï les seves retallades de producció, van afavorir les alces del cru.
Pel que fa a la resta, els governadors dels bancs centrals i els ministres de Finances del grup dels set (G-7) es reuniran a Bari (Itàlia) de dijous a dissabte. L'agenda oficial se centra en la desigualtat, les lleis fiscals, la ciberseguretat i la prevenció del finançament al terrorisme. Europa, Canadà i el Japó també esperen que la reunió pugui donar una mica de llum sobre la direcció que pensa prendre els Estats Units respecte a polítiques clau.
Mentrestant, el Banc d'Anglaterra ha mantingut els tipus d'interès al 0,25% i ha revisat a l'alça la inflació per 2017. L'organisme que presideix Mark Carney espera que els preus pugin fins al 2,7% aquest trimestre i acabin l'any lleugerament per sota del 3%, a més, ha augmentat a la baixa les previsions de creixement de febrer, fins a l’1,9%. El banc central ha deixat la porta oberta a una pujada de tipus a partir de 2019.
A més, la Comissió Europea (CE) ha millorat en mig punt el seu pronòstic de creixement per Espanya el 2017, fins al 2,8%, des del 2,3% que estimava al febrer, mentre que calcula que el dèficit públic tancarà l'any en un 3,2% del PIB, que suposa una millora de tres dècimes respecte al càlcul anterior però és una dècima superior a l’objectiu pactat amb la Unió Europea.
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "les importants caigudes d'aquest dijous a l'IBEX 35 es deuen gairebé en exclusiva a la garrotada rebuda a Telefónica. Durant els últims dies vam comentar que aquest dijous podria ser interessant quan, si Telefónica aconseguia saltar per sobre dels 10,63 euros, el títol iniciés un nou impuls alcista amb objectiu als 11 euros. Però els resultats no han agradat al mercat i no només no ha superat resistències sinó que, a més, ha perforat suports".
"Si ens centrem en l'índex no podem descartar que, durant les properes sessions, el preu es dirigeixi cap a la zona de suport que presenta als 10.530 punts, emplenat així (parcialment) l'imponent buit alcista (diari i setmanal) de la sessió del 24 de juny al qual hem estat fent referència sessions enrere. El perill vindria si aquest buit alcista es tanqués o anul·lés. El nivell de suport homòleg als 10.530 punts de l'IBEX 35 es correspondria amb un BBVA a prop dels 7,10 euros i Banc Santander a voltants dels 5,7-5,8 euros. No cal dir que estem parlant d'una merescuda correcció/ajust proporcional a les pujades prèvies. I en cap cas parlem del final de la tendència alcista de fons", afegeix Rodríguez.