El Fons assegura que hi podria haver un efecte contagi pel risc sistèmic d'Itàlia
La crisi del sistema financer italià s'ha convertit en el nou motiu de preocupació per a l'estabilitat de la Unió Europea, que ja va patir fa dues setmanes l'impacte del referèndum al Regne Unit amb el suport majoritari al Brexit. Ara, és el Fons Monetari Internacional (FMI) qui ha posat l'accent en els dubtes de solvència dels bancs italians, que s'estima que acaparen un terç dels crèdits morosos de la Zona Euro amb uns 360.000 milions d'euros, el 22% del PIB del país.
Aquestes entitats formen un còctel explosiu "i el contagi regional i global pot ser significatiu atès el pes sistèmic d'Itàlia", assenyala l'FMI, segons recull El País. "Els esforços a escala europea han de prosseguir per reforçar l'arquitectura de la Zona Euro", afegeix l'informe, que descriu una banca plena de dificultats i atrapada en un cercle viciós, que ja està tenint impacte en la rendibilitat del deute italià i en la prima de risc, tot i que encara estiguin lluny dels nivells de 2012, en plena crisi de deute. En qualsevol cas, "unes primes de risc més altes tindran conseqüències sobre les empreses més dures que en el passat", alerten els economistes del Fons.
COM RECAPITALITZAR ELS BANCS
El governador del Banc d'Itàlia, Ignacio Visco, considera que els bancs amb problemes haurien de ser recapitalitzats amb diners públics. El banc d'Itàlia s'alinea així amb l'executiu italià per avançar en la recapitalització del sistema financer. Cal recordar que la recapitalització dels bancs amb diners públics necessitaria l'aprovació de la Comissió Europea (CE) ja que podria ser considerada com a ajuda d'Estat.
"La nova normativa europea exigeix que els creditors i no els contribuents assumeixin les pèrdues que un procés de recapitalització comporta", expliquen des de Bankinter. "Tot i això, l'executiu italià estudia injectar fins a 40.000 milions d'euros per assistir els bancs en dificultats si, arribat el cas, cal.
Es tractaria d'una assistència directament estatal, al marge de l'Atlante (el fons liderat per l'estat, però amb diners dels mateixos bancs), la qual cosa posaria en risc la unitat bancària i les normes adoptades per noves crisis a la UEM", afegeixen.
CRÈDITS MOROSOS QUE PODRIEN ELEVAR-SE FINS A 350.000 MILIONS D'EUROS
"S'estima que només els quatre grans bancs italians tenen uns 85.000 milions d'euros en crèdits morosos i que la xifra del conjunt del sistema frega els 250.000 milions, xifra que representa al voltant del 12,0% del PIB italià, encara que algunes estimacions arriben els 350.000 milions d'euros", assenyalen aquests analistes. La importància d'aquestes xifres són el principal motiu de preocupació per als inversors.
"Estimem que la incertesa sobre l'import efectivament necessari per sanejar les entitats amb problemes i el mecanisme utilitzat per a això perjudicarà la cotització dels bancs italians, de manera que revisem la nostra recomanació sobre Banca Intesa i Unicredit a vendre en tots dos casos", conclouen des de Bankinter.