El ministre de Foment lidera la negociació del consorci amb l'Aràbia Saudita sobre la nova data de posada en servei
El consorci d’empreses espanyoles que construeix l'AVE La Meca-Medina sembla que no tindrà llest el corredor per a la data prevista. Segons ha explicat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, negocia amb el Govern de l'Aràbia Saudita ajornar de nou la data de posada en servei comercial, actualment fixada per al proper mes de març, davant la possibilitat que les obres no hagin conclòs per llavors.
"No estic en condicions d'assegurar el termini, a causa de les dificultats que han existit", ha reconegut el ministre De la Serna
De la Serna ha dit que està liderant les converses per fixar un nou calendari, i ha assenyalat que espera viatjar a l'Aràbia durant "pròximes setmanes" per deixar tot lligat. "No estic en condicions d'assegurar el termini, a causa de les dificultats que han existit", ha reconegut el ministre en ser preguntat sobre la posada en servei de l'AVE a la Meca. "Des de fa dies vam parlar amb les autoritats saudites", ha afegit després d'intervenir en el 'Fòrum Líders' organitzat per Efe.
Aquesta és la segona vegada que el consorci negocia una demora en la posada en servei de l'AVE a la Meca, originàriament fixada per a finals de 2017. Al maig de l'any passat, el grup d'empreses va arribar a un acord amb l'Aràbia Saudita en relació als retards i els sobrecostos que estava originant l'obra, i s'estableix una nova data d'inauguració, març de 2018, que ara està en l'aire.
No obstant això, en aquest pacte també es va establir l'inici d'un període de proves, amb la realització de 'viatges de demostració' abans de la conclusió de 2017, un compromís que el consorci va complir 'in extremis' en iniciar aquests trajectes el passat 31 de desembre. En aquest sentit, el ministre ha revelat que a finals del passat mes de desembre ja va parlar amb el president de la Saudi Railway Organitation (SRO), que li va transmetre la seva satisfacció pel període de proves del corredor.
"Estem amb el període de prova i seguim treballant en qüestions que queden per dirimir", ha afirmat De la Serna en relació a la conclusió de l'anomenat 'AVE del Desert'. "El consorci tracta de complir els seus compromisos, però molts d'ells depenen d'actuacions sobre les quals el consorci no té responsabilitat, i això és el que està parlant amb Aràbia", ha remarcat el responsable de Foment.
RETARD A LES ESTACIONS
El ministre s'ha referit així al retard que acumula la construcció de la majoria de les cinc estacions de l'AVE, que construeixen altres empreses diferents, en la seva major part locals, i que pot suposar un dels motius del retard de posada en marxa del corredor.
Es dóna la circumstància que quan es va pactar amb l'Aràbia el primer ajornament de l'AVE el motiu va residir en el retard en la construcció de la plataforma de la línia, que en aquest cas va correspondre a un grup d'empreses xineses. L'AVE La Meca-Medina és un dels majors projectes aconseguits per empreses espanyoles a l'exterior i un dels emblemes de la marca Espanya.
El contracte, aconseguit el 2011 per 6.300 milions d'euros, ha consistit en la col·locació de les vies de la línia, de 450 quilòmetres de longitud, i de tota la seva 'superestructura', és a dir, tots els sistemes associats (electrificació, seguretat i telecomunicacions, entre d'altres), a més de la seva explotació que anirà a càrrec de Renfe.
El consorci encarregat d'aquest 'macroprojecte' està integrat, a més per aquesta operadora ferroviària pública, Adif i Ineco, per les empreses privades OHL, Cobra (ACS), Indra, Consultrans, Copasa, Dimetronic, Imathia i Inabensa. Talgo completa el grup com a subministrador dels trens, un total de 35 trens AVE, a més d'un especial per a la família reial àrab, amb capacitat per a 400 persones.