L'autoritat de Competència del Brasil autoritza l’OPA de Fridman sobre DIA

L'operació de LetterOne depèn també del que decideixin les autoritats europees

DIA cotitza un 13% per sota del preu que ofereix Fridman

Ainhoa Murga
Bolsamania | 25 feb, 2019 16:01
fridmanmikhailcb

Dia

0,017

14:00 24/12/24
0,00%
0,00

Llum verda per l’OPA de LetterOne sobre DIA al Brasil. L'autoritat de defensa de la competència brasilera ha donat el seu vistiplau a l'oferta voluntària llançada pel principal accionista de DIA. El fons controlat per Mikhail Fridman va sol·licitar l'autorització dijous passat i el Consell Administratiu de Defensa Econòmica del Brasil ha autoritzat l'operació aquest dilluns.

LetterOne va enviar dijous el fullet de l’OPA voluntària a la CNMV i va indicar que havia sol·licitat les aprovacions de competència pertinents. A més de Brasil, la Comissió Europea i la CNMV encara hauran de pronunciar-se sobre l'operació.

El fons de Fridman, principal accionista de DIA amb un 29% del capital, va llançar una OPA voluntària per la cadena de supermercats el passat 5 de febrer. A un preu de 0,67 euros per acció, LetterOne considera que la seva OPA "ofereix certesa als accionistes", en contrast amb el pla que defensa l'actual cúpula de la companyia.

Però aquesta oferta està condicionada a tres situacions: que el 35% dels accionistes l'acceptin -la meitat del 70% al qual va dirigida-, a les aprovacions per part dels organismes de competència pertinents, ja que no s'ampliï capital abans de la conclusió de l’OPA voluntària. Un cop realitzada l’OPA, LetterOne es compromet a "assumir tots els riscos que acompanyaran la implementació del pla de transformació de cinc anys".

Els títols de DIA cotitzen aquest dilluns als 0,58 euros per acció, més d'un 13% per sota del valor de l’OPA voluntària llançada pel magnat rus per fer-se amb la cadena de supermercats.

UN ACORD A TRES BANDES

A menys d'un mes per a la junta d'accionistes de DIA, la situació fa cada vegada "més evident" la necessitat que el consell, LetterOne i la banca creditora arribin a "algun tipus d'acord". Així ho defensen els analistes de Banc Sabadell, que veuen "altament improbable" que el pla que proposa el Consell d'Administració que lidera Borja de la Cierva aconsegueixi el suport dels accionistes.

Els analistes de Sabadell recorden que, llevat que les parts aconsegueixin posar-se d'acord abans de la junta -que se celebrarà el proper 20 de març-, els accionistes hauran de triar entre dues plans alternatius: el que proposa el Consell, que inclou una operació acordió amb reducció de capital per 56 milions i ampliació de 600 milions; i la de LetterOne, una ampliació de 500 milions condicionada a l'èxit de l’OPA voluntària que havien llançat i a assolir un acord amb els bancs.

La primera operació plantejada, "sembla altament improbable d'ocórrer", considera el banc, ja que a més del rebuig de LetterOne (29% del capital), s'espera l'oposició de Goldman Sachs (5,9%), de la sindicatura d'accionistes (3%) i de l'Associació d'Accionistes Defensors de DIA (AADD), que reuneix ja al voltant d'un 6% del capital.

Sabadell considera que, si el pla de Fridman aconsegueix el suport dels accionistes, LetterOne tindria "major poder de negociació" amb els bancs, un cop tingui la majoria al consell, "d'acord amb les exigències plantejades en la seva ampliació de capital".

contador