Prepara la sortida a borsa de la seva filial d'infraestructures a Espanya
Al president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, li agrada córrer maratons. Una experiència que li vindrà molt bé a l'operadora, que té un llarg camí per recórrer en els propers mesos. D'una banda, estudia possibles alternatives estratègiques per a la seva filial de mòbils a Regne Unit, O2 i, en segon lloc, ha de trobar el millor moment per treure a borsa a Espanya Telxius, la seva filial d'infraestructures.
Ambdues operacions tenen una única finalitat: reduir el deute financer, l'autèntic 'taló d'Aquil·les' de Telefònica en els últims anys, ja que afecta a la seva capacitat per pagar dividends i pot acabar afectant al seu rating creditici, clau per seguir finançant-se als mercats de capitals.
“Després de l'operació fallida de Hutchinson, l'entitat es va veure obligada a buscar un pla B per reduir deute i complir amb els seus objectius, fonamentals també de cara a mantenir el seu rating creditici”, explica Victoria Torre, responsable d'anàlisi de SelfBank.
La 'teleco' va presentar els seus resultats semestrals el passat 28 de juliol i la reacció del mercat va ser molt negativa. El benefici net va caure un 42%, fins a 1.241 milions d'euros. Encara que un dels aspectes que més va preocupar als experts va ser que el deute net va augmentar en 1.980 milions d'euros en el segon trimestre en comparació de març, fins a un total de 52.568 milions d'euros (una xifra superior a la seva capitalització borsària). Això es va produir per l'abonament de 1.950 milions als accionistes en concepte de dividends. La ràtio d'endeutament (deute sobre Oibda) va aconseguir el preocupant nivell de 3,2 vegades.
El director financer, Àngel Vilà, va intentar tranquilitzar els inversors durant la presentació de resultats i va assenyalar que tenen diferents opcions per reduir el deute
El director financer, Ángel Vilà, va intentar tranquil·litzar als inversors durant la presentació de resultats, en assenyalar que Telefónica compta amb una “àmplia diversitat” de mesures potencials per reduir la seva ràtio d'endeutament fins a 2,35 vegades l'Oibda a finals de 2017. Vilà va afegir que l'empresa farà "visibles progressos" en els seus plans de despalancajament el 2016, quelcom que passa pels dos fronts abans esmentats: la venda parcial o la sortida a borsa d'O2 i la sortida a borsa de Telxius. Però el mercat està impacient.
“Sembla que han tornat a engegar-se els projectes per treure a borsa O2 i Telxius. Telefónica ha contactat amb Morgan Stanley i UBS perquè duguin a terme una valoració de la filial i per a l'engegada del procés”, assenyala Victoria Torre. “En el cas d'O2, Telefónica ha dut a terme últimament canvis interns (nomenament de Mark Evans com a conseller delegat), la qual cosa podria recolzar el procés de sortida a borsa”, afegeix.
“D'altra banda, la sortida a Borsa de Telxius, la companyia que aglutina torres de telefonia i xarxes, també està en desenvolupament. Es barreja que podria sortir a borsa abans de final d'any”, comenta aquesta experta.
LES ALTERNATIVES PER ACONSEGUIR-HO
Telefónica compta amb diferents opcions per reduir el seu endeutament en els pròxims mesos, segons assenyalen els analistes
Quant a la valoració d'aquestes operacions, Bankinter comenta que “amb una combinació de desinversions, més l'estalvi que implica el pagament del dividend via 'scrip dividend', la companyia pot aconseguir fons per uns 9.000 milions d'euros”.
Aquest càlcul està basat en una recaptació de 2.300 milions d'euros per la sortida a borsa de Telxius, 140 milions d'euros per estalvi de dividends si el 30% dels accionistes opta per rebre títols en comptes d'efectiu, 5.000 milions d'euros per la venda parcial d'O2 i 600 milions per desinversions en actius no estratègics.
Aquests 9.000 milions que podria aconseguir Telefònica en els propers mesos no aconsegueixen els més de 13.000 milions que va acordar amb Hutchison per a la venda total d'O2, però ajudaran a calmar als inversors i a les agències de valoració. En aquest sentit, Virginia Pérez, reponsable de renda variable de Tressis, afirma que Telefónica pot aconseguir 3.000 milions d'euros mitjançant generació de caixa, altres 1.200 milions per la venda d'actius no estratègics i 2.000 milions d'euros per la sortida a borsa de Telxius. A més, Telefónica podria emetre bons híbrids per valor de 2.500 milions d'euros.
En total, generaria uns 8.700 milions d'euros, als quals caldria sumar la venda d'una participació a O2, una empresa la valoració de la qual dependrà dels càlculs que es facin després de la devaluació de la lliura, ja que la sortida de Regne Unit de la Unió Europea ha estat un dur cop per a la valoració d'O2 per part del mercat, afirma Pérez.
"Però si vol guanyar contundència en el pla d'ajustament, haurà de reduir el dividend el 2017", opina Virginia Pérez. "En qualsevol cas, no ho farà fins que l'empresa comprovi l'evolució de la generació de caixa en el segon semestre", afegeix la responsable de renda variable de Tressis. Sobre la sortida a borsa de Telxius, afirma que Telefónica "esperarà a 2017, tret que abans tinguem un moment molt bo en borsa".
DIVISIÓ ENTRE ELS ANALISTES
Des d'AlphaValue, pensen que els fonaments segueixen sent sòlids a llarg termini amb diferents catalitzadors a la vista
Ara com ara, els analistes es troben dividits sobre la valoració de Telefónica i les seves opcions per reduir el seu endeutament. Des d'AlphaValue recomanen comprar les seves accions, amb un preu objectiu de 12,5 euros per acció i un potencial alcista superior al 40% a 12 mesos.
“La teleco espanyola va publicar el 28 de juliol uns decebedors resultats corresponents al segon trimestre de 2016”, afirmen aquests experts. “Per tant, per calmar les caigudes dels següents dies la companyia va oferir al mercat més alternatives per complir amb el seu objectiu de reduir el deute i mantenir el dividend. Per això, van comunicar la seva intenció de col·locar a la borsa o a una companyia privada la seva participació minoritària d'O2 i vendre la seva filial d'infraestructures Telxius”, afegeixen aquests experts.
“Des d'AlphaValue, seguim pensant que els fonaments segueixen sent sòlids a llarg termini amb diversos catalitzadors a la vista com són la recuperació a Espanya, la millora del marge Ebitda gràcies al pla de reestructuració a Alemanya i el potencial creixement previst per a certs països de Sud-amèrica. Li atorguem un potencial per fonamentals a sis mesos de +41,5%”, afirmen.
Per la seva banda, Xavier Cebrián, gestor de GVC Gaesco Gestión, afirma que “Telefónica no és la millor companyia del món, però no val els 9 euros als quals cotitza en borsa”. En la seva opinió, els fonamentals atorguen a l'operadora un valor de 16 euros per títol. “En el segon semestre, milloraran els fluxs de caixa i hi haurà un impacte menor per les divises. A més, s'espera una millorança del negoci a Brasil i Espanya. A aquests preus és una companyia que està molt barata”, conclou Xavier Cebrián.
Per contra, Bankinter aconsella vendre les seves accions, amb preu objectiu 8,6 euros, per sota del preu actual de mercat. “Els resultats del primer semestre mostren una preocupant ralentització d'activitat. No obstant això, ens preocupa fins i tot en major mesurada l'important repunt del deute. Des del primer trimestre, l'endeutament net de la companyia ha crescut gairebé un 4%”, apunten.
Sobre el fet que el deute net del grup ha superat la seva capitalització borsària, comenten que “davant aquesta situació, vam seguir advertint del complicat que resultarà per a la companyia complir amb els seus objectius estratègics”, apunten.
DOBLE URGÈNCIA
Des de Bankinter destaquen dos problemes principals. “El primer és la sostenibilitat del dividend. Si no es redueix el deute, tampoc es minoran les despeses financeres. Amb això, no s'alliberen fons per al pagament de dividends en efectiu", argumenten. I afegeixen: "Davant aquesta situació la companyia pagarà el seu dividend de novembre (0,35 € per acció) via scrip dividend. A més, vam seguir defensant que haurà de reduir la seva retribució a l'accionista en propers exercicis si no aconsegueix enfortir el seu balanç”.
El segon gran problema és la valoració. “A aquests nivells d'endeutament és molt probable que les agències de qualificació acabin retallant la seva valoració (actualment Baa 2 /BBB/BBB+). De fet, Moody's va advertir seriosament sobre aquest assumpte. Una retallada implicaria un repunt del cost de finançament, particularment si la qualificació arribés a caure per sota de grau d'inversió”, expliquen.