Les plantes de Nissan a Barcelona s'enfonsen en la seva crisi i els sindicats temen un tancament

Convocades vagues el dia que reprèn l'activitat després de l'aturada per la pandèmia

Noemí Jansana
Bolsamania | 29 abr, 2020 12:44
ep fabrica de nissan en barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Els problemes endèmics de les plantes catalanes de Nissan s'han tornat insostenibles després de l'aturada de l'economia per pal·liar els efectes de la pandèmia. Els tres centres de la província de Barcelona es preparen per tornar a l'activitat, però sota mínims, mentre l'automobilística nipona anticipa pèrdues i elabora un pla de reestructuració mundial que els sindicats temen que es tradueixi en una reducció de producció europea, especialment a Espanya. De moment, han donat la veu d'alarma sobre els tres centres catalans, tement un tancament, i han convocat vagues dilluns vinent, coincidint amb la reobertura després del confinament

Nissan preveu reprendre la producció a la planta de la Zona Franca de Barcelona el 4 de maig, així com a les plantes de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca (Barcelona), després que el 13 de març pengessin el cartell de ‘tancat’ per la falta de subministraments a causa del coronavirus. El fabricant japonès posarà en marxa la línia 2 per complir amb les comandes de la 'pick-up' de Mercedes-Benz, mentre que la línia 1, que fabrica l'e-NV200, encara no té data d'inici de l'activitat.

D'aquesta manera, l'empresa, segons els sindicats, pretén que es reincorpori només un 30% dels treballadors i la resta es mantingui en situació d'ERTO, mentre que al juny tota la plantilla tornaria a ser a casa sense feina, i al juliol arrencaria únicament la línia 2. Nissan està aplicant en aquests moments un Expedient de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) per força major a Barcelona per l'impacte del coronavirus, i els sindicats avisen que es poden aprovar expedients similars per cobrir tot maig i juny, i fins i tot més enllà.

Atès que a l'agost es contemplen tres setmanes de vacances, el comitè creu que Nissan no té planejat recuperar la producció de la planta anterior a l'estat d'alarma, almenys no fins a setembre. Una situació que ha fet que el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, a advertir a Nissan que si pretén tancar la seva fàbrica de Barcelona, es trobarà amb un conflicte sobre la taula més gran del que espera, i que afectarà l'activitat del seu soci Renault a Europa.

"Si és necessari, el conflicte afectarà el conjunt de les activitats de l'aliança Nissan-Renault a Europa que ara es garanteixen des de Barcelona. Que Nissan entengui que no li sortirà de franc tancar aquí i repartir-se després el pastís", ha assegurat Pacheco en roda de premsa. L'Expedient actual de Nissan a la capital catalana ha arribat en un moment en el qual la planta de Zona Franca estava operativa a menys del 25% de la seva capacitat per manca de càrrega de treball, per la qual cosa els sindicats creuen que la companyia japonesa està cercant la manera de tancar les plantes a Catalunya.

El president de Nissan Europa, Gianluca De Ficchy, i el conseller director general de Nissan Motor Ibèrica (NMISA), Genís Alonso, es van reunir la setmana passada amb els comitès d'empresa de les plantes de la Zona Franca i Montcada i Reixac. De Ficchy va explicar que informaran sobre el pla industrial abans de la parada tècnica d'estiu, i es donarà a conèixer a tots el resultat de l'estudi, però que de moment estan discutint opcions amb el Japó. La companyia tenia previst reduir la producció de la línia 1 després de Setmana Santa, passant de 102 a 60 unitats diàries, per l'existència d''estocs', que encara no s'han esgotat, així com deixar de fabricar la furgoneta per a Mercedes-Benz al maig.

ESFORÇ DE LES ADMINISTRACIONS

L'amenaça de vaga dels treballadors arriba després de quatre mobilitzacions de la plantilla pels carrers de Barcelona aquests últims mesos per reclamar un pla de futur per a les plantes catalanes i també les de la resta d'Espanya (Cantàbria i Àvila). Denuncien que els problemes no neixen amb l'estat d'alarma pel virus, sinó que s'arrosseguen des de fa anys, tot i que semblaven encaminats cap a una solució després que a inicis de febrer, Govern i Generalitat van unir forces per garantir la continuïtat de l'automobilística nipona a Espanya.

Els contactes entre Madrid, Barcelona i Yokohama han estat freqüents aquests últims mesos. Abans, al novembre de l'any passat, el Govern català va obtenir un compromís del Japó sobre la continuïtat de l'activitat a Catalunya, materialitzat en una inversió de 70 milions d'euros. No obstant això, l'empresa s'escuda ara en els reptes que suposa la reactivació de la producció en el context de la pandèmia; ha assenyalat que ha dut a terme avaluacions "exhaustives" de riscos i "avaluacions comparatives" amb altres fabricants de tot el món per establir mesures de seguretat per tal de protegir la salut i el benestar dels treballadors.

Nissan compta amb cinc centres de producció a Espanya: a Barcelona, Àvila i Cantàbria, on té una plantilla de més de 4.200 persones. Aquest dimarts, ha revisat a la baixa la seva previsió de resultats per a l'exercici fiscal 2020-2021 (d'abril de 2020 a març de 2021), de manera que ara contempla registrar unes pèrdues netes atribuïdes de fins a 95.000 milions de iens (818 milions d'euros al canvi actual).

contador