La sanció s'imposaria retroactivament a partir de gener de 2017
L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Ievgueni Tanchev, ha proposat aquest dijous que es condemni Espanya a pagar una multa d'uns 80 milions d'euros pel retard en aprovar la nova llei hipotecària, que finalment entrarà en vigor a mitjans del mes de juny després que fos publicada al BOE el dissabte 16 de març.
En concret, ha demanat al tribunal amb seu a Luxemburg que imposi una sanció diària de 106.000 euros per cada dia de retard i demana que es consideri el 18 de gener de 2017 com a data d'inici de la infracció. La llei hipotecària va ser aprovada pel Consell de Ministres el 21 de febrer d'aquest any.
El cas es remunta a finals de maig de 2016, quan la Comissió Europea va enviar una primera advertència a les autoritats espanyoles per no haver transposat a l'ordenament jurídic nacional les noves normes europees sobre crèdits hipotecaris, cosa que havia d'haver succeït com a molt tard el 21 de març d'aquest mateix any.
Brussel·les va enviar un segon avís a Espanya el novembre de 2016 i, després de constatar que persistia l'incompliment, a l'abril de 2017 va elevar el cas a la justícia europea, a la qual demana una multa diària de 106.000 euros per aquest retard.
L'advocat general ha publicat aquest dijous les seves conclusions sobre el cas, que no són vinculants de cara a la futura sentència del TJUE, que arribarà durant els propers mesos, però que sol seguir les recomanacions dels lletrats en la majoria dels casos.
En concret, Tanchev proposa al TJUE que declari que Espanya ha incomplert la seva obligació de complir la directiva europea sobre contractes de crèdit celebrats amb els consumidors per a béns immobles d'ús residencial i accepta el muntant de la multa proposat per l'Executiu comunitari.
L'advocat general argumenta que, durant la vista que es va celebrar el passat 21 de gener, Espanya no va negar el fet que no hi havia comunicat en aquells dies cap mesura de transposició, però preveia que la llei hipotecària s'aprovaria el 14 de febrer d'aquest any. Finalment la seva aprovació es va endarrerir una setmana més.
La Comissió havia proposat que la multa es calculés a partir de l'expiració del termini de transposició (21 de març de 2016) i fins que va elevar el cas al TJUE (27 d'abril de 2017). No obstant això, Tanchev ha plantejat que es calculi des de la data de l'inici de la infracció que figura a la segona advertència que Brussel·les va enviar a Espanya (18 de gener de 2017). Segons la seva opinió, un període d'uns 24 mesos és una durada "considerable".
Segons l'opinió de l'advocat general, la manca de transposició de la directiva europea per als interessos públics i privats pot considerar-se com "significativa" en el context espanyol, "especialment a la llum dels problemes al sector hipotecari" del país.
"Les conseqüències de la manca de transposició de que es tracta són greus, atès que priva els consumidors i els operadors econòmics en tot el territori espanyol dels drets que l'esmentada directiva els confereix i, a més, menyscaba el sistema de normes aplicables als prestadors i intermediaris de crèdit destinat a garantir l'estabilitat del sistema financer de la Unió", remarca al text de conclusions.