S'ha demostrat que funciona en diferents grups d'edat, incloent-hi la gent gran
El gegant farmacèutic britànic AstraZeneca ha anunciat aquest dilluns que una anàlisi provisional dels assajos clínics mostra que la seva vacuna contra la coronavirus té una eficàcia mitjana del 70,4% a la protecció contra el virus i s'ha demostrat que funciona en diferents grups d'edat, incloent-hi la gent gran.
Sara Gilbert, professora de vacunologia a la Universitat d'Oxford, ha declarat: "L'anunci d'avui ens acosta un pas més al moment en què podem usar les vacunes per posar fi a la devastació causada per la COVID-19".
"Seguirem treballant per proporcionar la informació detallada als reguladors. Ha estat un privilegi formar part d'aquest esforç multinacional que recollirà beneficis per a tothom", ha dit.
La Universitat d'Oxford també ha explicat que l'anàlisi provisional del seu assaig de la vacuna en fase 3 va mostrar que el 70% de l'efectivitat provenia de la combinació de dos règims de dosis. Una era del 90% efectiva, l'altra, del 62%.
El professor Andrew Pollard, director del Grup de Vacunes d'Oxford i investigador cap de l'assaig de la vacuna d'Oxford ha detallat que "aquestes troballes mostren que tenim una vacuna efectiva que salvarà moltes vides. Hem vist que un dels nostres règims de dosificació pot ser al voltant del 90% efectiu i si aquest règim de dosificació s'utilitza, més persones podrien ser vacunades amb el subministrament de vacunes planificades.
"L'anunci d'avui només és possible gràcies als molts voluntaris en el nostre assaig, i al dur i talentós equip d'investigadors de tot el món", ha afegit.
En un comunicat, l'empresa ha assegurat que començarà a presentar dades a les autoritats sanitàries "immediatament" per a la seva aprovació d'urgència.
PFIZER I MODERNA
L'anunci arriba després que Pfizer i Moderna fessin públic la setmana passada que les seves candidates tenen una efectivitat del 95%. Pfizer es va presentar una sol·licitut a l'FDA nord-americana per una autorització d'urgència de la vacuna.
Les dues vacunes utilitzen una tecnologia ultrainnovadora en injectar a les cèl·lules humanes fragments d'instruccions genètiques de l'ARN missatger, perquè fabriquin proteïnes o antígens específics de coronavirus. Aquestes proteïnes seran lliurades al sistema immunitari, que produirà llavors anticossos.
La Unió Europea (UE) podria autoritzar aquest any les vacunes contra la COVID de BioNTech i Pfizer i de Moderna, segons va avançar dijous passat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.