La taxa Google costarà als espanyols fins als 662 milions d'euros, segons PwC

Veu "ambiciós" l'objectiu de recaptació del Govern de 1.200 milions

Bolsamanía
Europa Press | 29 gen, 2019 19:20
ep digitalizacion ordenador
PIXBAY

L'Impost sobre Determinats Serveis Digitals, més conegut com la 'taxa Google', tindrà un impacte negatiu en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol d'entre 586 i 662 milions d'euros. Així ho estima PwC en un informe que ha elaborat a petició de les associacions Ametic i Adigital, i que assegura que els consumidors i les petites i mitjanes empreses (pimes) seran els més perjudicats per la posada en marxa d'aquest nou gravamen.

L'estudi Impacte d'un impost sobre els serveis digitals de l'economia espanyola assenyala que el cost que tindrà l'impost serà transferit a les empreses usuàries dels serveis afectats, que, al seu torn, traslladaran una part al preu final que paga el consumidor. En concret, estima que els consumidors experimentaran una pèrdua de benestar d'entre 515 i 665 milions d'euros derivada de l'increment del preu dels productes i serveis, cosa que comporta pagar més per ells, "repercutint negativament en l'estalvi", o fins i tot, en alguns casos, no poder adquirir-los o gaudir-los.

Per la seva banda, les empreses espanyoles usuàries dels serveis digitals veuran reduït el seu benefici operatiu entre 450 i 562 milions d'euros, a causa tant de l'augment del cost d'ús de plataformes i màrqueting en línia com de les menors vendes pel trasllat de part del preu al client final.

I no només això, ja que l'informe també adverteix que la taxa digital, amb la qual el Govern preveu recaptar 1.200 milions d'euros anuals, també tindrà un altre impacte col·lateral en els comptes públics. En concret, PwC assenyala que a causa de la menor facturació al sector també es reduirà la recaptació de l'IVA.

EFECTE A LLARG TERMINI

D'altra banda, l'estudi adverteix que aquesta taxa tindrà un impacte negatiu en l'economia a llarg termini, ja que alentirà la seva digitalització, fonamental per garantir la competitivitat de l'economia espanyola i sobreviure en un context globalitzat. En aquest sentit, alerta que en aquest context l'economia espanyola se situarà en una "posició de desavantatge" competitiu respecte a altres països.

Segons càlculs de PwC, en aquest escenari Espanya no podrà gaudir dels potencials beneficis de la transformació digital, ja que un increment del 10% en l'índex de digitalització d'un país suposa un creixement del 0,75% del PIB per càpita i redueix un punt percentual la taxa d'atur.

En aquesta línia, també incideix que tindrà un efecte distorsionador sobre el mercat, ja que crea avantatges competitius de determinades empreses davant d'altres. En concret, perjudicarà les més digitalitzades que utilitzin plataformes de tercers per vendre o anunciar-se, que són generalment pimes, que també veuran encarits els costos d'exportar els seus serveis i productes.

RECAPTACIÓ AMBICIOSA

En la presentació de l'informe, les associacions Ametic i Adigital han reconegut que és complicat valorar la xifra de recaptació prevista pel Govern, especialment durant els primers anys, però en general l'han qualificat d’"ambiciosa" i han posat en dubte la memòria econòmica de l'Impost. A més, PwC ha remarcat que com més es recapti, més gran serà l'impacte en l'economia.

La directora general d'Ametic, María Teresa Gómez Condado, ha assegurat que aquesta taxa fa d'Espanya "un país més incert" tant des d'un punt de vista de seguretat econòmica com d'atracció d'empreses, i ha qualificat de "pertorbador" i "disfuncional" que es posin mesures que vagin en contra de la digitalització de l'economia. Així mateix, ha advocat per una regulació internacional o europea per a tot el que tingui a veure amb les distorsions que genera l'economia digital per tal d'aconseguir un sistema "equitatiu, just i global" que afavoreixi l'economia. No obstant això, ha incidit que en fer-ho Espanya de forma unilateral, el país se situa en "desavantatge competitiu" respecte a altres i posa en perill el Mercat Únic Digital europeu.

En referència a això, el director general d'Adigital, José Luis Zimmerman, ha remarcat que aquest mercat únic és el que necessita Europa "amb candeletes" perquè si no, les seves empreses no tindran oportunitat d'escalar i ni de competir. I ha afirmat que veu "factible" que hi hagi un acord en l'OCDE o, si no, a la UE, lamentant que Espanya hagi aprovat aquesta taxa de "manera unilateral" i sense analitzar l'impacte que tindrà en la seva economia.

Les associacions també critiquen que és una taxa "discriminatòria", ja que apunta només a certes activitats, i porta a la doble imposició, atès que aquestes companyies també paguen Impost de Societats. "Ningú posa en dubte que la configuració d'aquest impost és a curt termini i no resoldrà de cap manera el que pretén, aconseguir un marc fiscal més adaptat a la realitat de l'economia digital", ha afegit Zimmerman.

contador