La retirada de la prohibició dels 'curts' a Liberbank amenaça amb activar el 'efecte crida'

La mesura de la CNMV podria tenir un impacte contrari al desitjat

  • Els analistes creuen que el panorama s'ha aclarit i que el regulador hauria d'eliminar la seva mesura, però també recomanen prudència
  • Liberbank va saldar aquest mes amb pujades del 38% en borsa gràcies a la 'pujada' del 12 de juny
Nieves Amigo
Bolsamania | 11 jul, 2017 11:41 - Actualitzat: 11:41
liberbank-banque-espagnole

La mesura que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va prendre fa un mes, prohibint les posicions curtes en Liberbank, tenia un caràcter clarament preventiu. Les posicions curtes no eren llavors el problema, ja que només representaven l’1,39% del capital de l'entitat. La por estava en què, de la mà de la resolució de Popular, comencessin a ser-ho, sobretot després de veure com Liberbank es desplomava durant les jornades posteriors a la venda de l'entitat al Santander (entre el 7 i el 9 de juny, les seves accions es van enfonsar un 39%).

Liberbank
0,283
  • 1,72%0,00
  • Max: 0,28
  • Min: 0,27
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,28
17:38 30/07/21

Ara poden passar diverses coses. D'una banda, la CNMV pot optar per estendre la mesura (expira aquest dimecres, a les 23:59 hores) o pot optar per aixecar-la. El regulador es mostra hermètic respecte a la seva decisió i explica que si el dimecres a la nit o dijous al matí no ha fet cap avís, llavors automàticament s'aixecarà el veto. Si per contra envia un comunicat (no ha especificat si ho faria dimecres o dijous), això suposarà que es renova la prohibició, les condicions es recolliran en l'esmentat document.

Des de Liberbank recalquen que ni li han demanat res a la CNMV ni depèn d'ells, de cap manera, la decisió que el supervisor prengui

Atenent al mecanisme emprat amb Liberbank per prohibir els 'curts', la CNMV podria estendre aquesta decisió fins a dos mesos més, fet que suposa un màxim de tres mesos de prohibició. No obstant això, un cop complert aquest termini, es pot tornar a iniciar el procés i estendre encara més la restricció. La CNMV no s'ha pronunciat sobre si ja ha pres una decisió o segueix estudiant la situació i també ha evitat fer qualsevol tipus de comentari en relació a possibles contactes amb Liberbank de cara a establir què es fa. El passat 12 de juny, el regulador va dir que la mesura havia estat una decisió "unilateral", però també va reconèixer que s'havia pres en contacte amb les autoritats europees i amb l’entitat mateixa.

Liberbank, per la seva banda, també evita manifestar-se sobre el que farà o no farà l'organisme. "No podem ni ho hem de fer", assenyalen fonts de l'entitat a 'Bolsamanía', i recalquen que no li han demanat res a la CNMV ni depèn d'ells, de cap manera, la decisió que prengui el supervisor. "És una decisió de la CNMV i ella decideix, juntament amb l'ESMA (Autoritat Europea del Mercat de Valors)", subratllen des del banc.

I SI HA ESTAT PITJOR EL REMEI QUE LA MALALTIA?

Un dels escenaris possibles és que la CNMV estengui la prohibició però, si no ho fa, s'obren al seu torn diverses possibilitats. És cert que el mercat està més tranquil respecte al mes passat, així que és possible que, un cop retirada la prohibició, l’'assumpte Liberbank' no vagi a més. No obstant això, hi ha l'altra opció possible: que la decisió de la CNMV tingui un impacte totalment contrari a l'esperat, és a dir, que hagi servit d’'efecte crida' i els 'curts' estiguin ja 'esmolant els ganivets' a l'espera que s'aixequi la prohibició. En aquest cas, Liberbank podria convertir-se en el 'cigne negre' de l'estiu al mercat espanyol encara que, veient la ràpida reacció del regulador després del que va passar amb Popular, previsiblement això es tractarà d'evitar per tots els mitjans.

La decisió que la CNMV va prendre respecte a les posicions curtes en Liberbank, només una setmana després que Popular es 'volatilitzi', va resultar polèmica. El mercat no va arribar a entendre per què el regulador sí que actuava amb Liberbank i no va moure 'un dit' amb Popular, tot i l'activitat frenètica dels 'curts' al banc extint. Les explicacions que va donar llavors la CNMV per justificar la seva decisió també van resultar desconcertants, perquè l'organisme va entrar a valorar els fonamentals d'un banc i un altre, concloent-ne que els de Liberbank eren millors que els de Popular. Va basar la seva decisió en aquesta anàlisi i en el fet que, en no ser les posicions curtes significatives en Liberbank -al contrari que ocorria amb Popular- la mesura de prohibir-les tenia, en si, més sentit i efectivitat.

"No hi ha motiu per mantenir la prohibició", diuen els experts, que valoren com el context s'ha tranquil·litzat de forma significativa des del mes passat

QUINA DECISIÓ ÉS MILLOR

"No hi ha motiu per mantenir la prohibició". En general aquesta és l'opinió que mantenen els analistes consultats per 'Bolsamanía'. Des del seu punt de vista, s'ha aclarit l'horitzó i ja no tindria sentit mantenir aquesta prohibició per part de la CNMV pel que, en general, aposten perquè el regulador, efectivament, la retirarà.

La 'por' que es va generar després de la resolució de Popular sembla que ja s'ha calmat. Unicaja va debutar en borsa el 30 de juny, l'ampliació de capital de Banc Santander ha començat i el banc no s'ha ressentit en borsa i Liberbank ha registrat un mes tranquil durant el qual la seva cotització s'ha mantingut plana després de la 'pujada' inicial del propi 12 de juny, quan es va disparar un 41% després de l'anunci de la prohibició de l'activitat baixista. A tot això cal sumar-hi el moment de mercat, en calma en general en totes les places i amb l'IBEX sumit en un moviment lateral que limita bastant els ensurts.

La qüestió rau en si a la Comissió li semblarà suficient. "La incertesa en si s'ha aplacat però crec que, per un tema de prudència, no estaria més que s'ampliés (la prohibició)", assenyala un altre expert a 'Bolsamanía'. La pilota està a la teulada de la CNMV.

contador