S'investiga el falsejament de nivells de contaminació en 200.000 cotxes per esquivar els controls mediambientals
El 'Dieselgate' segueix posant en escac el sector automobilístic alemany. Després que recentment diferents mitjans alemanys i nord-americans informessin que Volkswagen, BMW i Daimier van realitzar estudis amb micos i éssers humans per provar-hi les emissions gasoses dels seus vehicles, ara és Audi que està sota la lupa de la justícia alemanya.
Segons informa el Süddeutsche Zeitung, la policia està registrant el quarter general d'Audi a Alemanya buscant proves que connectin la multinacional amb el presumpte falsejament dels nivells de contaminació de més de 200.000 cotxes per esquivar els controls mediambientals.
El mitjà alemany continua assenyalant que la filial de Volkswagen a Ingolstadt, Audi, està sent objecte d'una batuda ordenada per l'Oficina del Fiscal de Munic en relació a la seva presumpta vinculació amb el cas del 'Dieselgate'. Una informació confirmada pel mateix fiscal a Süddeutsche Zeitung. La companyia automobilística alemanya s'ha mostrat a favor de cooperar amb el fiscal, segons avança SZ, en un registre de les seves oficines centrals que va començar a les 7 en punt aquest matí.
La policia busca proves que connectin l'automobilística amb el falsejament dels nivells de contaminació
Una batuda que posa en escac una altra de les grans automobilístiques alemanyes, coincidint amb les informacions publicades fa uns dies que recollien el 2013 una investigació encarregada per l'Associació Europea d'Estudis sobre la Salut i el Medi Ambient en el Transport (EUGT), per experimentar la inhalació de gasos amb micos i humans i determinar els efectes del diòxid de nitrogen (NO2) sobre el sistema respiratori i la circulació sanguínia.
A la mateixa línia es va pronunciar el ministre de Transport, Christian Schmidt, que ha condemnat de la forma "més contundent" aquests experiments. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat va declarar que els experiments no tenien cap sentit, ja que hi ha prou dades que proven que els gasos dels motors dièsel són nocius per a la salut. Les dures crítiques davant d'aquests experiments no van trigar a succeir-se. El portaveu del Govern, Steffen Seibert, va declarar que els experiments "no tenen cap justificació ètica ni científica". "El que han de fer els fabricants d'automòbils amb les emissions és reduir-les i no pretendre demostrar que no són nocives amb l'ajuda d'experiments amb micos i fins i tot amb éssers humans", ha sentenciat.