La plantilla d'Alcoa es planteja acudir als tribunals i descarta negociar un ERO

Després del rebuig de l'empresa a vendre la planta de Lugo

Bolsamanía
Europa Press | 28 set, 2020 16:06
ep representantes del comite de empresa de alcoa a las puertas del pazo de cea antes de la
Marta Vázquez Rodríguez - Europa Press

El president del comitè d'empresa de la planta d'Alcoa en San Cibrao, a Cervo (Lugo), José Antonio Zan, ha insistit que la representació dels treballadors no negociarà l'aplicació de cap "ERTO ni cap ERO" amb l'empresa, perquè considera el procés "fraudulent", i no ha descartat porar-ho als jutjats si s'opta pels acomiadaments.

Abans de participar a la taula negociadora amb Alcoa, que ha tingut lloc al Pazo de Cea del municipi de Pontevedra de Nigrán --a unes tres hores de San Cibrao--, Zan ha remarcat que el comitè d'empresa no acceptarà "res que impliqui aturar la producció" i ha incidit en què el Govern i la Xunta estan "de part seva".

Mentrestant, la companyia ha advertit de l'aplicació d'un acomiadament col·lectiu permanent que afectaria els 534 llocs de treball de la planta d'alumini de San Cibrao en cas que no hi hagi "acord sobre un ERTO" després del seu rebuig a vendre la factoria ni a Liberty House ni a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI).

A aquest respecte, el president del comitè d'empresa ha recordat que "hi ha jutjats i altres maneres" de paralitzar els acomiadaments "legalment". "La Xunta pot recórrer, el Govern pot recórrer i tots podem recórrer aquesta decisió", ha advertit. Així, ha esperat que l'Executiu central i el Govern gallec "mantinguin la seva paraula" i "Alcoa i els seus assessors reconsiderin la seva posició".

A la mitjanit d'aquest diumenge va finalitzar sense acord el termini de sis setmanes que es van donar Alcoa i Liberty House per negociar la venda de la factoria. En aquest context, aquest dilluns ha tingut lloc l'última reunió (telemàtica) de la taula multilateral d'informació sobre l'evolució del procés.

Abans, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i la Xunta de Galícia han traslladat al comitè d'empresa de Alcoa la seva "decepció" per la ruptura de les negociacions i han acusat la companyia d'actuar de "mala fe". Ja al final d'aquesta última trobada telemàtica, totes dues administracions han acusat la multinacional d'"empènyer als treballadors a un conflicte innecessari".

CRÍTIQUES A l'EMPRESA

Sobre la trobada de la taula multilateral, el president del comitè d'empresa ha criticat que l'empresa "s'aixequés de la taula sense acabar el termini i ni tan sols respondre a l'última proposta del Govern per a adquirir la planta a través de la SEPI", que ha recordat que va ser la que la hi va vendre en un negoci que va reconèixer com a "ruïnós".

"Quan una empresa posa de genolls el Govern i la Xunta estem posant en dubte el país", ha denunciat. Així, ha recalcat la necessitat que les administracions "s'aixequin" i "diguin prou" davant la posició d'Alcoa. Així, ha esperat que "donin suport fins al final" als treballadors, que ha assegurat que no abandonaran les seves reivindicacions.

D'aquesta manera, José Antonio Zan ha criticat que Alcoa "no es mogués de les condicions inicials" plantejades per a la venda de la fàbrica a Liberty House, sobre la que ha apuntat que "va acceptar els cinc anys de (subministrament de) alúmina" oferts en termes comercials. "No es pot dir (Alcoa) que no va actuar de mala fe" ha afirmat en destacar que el Govern, la Xunta, el comitè d'empresa i els sindicats i federacions "van pel mateix carril" mentre l'empresa "va en direcció contrària".

Davant aquesta situació, Zan ha conclòs que el procés de ERO dut a terme per l'empresa és "fraudulent" ja que aquest ha de basar-se a "buscar una sortida als llocs de treball i la producció", la qual cosa ha considerat que no s'ha realitzat.

contador