La patronal catalana va per lliure: defensa la renda mínima i demana coronabons a Merkel

Sánchez Llibre ha enviat una carta a la cancellera germana demanant-li la mutualització del deute

Noemí Jansana
Bolsamania | 14 abr, 2020 12:39
ep el president de foment del treball josep sanchez llibre
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO - Archivo

El rebuig de les grans patronals espanyoles, CEOE i Cepyme, als plans del Govern sobre l'Ingrés Mínim Vital no és del tot compartida per Foment del Treball. El president del lobby empresarial català i vicepresident de la CEOE, Josep Sánchez Llibre, ha defensat aquest ingrés mínim per a la població davant la crisi del coronavirus, sempre que sigui consensuada. Es desmarca així de la negativa de fins i tot asseure's a la taula de negociació que mantenen les dues organitzacions nacionals que, segons fonts consultades, amaga una negativa de pla a aquesta mesura.

A més, Sánchez Llibre ha irritat la CEOE per la seva carta d'aquest dilluns a a la canceller alemanya, Angela Merkel, en què li demana liderar una emissió de coronabons per valor de 1,5 bilions d'euros, amb càrrec a la UE. Segons les mateixes fonts, i tal com reflecteix 'El País' la iniciativa ha causat malestar a la patronal presidida per Antonio Garamendi, ja que s'ha considerat que Foment ha decidit anar per lliure, sense acordar ni el contingut ni l'enviament de la missiva amb la CEOE.

Proposa que aquesta emissió mutualitzada sigui reemborsable a 100 anys sense interessos, comprada pel Banc Central Europeu (BCE) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i transferida als estats membres en proporció al PIB i a l'impacte de la crisi del coronavirus en cada economia, segons un comunicat de Foment.

Fonts informades expliquen que aquesta acció ha caigut malament a la CEOE en un moment en què la patronal estatal encara no ha pactat la seva postura sobre aquestes qüestions. La patronal amb seu a Barcelona ha reivindicat que escriu la carta com a membre de Fodere (que agrupa a les cinc patronals de les regions més industrialitzades d'Europa: (Piemont, Ginebra, Baden-Wurtemberg, Rhône-Alps i Catalunya)) i que n'ha enviat còpia als presidents d'Espanya, França, Itàlia, de l'Eurogrup, del Consell Europeu, de la CE i del Parlament Europeu; al vicepresident del BCE; al president de CEOE, i als dirigents de Fodere.

Però les picabaralles no acaben aquí. El distanciament entre patronals s'ha aguditzat aquest dimarts, quan el president de Foment ha parlat a favor de l'ingrés social en què està treballant el Govern, especialment Podemos. "Ens hauríem de posar d'acord tots en una renda mínima vital, però això no es pot improvisar. Ens hem d'asseure empresaris, sindicats i governs", ha dit Sánchez Llibre en una entrevista a Ser Catalunya recollida per Europa Press.

"Si això va a més i no es prenen mesures, el tsunami social ens passarà per damunt", ha advertit, i ha incidit en què un nou pacte social és necessari per intentar aconseguir la màxima cohesió social. En aquest sentit, ha asseverat que "sindicats, patronals i governs han d'evitar que el tsunami social es produeixi", si bé ha indicat que les administracions espanyoles no disposen dels recursos necessaris per fer front a una crisi global d'aquest tipus.

Per això, ha insistit a apel·lar a mecanismes europeus, i a plantejar a Europa un pla general per a la recuperació econòmica: "És impossible que ho puguem finançar nosaltres".

SENSE CONSENS ENTRE IGLESIAS, CEOE I CEPYME

Les declaracions de Sánchez Llibre arriben dies després que tant CEOE com Cepyme decidissin retirar-se de la taula de diàleg entre els agents socials i el Govern, convocada divendres passat, remarcant que "en cap moment" se'ls ha fet partícips de la negociació d'un nou ingrés mínim vital pont. Malgrat que totes dues entitats van emetre un comunicat sobre aquest tema, amb el qual van intentar sortir al pas de les informacions que han transcendit sobre aquest tema, i que apuntaven al suport de totes dues parts a aquesta iniciativa, es van fer públiques converses de Garamendi amb el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, en les quals s'abordava aquesta renda mínima.

Amb tot, el Govern no canvia de plans, i afirma que aquest ingrés per a famílies i persones vulnerables tirarà endavant abans del que el Govern tenia previst. "Estem accelerant els terminis per a tenir l'Ingrés Mínim Vital", és un "compromís de legislatura", però "cal afinar tots els procediments", ha assegurat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

No obstant això, Escrivá ha rebutjat la possibilitat d'aprovar una renda pont, com promovia Iglesias, negant també que existeixi un "enfrontament, ni diferents posicions" entre tots dos en aquest sentit. L'ingrés mínim es farà de manera "permanent, perquè aquest tipus de procediment serveix com a pont o com a cosa definitiva; és un debat estèril que no té recorregut", ha afirmat.

Segons fonts de l'Executiu es treballa en una ajuda de 500 euros. Els requisits per a accedir-hi serien ingressos per sota de 200 euros mensuals per individu, o que la renda de la llar estigui per sota dels 450 euros de mitjana per membre.

contador