També s'ha donat 'llum verda' a un altre dividend d'1 euro per acció per al període de 2024-2026
La Junta General d'Accionistes d'Enagás, celebrada aquest dijous, ha aprovat un dividend total per acció d'1,74 euros a càrrec de l'exercici 2023 i la distribució d'un altre dividend d'1 euro per acció per al període de 2024-2026, amb un pay-out sostenible més enllà del 2026, d'acord amb els fluxos de caixa de la companyia i en línia amb el de companyies comparables. A més, ha donat suport a l'aposta de la companyia per l'hidrogen renovable.
En aquest sentit, el Conseller Delegat, Arturo Gonzalo, ha destacat que "a través de l'hidrogen verd, Enagás tindrà un rol clau en la lluita contra el canvi climàtic, un repte global amb una urgència més evident cada dia que passa". I ha afegit que “la resposta a l'escalfament global no pot esperar i per això l'hidrogen renovable ha de ser ara”.
Per part seva, el President, Antonio Llardén, ha indicat en la seva intervenció que "en termes de descarbonització, el compromís del nostre país i d'Enagás amb la seguretat de subministrament d'Europa continua sent diferencial".
Com va fer l'empresa durant el desenvolupament de les xarxes de gas a Espanya, Llardén ha emfatitzat que el desenvolupament del pla inversor de la companyia en infraestructures d'hidrogen "serà clau per a la descarbonització i la seguretat de subministrament d'Espanya i Europa".
Gonzalo també ha precisat que la inversió total bruta estimada a Espanya per als projectes presentats a Projectes d'Interès Comú (PCI) serà de 5.900 milions d'euros: 4.900 milions d'euros a la infraestructura espanyola d'hidrogen i 1.000 milions d'euros atribuïbles a la part espanyola de H2med.
Així mateix, considerant el finançament europeu, la inversió neta estimada d'Enagás en infraestructures d'hidrogen arribarà als 3.200 milions d'euros, a desenvolupar principalment entre el 2027 i el 2030, en una etapa de creixement en què la companyia "passarà a ser una empresa de futur en creixement amb un rol clau en la nova economia descarbonitzada”.
De fet, el conseller delegat ha avançat que abans del 29 d'abril presentaran al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic una proposta d'infraestructura troncal d'hidrogen per a Espanya, amb un horitzó de deu anys.
Durant la Junta, Gonzalo, ha apuntat que Enagás està complint el seu Pla Estratègic "a més velocitat de la que preveiem", i ha anunciat que la companyia consolida la seva presència a Alemanya incrementant la seva participació al consorci Hanseatic Energy Hub (HEH) al 15%.
El 2023, el benefici després d'impostos (BDI) de la companyia va assolir els 343 milions d'euros, i va superar la banda alta de l'objectiu marcat de 320 milions d'euros, i l'EBITDA va ser superior al previst i es va situar als 780 milions d'euros. A més, es va reduir el deute net fins als 3.347 milions, molt per sota de la previsió d'uns 3.700 milions.