La fugida massiva de pilots a Norwegian provoca el caos a Ryanair

Ryanair ha anunciat que cancel·larà 2.000 vols fins a finals d'octubre per un "error" en la previsió de vacances

  • Norwegian ha contractat 140 pilots de Ryanair des de començament d'any
  • L'aerolínia noruega atribueix les causes d'aquesta fugida a unes "perspectives laborals molt més sòlides"
Jennifer Correas
Bolsamania | 19 set, 2017 13:39
ep avio de norwegian
NORWEGIAN

Aquest cap de setmana han saltat totes les alarmes. Ryanair, l'aerolínia irlandesa de baix cost, anunciava la cancel·lació d'una mitjana de 40-50 vols diaris durant les pròximes sis setmanes per millorar la puntualitat, cosa que suposaria més de 2.000 vols anul·lats fins que finalitzi el mes d'octubre i més de 400.000 persones afectades.

RYANAIR HOLDINGS
16,000
  • 4,84%0,70
  • Max: 15,30
  • Min: 15,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 17,58
17:35 23/12/24
IAG
3,627
  • -1,73%-0,06
  • Max: 3,71
  • Min: 3,62
  • Volume: -
  • MM 200 : 2,28
17:35 23/12/24

Encara que en un primer moment, la companyia ha explicat en un comunicat que adoptava aquesta mesura després que la seva puntualitat hagi caigut per sota del 80%, un percentatge "inacceptable", que podia pal·liar disminuint en un 2% el nombre de vols programats durant les pròximes sis setmanes, aquest dimarts, en una roda de premsa celebrada a Dublín, el conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, ha insistit que els problemes es derivaven d'un "error" en la distribució de les vacances del personal de bord.

"No tenim prou personal en reserva per fer front als trastorns soferts, com els provocats pels controladors o per la climatologia", va comentar el directiu. No obstant això, més enllà d'aquestes explicacions, el problema sembla molt més complex. Només uns minuts més tard es coneixia que Norwegian ha contractat 140 pilots procedents de Ryanair des de començament d'any, segons han confirmat fonts de l'aerolínia noruega, que obrirà a finals d'any la seva base operativa a Dublín. Una cosa semblant li ha passat a Vueling, l'aerolínia espanyola, que ha vist com Norwegian ha fitxat 70 o 80 dels seus pilots i es nodreix també de mecànics i personal d'oficines de la filial d'IAG per completar la seva plantilla. Però, per què aquesta fugida massiva?

LES CAUSES

Des de Norwegian confirmen a Bolsamanía que, efectivament, des de principis d'any han contractat 140 pilots procedents de Ryanair, entre molts altres, ja que expliquen que també contracten pilots d'altres companyies i acadèmies. "Sobretot les incorporacions d'aquests pilots s'han produït entre primavera i estiu i les raons atenen principalment a unes perspectives professionals molt més sòlides", detalla Alfons Claver, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals de l'aerolínia a Espanya.

Claver destaca que Norwegian, a diferència de la resta d'aerolínies de baix cost europees, ofereix vols tant de curt ràdio com vols intercontinentals, "llavors als pilots els agrada passar a la flota intercontinental, pilotar avions grans, a més que econòmicament compensa molt", assegura. La veritat és que les companyies de baix cost ja transporten els mateixos passatgers que les aerolínies tradicionals, segons dades del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Concretament, entre gener i juliol, el volum de passatgers va arribar als 22,8 milions en ambdós casos.

No obstant això, la diferència de preus entre les dues radiquen, entre altres coses, en l'estratègia de reducció de costos, començant pel personal. Així ho explicar un mateix pilot d'una companyia de baix cost fa mesos a El Confidencial, que assegurava que "els salaris dels pilots de plantilla a les companyies de baix cost són més baixos que a les companyies tradicionals". Així, mentre el sou base d'un capità de plantilla d'una companyia com Ryanair ronda els 60.000-70.000 euros anuals, en altres companyies aquest salari pot fins i tot arribar a duplicar-se fins als 150.000 euros l'any.

A més, les condicions de treball en moltes d'aquestes empreses no semblen ser les millors. Un percentatge elevat dels pilots que treballen per a companyies de baix cost europees són autònoms, contractats per terceres empreses. Per tant, si un capità guanya uns 145 euros bruts per hora de vol, amb un màxim anual de 900 hores, per aquest motiu caldria descomptar impostos i Seguretat Social, però també revisions mèdiques i renovacions de llicències, així com l'uniforme i les despeses.

Per si fos poc, des del col·lectiu de joves pilots denuncien també l'anomenat 'pay to fly' (pagar per volar), un negoci amb el qual algunes companyies aèries fan caixa mitjançant el cobrament per hora de vol als pilots júnior.

Companyies com Ryanair ja pateixen les conseqüències d'una retallada en les condicions de treball, com ha estat la fugida massiva dels seus pilots a Norwegian. A més, el període de cancel·lacions que travessa costarà 20 milions d'euros, només en el pagament de compensacions. A això cal sumar-hi altres 5 milions en taxes pèrdues.

Els beneficis dels empleats poden ser un diferenciador per a les aerolínies que busquen atreure clients, en un context en què el nombre de passatgers global augmentarà fins a 7.000 milions a un ritme del 3,8% anual durant els pròxims vint anys i la indústria de l'aviació haurà de contractar 558.000 nous pilots per ser rendible, segons l'informe Marsh 'Superar l'escassetat de pilots'.

contador