La fortuna dels Escarrer (Meliá) s'enfonsa en 500 milions ... i la crisi va per llarg

La família d'hotelers mallorquins viu un dels moments més difícils de la seva història

César Vidal
Bolsamania | 19 mai, 2020 17:34
ep melia ha anunciado la apertura de su decimotercer hotel en vietnam
MELIÁ HOTELS INTERNATIONAL - Archivo

Corren mals temps per a la família Escarrer. La saga d'hotelers mallorquins viu un dels moments més difícils de la seva història a causa de la pandèmia de coronavirus, que ha enfonsat el valor borsari de la seva cadena, Meliá Hotels International.

SOLTEC POWR BR-UNTY
1,598
  • 0,00%0,00
  • Max: 1,70
  • Min: 1,58
  • Volume: -
  • MM 200 : 2,44
14:00 24/12/24

Tot i el repunt d'aquest dilluns, les accions de Meliá cotitzen a nivells de 3,72 euros, molt lluny del seu màxim anual de 8,40 euros marcat abans que esclatés la crisi. Un enfonsament en tota regla del 56% per a una companyia que ha vist en tot just unes setmanes com el seu model de negoci ha saltat per l'aire.

Els Escarrer controlen un 47% del capital de Meliá. Es tracta d'una cartera de gairebé 108 milions d'accions, amb un valor de mercat actual de 401 milions d'euros. Una xifra important, però molt per sota dels 906 milions en què estava valorada fa només res mesos. Una caiguda de 500 milions que mostra la duresa de la crisi també amb les grans fortunes.

I encara que Meliá és una companyia sòlida, que compta amb una gran cartera d'actius immobiliaris, el principal problema és la dura i llarga 'travessia pel desert' que podria afrontar la indústria turística durant els pròxims anys.

Bona prova d'això són les previsions negatives per a Meliá publicades recentment pels analistes de Bankinter, que n'han abaixat la recomanació a vendre des de mantenir, amb un preu objectiu de 3,47 euros (una retallada del 58%).

"El sector hoteler és un dels més perjudicats per la Covid-19. Les mesures de contenció sobre el sector seran les últimes a aixecar-se i la reobertura serà progressiva i amb aforament reduït. Estimem una ocupació mitjana als hotels de Meliá del 30% al 2020 (vs.71% al 2019), que implica una caiguda d'ingressos del 60%, pèrdues netes de 361 milions i sortida de caixa de 672 milions al 2020", afirmen aquests experts.

Durant el primer trimestre, Meliá va perdre 80 milions d'euros perquè el coronavirus va provocar el tancament de la majoria dels seus hotels. Els ingressos van baixar un 25%, fins a 293 milions d'euros, "afectats pel successiu tancament d'hotels al mes de març". Meliá va confirmar que, dels seus 326 hotels, tan sols en tenen 53 d'oberts.

Aquest dilluns, la companyia es va veure obligada a anunciar la cancel·lació del dividend i va anunciar la dimissió d'un històric com Sebastián Escarrer Jaume. També va confirmar la "suspensió definitiva" del seu programa de recompra d'accions, tot això per "enfortir la seva solvència i liquiditat".

"El nivell d'incertesa és molt elevat a partir de 2021. Gran part dels dubtes es concentren en l'impacte sobre l'ocupació i la possibilitat de tenir una vacuna contra la Covid-19", afirma Bankinter.

"La nostra estimació preliminar és una recuperació de l'ocupació fins al 55% en 2021, encara que amb pèrdues netes de 44 milions. El retorn a beneficis es produiria al 2022. És previsible la cancel·lació del dividend durant els pròxims anys. No descartem necessitats addicionals de liquiditat", afegeix l'entitat.

Segons els seus càlculs, Meliá tenia una liquiditat de 647 milions a 31 de març, que consideren "suficient per als propers 12 mesos". I destaquen que "amb la manca de visibilitat actual, no podem descartar que Meliá tingui necessitats addicionals de liquiditat en 2021".

Així, la família Escarrer, amb el seu vicepresident i conseller delegat al capdavant, Gabriel Escarrer Jaume, afronta una de les etapes més incertes de la seva història. La pandèmia amenaça el sector turístic, un dels principals motors de l'economia espanyola.

contador