Després de l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament
La Comissió Europa ha donat llum verda a la vacuna de Moderna, la segona que s'administrarà a la UE, només hores després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) donés la seva pròpia aprovació a la vacuna després de la seva reunió extraordinària.
El vistiplau de l'agència, amb seu a Amsterdam, és el pas previ perquè la Comissió Europea (CE) pugui emetre una llicència d'ús condicional del fàrmac en tots els països europeus i en les mateixes condicions, cosa que permetria sumar aquesta vacuna a la de Pfizer/BioNTech, aprovada el 21 de desembre.
"La reunió de comitè de medicaments humans (CHMP) de l'EMA per avaluar la vacuna de la Covid-19 de Moderna ha començat ja. Us en farem arribar el resultat", va confirmar l'agència, que, a diferència del que va passar amb Pfizer, s'ha mantingut més hermetisme sobre aquesta trobada i no oferirà roda de premsa amb les conclusions.
L'EMA va tractar d'avançar la seva avaluació de la vacuna de Moderna el dilluns passat, però alguns dels científics dels 27 països europeus tenien encara moltes preguntes sobre el fàrmac, de manera que van dedicar les últimes 24 hores a "treballar intensament per aclarir qüestions pendents "amb la farmacèutica.
Encara que avui només ha informat de les seves conclusions per escrit, l'EMA organitzarà el proper divendres un esdeveniment públic durant el qual explicarà "als ciutadans europeus", amb preguntes d'experts i interessats de tota la zona comunitària, l'avaluació i l'aprovació de la nova vacuna de la Covid-19.
Després de Pfizer, Moderna és la segona farmacèutica que ha sol·licitat a l'EMA estudiar una autorització de Comercialització Condicional (CMA, en les seves sigles en anglès) perquè els països europeus puguin usar el seu fàrmac en les campanyes de vacunació que van començar la setmana passada.
Brussel·les ha comprat un total de 160 milions de dosis de la vacuna de Moderna, de la qual calen dos injeccions per persona amb un mes de diferència entre la primera i la segona, encara que, a diferència de la de Pfizer, ofereix l'avantatge que no ha de emmagatzemar a una temperatura de 70 graus centígrads sota zero, sinó a 20 sota zero.
La vacuna de Moderna ja ha rebut el vistiplau de les autoritats sanitàries dels Estats Units, Canadà i Israel, i s'espera que la Unió Europea li atorgui la llicència en qüestió de dies, si no d'hores, sempre que els científics de l'EMA la considerin prou segura i eficaç com per usar-la en les campanyes de vacunació massiva.
Tot i que encara no li han sol·licitat una llicència per les seves vacunes, l'EMA està també estudiant en temps real les dades que van compartint l'empresa britànica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford, d'una banda, i Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, de l'altra, en previsió que la demanin durant les properes setmanes.