Després de la informació publicada aquest matí pel diari Expansión
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès la cotització, minuts abans de l'inici de la sessió, de les accions d'Aena i Abertis després de la informació publicada aquest matí pel diari Expansión. Segons el diari, la gestora aeroportuària ha estudiat llançar una contraopa sobre la concessionària que millori les condicions anunciades pel grup italià Atlantia.
La CNMV ha assenyalat a 'Bolsamanía' que després d'aquesta informació "s'ha requerit informació a les dues empreses sobre aquest fet" i l'organisme està esperant la seva resposta. "Fins llavors la cotització continuarà suspesa", assenyalen des de l'organisme regulador.
La proposta llançada per Atlantia al maig es va situar als 16.341.000 d'euros, a raó de 16,5 euros l'acció. Un preu que no suposa cap prima per al preu actual de la companyia. Les accions d'Abertis van tancar aquest dimarts als 16,41 euros, amb un descens del 0,58%, mentre que les d'Aena van marcar els 168,10 euros, amb una caiguda de l’1,12%.
Això no obstant, com informa Expansión, el govern ha desestimat l'operació d'Aena perquè suposaria una nacionalització d'Abertis. El gestor aeroportuari que presideix José Manuel Vargas està participada en un 51% per l'Estat. Encara que l'Executiu de Mariano Rajoy tampoc veu amb bons ulls l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) d'Atlantia sobre la concessionària.
Hispasat és el principal maldecap de la Moncloa en aquesta operació. Els analistes de Bankinter apunten en aquest sentit i consideren que aquesta operació "eliminaria la incertesa sobre Hispasat, encara que òbviament hi ha maneres de resoldre aquest punt més senzillament". La concessionària d'autopistes espanyola controla el 90,74% de l'accionariat de l'operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions. El major distribuïdor de continguts en espanyol i portuguès també és el quart operador satel·lital d'Amèrica Llatina i una de les empreses estratègiques de l'Estat espanyol.
Un moviment defensiu amb Aena. Davant d'una operació tan estratègica que afecta un sector regulat i a una companyia participada per l'Estat, el Govern sembla no estar disposat que una companyia estrangera es quedi amb Abertis a un preu inferior o similar del que ara mateix marquen les accions al mercat. Aquesta notícia reforça la seva possibilitat si es té en compte que la Junta d'Accionistes d'Aena donava el 2 de maig 'llum verda' al consell per emetre obligacions simples o bons i altres valors de renda fixa fins a un màxim de 5.000 milions durant els propers cinc anys. La gestora aeroportuària podria estar pensant en 'sortir de compres' amb el moviment.
Un altre dels motius d'aquesta contraopa pot ser "la reducció de la participació de l'Estat en el cas que la contraoferta es realitzés en una combinació d'accions d'AENA (noves) i efectiu, canvi que facilitaria l'expansió internacional d'AENA", indiquen des de Bankinter. No obstant això, els experts de l'entitat asseguren que "no és segur que AENA pogués afrontar amb una operació d'aquesta mida en solitari... tot i que sí que podria liderar com a soci industrial un consorci que sí que pogués fer-ho".
En aquest procés de rumors de compra sobre Abertis, el seu màxim accionista Criteria amb un 22% de la companyia, no s'ha posicionat. Àngel Pérez, analista de Renta 4, apunta que "es parla de dues possibilitats, pagament en efectiu o pagament en accions". No obstant això, l'analista considera "sorprenent" que "puguin llançar la contraopa abans que la CNMV aprovi la d'Atlantia. Aquesta notícia seria positiva per als accionistes d'Abertis, veurem per als d'Aena".
LA CNMV ESTÀ TRAMITANT L'OFERTA D'ATLANTIA
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va admetre a tràmit el 3 de juliol l'autorització de l'OPA d'Atlantia sobre Abertis Infraestructures. El supervisor va assenyalar en un fet rellevant que s'entén que el fullet i els altres documents presentats, després de les últimes modificacions registrades i l'esmena del 30 de juny, s'ajusten al qual disposa l'article esmentat.
L'admissió a tràmit de la referida sol·licitud "no suposa cap pronunciament sobre la resolució relativa a l'autorització de l'oferta o qualsevol dels seus termes i condicions", que s'ha de produir d'acord amb els terminis i altres requisits que preveu l'article 21 de l’esmentada norma.
NO ÉS L'ÚNICA POSSIBLE CONTRAOPA
El passat 5 de juny, el diari El Economista informava que JP Morgan Infrastructure està estudiant l'opció d'una contraopa per la concessionària espanyola junts amb Globalvia per forjar un consorci amb presència espanyola. El diari apuntava que l'operació estaria encara en procés inicial i que no s'ha baixat als detalls, però la concessionària espanyola hauria rebut la proposta amb interès.
JPMorgan Infrastructure, un fons vinculat a aquest banc encara que sota una àrea totalment diferent, buscaria una aliança amb Globalvia. Aquesta concessionària va néixer el 2007 fruit de la unió dels interessos en el sector de les infraestructures dels grups FCC i Bankia. Des de Març de 2016, els fons de pensions OPTrust (Canadà), PGGM (Països Baixos) i USS (Regne Unit) són els propietaris del 100% de les accions de la companyia.
Globalvia engloba un total de 19 autopistes i 8 ferrocarrils. La companyia que dirigeix Javier Pérez Fortea té presència a Espanya, EUA, Irlanda, Portugal, Andorra, Mèxic, Costa Rica i Xile. Als seus últims resultats presentats el 2015, la companyia va ingressar 290 milions d'euros i va registrar un resultat brut d'explotació de 177 milions.