La CNMC rebaixa el preu de terminació de les trucades en xarxes mòbils més d'un 40%

No podran superar els 0,70 cèntims d'euro per minut a partir l'1 de febrer de 2018

  • Els nous preus se situen entre els més baixos de la Unió Europea
Bolsamanía
Europa Press | 30 gen, 2018 14:47
ep cnmc comision nacionallos mercadosla competencia 20170609145515
EUROPA PRESS

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat la mesura definitiva per a la regulació dels mercats de terminació de trucades vocals en xarxes mòbils individuals que rebaixarà el preu de terminació mòbil en més d'un 40%, segons informa l'organisme en un comunicat.

El preu de terminació mòbil, la tarifa que cobra un operador mòbil amb xarxa (OMR) o un operador mòbil virtual complet (OMV complet) a qualsevol altre operador per acabar les trucades en la seva xarxa, baixarà des dels 1,09 cèntims d'euro per minut actuals, preu en vigor des de l'1 de juliol de 2013, fins als 0,64 cèntims d'euro per minut al gener de 2020.

Els preus de terminació mòbil espanyols se situaran entre els més baixos de la Unió Europea

Concretament, no podran superar els 0,70 cèntims d'euro per minut a partir l'1 de febrer de 2018, xifra que suposa una reducció immediata d'un 36% respecte al preu actual. L'1 de gener de 2019 reduirà fins als 0,67 cèntims d'euro per minut per assolir el valor de 0,64 cèntims d'euro per minut a partir l'1 de gener de 2020.

Aquestes noves tarifes estan calculades d'acord amb la Recomanació de la Comissió Europea sobre preus de terminació. Amb la mesura adoptada, els preus de terminació mòbil a Espanya se situen entre els més baixos de la Unió Europea (UE), que presenta un preu mitjà igual a 0,88 cèntims d'euros per minut. El preu de terminació mòbil fa que els operadors siguin tant proveïdors com demandants dels serveis dels seus propis competidors. Per tant, la CNMC incideix que aquesta rebaixa no només suposa una reducció dels ingressos dels operadors, sinó també un estalvi dels seus costos.

L'organisme ha constatat que la regulació dels preus de terminació mòbil i les seves successives retallades han tingut un efecte "molt positiu" per a la competència i han propiciat l'augment del tràfic de veu en xarxes mòbils, la reducció dels preus de telefonia mòbil i la generalització de tarifes planes. "Durant els últims 10 anys, els preus de la veu mòbil a Espanya han baixat a prop d'un 80%", ressalta.

ALTRES NOVETATS

D'altra banda, la Comissió assenyala que una altra novetat és que els preus de terminació de les trucades originades en països que no pertanyen a l'Espai Econòmic Europeu (EEE) quedaran exempts d'aquesta regulació en particular. Es considera que en aquests casos no resulta proporcionat imposar als operadors declarats amb poder significatiu de mercat (PSM) a Espanya l'obligació d'oferir els serveis de terminació a preus orientats en funció dels costos de producció. D'aquesta manera, podran negociar comercialment el preu de terminació mòbil amb els operadors d'aquests tercers països en condicions de reciprocitat.

La CNMC inclourà al mercat sotmès a regulació (Mercat 2/2014) tots els operadors, ja siguin OMR o OMV complets, sense distingir en funció de l'origen de l'anomenada (mòbil, fix o un altre tipus de numeració), la tecnologia (GSM, UMTS, LTE) o la forma d'interconnexió (commutació de circuits o tècniques IP). A més, es designa a cada OMR/OMV complet com a operador amb poder significatiu de mercat (PSM) en la prestació del servei de terminació de trucades vocals en la seva respectiva xarxa i mantenir les obligacions reguladores ex-ante que estan vigents a l'actualitat.

Junts amb les obligacions en matèria de preus, es mantenen la resta d'obligacions reguladores ex-ante que estan vigents a l'actualitat, com l'obligació d'accés o l'obligació de no discriminació. La CNMC està immersa en la quarta revisió dels mercats de comunicacions electròniques susceptibles de regulació ex-ante. A aquests efectes, la CNMC acaba d'aprovar les resolucions relatives al mercat de terminació mòbil així com al mercat de línies llogades troncals.

contador