La CNMC adverteix sobre un possible esgotament dels números de telèfon

A causa de l'augment de les línies 'machine to machine', que es dupliquen en quatre anys

Bolsamanía
Europa Press | 28 ago, 2020 17:50
ep puerta principal de la comision nacional de los mercados y la competencia cnmc en madrid
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha advertit sobre un possible esgotament dels números mòbils davant l'expansió de les línies dedicades als serveis 'machine to machine' (M2M).

Aquest tipus de línies serveixen per a totes aquelles màquines que envien i reben informació a través de serveis de telemetria i telecontrol. Comencen pel prefix 59 i tenen 13 dígits, a diferència de la numeració mòbil, que en té 9.

Hi ha sistemes de M2M a les màquines de 'vending' dels bars o oficines, al botó 'eCall' dels nous models de cotxe, a les alarmes de seguretat d'habitatges o comerços, o als comptadors d'aigua, gas i electricitat, entre d'altres.

ES PREVEUEN 145 MILIONS M2M EN DEU ANYS

Aquests últims quatre anys, el nombre de línies dedicades a aquests serveis s'ha duplicat, superant els 15 milions de línies a Espanya, segons assenyala el supervisor al seu 'Informe sobre l'ús de la numeració atribuïda per als serveis màquina a màquina'.

Per prestar aquests serveis, en comptes del rang 59 creat el 2010 específicament per a aquesta mena de comunicacions, la majoria d'operadors utilitza tot tipus de numeració, per la qual cosa el supervisor adverteix que pot portar a l'esgotament dels números mòbils.

Tot això malgrat que la taxa d'ocupació mòbil sigui del 49% i encara quedin 121 milions de números mòbils sense assignar (71 milions de números mòbils lliures i 50 milions reservats associats als blocs mòbils que comencen per 75, 76, 77, 78 i 79). No obstant això, la CNMC assenyala que tots aquests números podrien ser insuficients per a albergar els més de 145 milions de dispositius M2M previstos per a 2030.

UN ANY PERQUÈ TOTS ELS NOUS SIGUIN DE RANG 59

Per tot això, la CNMC proposa al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital fomentar l'ús del rang 59 i limitar el d'una altra mena de numeració, com la fixa i, molt especialment la mòbil, a casos molt puntuals.

Així, a les conclusions del seu informe demana fixar un termini màxim a partir del qual, excepte casos justificats, es prohibeixi l'ús de numeració fixa o mòbil i es fomenti l'ús del rang 59.

En aquest sentit, l'organisme que presideix Cani Fernández considera que seria "adequat" un termini de dotze mesos perquè els operadors de serveis M2M tinguessin temps d'adaptar els seus sistemes interns i passessin a utilitzar de manera preferent la numeració 59 per als nous dispositius.

Aquest rang 59 seria capaç d'albergar el creixement de dispositius M2M esperat, en contenir deu blocs de 10.000 milions de números, i permetria mantenir les connexions ja existents durant la vida útil dels dispositius corresponents.

contador