La caiguda d'Amadeus redueix les pèrdues que acumula el 'hedge fund' Landowne

Té la major posició curta en el capital de la companyia tecnològica amb més de 400 milions

  • El fons de cobertura britànic va iniciar la seva inversió baixista en Amadeus al juliol de 2014
  • La companyia duplica el seu valor en borsa des de llavors tot i perdre un 6% des de dijous
Óscar Giménez
Bolsamania | 29 mai, 2017 12:04 - Actualitzat: 12:04
ep luis maroto ceo damadeus
AMADEUS

El 'hedge fund' britànic Lansdowne Partners obté, per fi, premi en Amadeus. Però una recompensa que amb prou feines disminueix les pèrdues que acumula en el fons de cobertura, que ha duplicat el seu valor en borsa des de juliol de 2014, quan va obrir la posició curta. La companyia tecnològica especialitzada en proveir serveis d'informació i reserves a les aerolínies perd un 6% en dues sessions, en caure avui a prop d'un 3% i deixar-se un 4,04% divendres.

Amadeus-A
67,080
  • 1,73%1,14
  • Max: 67,14
  • Min: 66,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 61,78
17:35 22/11/24

La caiguda es produeix després que Iberia va confirmar que des de l'1 de novembre cobrarà un suplement de 9,5 euros o 8 lliures als bitllets comprats a través dels coneguts com els grans sistemes globals de reserva (GDS, per les sigles en anglès ), entre els quals es troben empreses tecnològiques com Amadeus o Sabre, sempre que aquests no utilitzin la nova connexió NDC. Així mateix, l'aerolínia que forma part d'IAG va explicar que el grup seguirà sense cobrar suplement si els bitllets es compren mitjançant els seus canals directes (pàgina web, oficines i telèfon), segons va informar l'agència Efe.

D'aquesta manera, prevaldrà la nova connexió NDC (new distribution capability) que va crear l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA). La decisió se suma a la qual ja van dur a terme les aerolínies del grup Lufthansa (Luthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss), que van començar a cobrar el 2015 un suplement de 16 euros per cada bitllet emès a través d'aquests canals globals.

Durant els últims tres anys, aquesta possibilitat ha sobrevolat sobre Amadeus i, just durant aquest període, és quan va apostar contra la companyia espanyola el 'hedge fund' britànic Lansdowne Partners. La primera notificació de posició curta en Amadeus d'aquest fons de cobertura als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) correspon a l'1 de juliol de al 2014.

Però des d'aquesta data les accions de la companyia tecnològica presidida per Luis Maroto es disparen més d'un 99%. És a dir, han duplicat el seu valor malgrat perdre un 6% durant les dues últimes sessions. Es del començament de 2017, els títols d'Amadeus es revaloren un 13%. Amb les últimes pujades, que fins a la correcció van portar la companyia a màxims històrics, Lansdowne havia fet un pas enrere i havia reduït la posició curta fins al 1,69% la setmana passada. Així i tot, és la major inversió baixista de la borsa espanyola en superar els 420 milions d'euros en una empresa que capitalitza 22.000 milions.

.

contador