El Consell de Ministres italià ha autoritzat un fons de 20.000 milions d'euros per ajudar als bancs amb dificultats
El Govern italià ha aprovat un decret aquest divendres per rescatar a Monte dei Paschi després que el banc més antic del món digués que no havia aconseguit el suport necessari en la seva ampliació de capital, amb la qual esperava captar 5.000 milions d'euros.
El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, va dir que el Consell de Ministres havia autoritzat un fons de 20.000 milions d'euros per ajudar als bancs italians en dificultats, informa Reuters. A principis de setmana, el primer ministre ja havia anunciat que el Govern estava preparant aquests 20.000 milions com a mesura de "precaució" per ajudar als bancs.
El Consell de Ministres italià ha donat 'llum verda' al fons de 20.000 milions que estava preparant com a mesura de "precaució"
A última hora de la tarda d'aquest dijous, Monte dei Paschi va manar un comunicat explicant que no havia aconseguit el suport necessari en la seva ampliació i sol·licitant formalment l'ajuda estatal. S'obre així el camí a la qual probablement serà la major nacionalització de la banca italiana en les últimes dècades.
El Govern italià ha dit que afrontarà aquesta operació treballant dins de les normes de la Unió Europea (UE). Tant l'Executiu com a Monte dei Paschi s'han compromès a protegir als, aproximadament, 40.000 accionistes minoritaris que havien comprat deute subordinat de l'entitat.
"Avui és un dia important per a Monte dei Paschi, un dia que marca un gir en l'entitat", va dir Gentiloni, que va assumir el seu càrrec la setmana passada després de la dimissió de Matteo Renzi.
UN FRACASO ANUNCIADO
El fracàs de Monte dei Paschi en la seva 'odissea' per aconseguir capital era alguna cosa que el mercat ja esperava. A principis de mes ja es va parlar de la intervenció del banc per part del Govern després que l'entitat demanés al Banc Central Europeu (BCE) més temps per dur a terme el seu pla de recapitalització, alguna cosa que l'organisme li va denegar. Llavors, Muntanya dei Paschi va comunicar que seguia avanci amb els seus plans mentre que, en paral·lel, el Govern ja estava preparant aquest fons amb 20.000 milions d'ajuda.
El fracàs de Muntanya dei Paschi en el seu objectiu per aconseguir fons era alguna cosa que el mercat esperava. El propi banc havia advertit que la complicada situació política li posava les coses encara més difícils
La complicació del panorama polític a Itàlia, amb el triomf del 'no' en el referèndum de principis de mes, ja feia témer que el procés de reestructuració i sanejament del seu maldestre sector financer podria sofrir una aturada. Fins i tot Monte dei Paschi va advertir que aquesta situació política descoratjava als minoritaris per acudir a l'ampliació. De fet, el banc va atribuir aquest dijous al resultat del referèndum i a la crisi política la seva incapacitat per captar recursos als mercats.
L'ampliació de capital de Monte dei Paschi no és l'única que afronta el sector. UniCredit va anunciar el passat 13 de desembre que realitzarà una ampliació de 13.000 milions, la major operació d'aquest tipus en la història d'Itàlia. El banc també va dir que vendrà actius tòxics i suprimirà el dividend en el seu intent per sanejar una situació financera que també és preocupant.
"La ràpida formació d'un nou Govern a Itàlia, capaç d'acudir al rescat d'aquesta entitat ha reduït molt la incertesa a curt termini, per la qual cosa la decisió adoptada aquesta matinada pel nou Executiu italià creiem que serà ben acollida pels inversors", assenyalen els experts de Link Securities.
L'índex italià Ftse MIB està pujant a aquestes hores un 0,8% mentre que Monte dei Paschi roman suspès i no ha arribat a cotitzar aquest matí. Aquest dijous, l'entitat es va deixar un altre 7% en borsa. Mentrestant, a Espanya, l'Ibex puja un 0,39% en aquests moments i els bancs 'celebren' el rescat amb pujades d'entorn del 1%. BBVA encapçala l'Ibex amb alces de l'1,19%.