Imaz (Repsol), des de Davos: "Hem de repensar la nostra política energètica"

Advoca per la necessitat d'una transició "equitativa"

María Campillo
Bolsamania | 18 gen, 2024 19:20
ep el consejero delegado de repsol josu jon imaz participa en el viii foro energetico de
Jesús Hellín - Europa Press

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha subratllat des del Fòrum de Davos la necessitat d'avançar en la transició energètica, tot i que creu que, malgrat que el món està avançant en la descarbonització, “hem de repensar la nostra política energètica”.

Repsol
11,850
  • 0,98%0,12
  • Max: 11,94
  • Min: 11,81
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,57
17:35 19/09/24

En un col·loqui organitzat sota el títol Construint transicions equitatives: verdes i justes, Imaz ha reiterat la importància de l'equitat en la transició. "És crucial perquè si no desenvolupem una transició equitativa, fracassarà en aquest esforç".

"A Europa, als darrers anys hem estat molt centrats en la fixació del preu del carboni, oblidant la resta d'objectiu de la política energètica. Les conseqüències han estat, en primer lloc, ens vam oblidar de la seguretat de subministrament i vam contruir dependència sobre Rússia”, ha explicat.

Així mateix, ha afegit que "en segon lloc, es va oblidar el concepte d'asequibilitat i hem vist com, en els dos darrers anys, a la Unió Europea (UE) hi ha hagut famílies patint perquè no han pogut pagar les factures energètiques".

En aquest sentit, Imaz també ha indicat que hi ha hagut indústries que tampoc no han pogut fer front als seus pagaments de manera que "els treballs industrials han estat amenaçats".

"Podem dir que ho estem fent bé perquè ens estem descarbonitzant, però ens oblidem que havíem de produir gas natural. Perquè els països emergents puguin adquirir aquest gas, han de passar del gas al carbó i any rere any estan augmentant les emissions de CO2”, ha explicat.

Així, considera que les polítiques estan fallant, i per això cal "repensar la nostra política energètica". "És clar, hem de ser durs", ha afegit, i estima que la descarbonització des d'Europa està basada en "una aproximació ideològica".

Han estat precisament aquestes declaracions les que no han agradat a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que ha acusat a La Sexta el directiu de donar un discurs "creixentment decebedor" i "populista".

Imaz ha fet referència que gràcies a la transició energètica que Repsol està duent a terme amb la posada en marxa de cinc refineries a Espanya, està creant al país "més llocs de treball industrials que teníem fa 15 anys".

Tot i això, ha remarcat que si es duen a terme moltes regulacions "destruirem moltes indústries", ja que hi haurà una "transició molt desigual".

"Necessitem una transició basada en les habilitats i les capacitats industrials i tecnològiques buscant la forma més barata i eficient d'aconseguir-ho", ha dit.

contador