Iberia i Vueling entreguen al govern espanyol els seus plans de contingència davant d'un Brexit dur

Espanya té dos mesos per validar els plans i que les companyies puguin seguir volant

Bolsamanía
Europa Press | 12 abr, 2019 18:12 - Actualitzat: 18:12
ep brexit- espana tendra dos mesesvalidarplaniberiaseguir volandola ue pese al brexit
EUROPA PRESS - Archivo

IAG

2,767

11:15 08/11/24
5,33%
0,14

Iberia i Vueling, companyies del grup IAG, han entregat ja a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), organisme adscrit al Ministeri de Foment, els seus respectius plans de contingència davant d'un escenari de 'Brexit' dur, dins del termini que s'havia fixat per a això, segons han confirmat a Europa Press les fonts del hòlding aeri, que han evitat donar detalls específics del seu contingut.

"No donem detalls específics, però reiterem que tenim la convicció que complirem amb la normativa aplicable sobre la propietat i el control a la Unió Europea, després del Brexit", ha assegurat una portaveu de la matriu d'Iberia i Vueling, que agrupa també British Airways (BA) i Aer Lingus.

Totes dues aerolínies van fer arribar dimecres passat els seus plans al regulador competent a Espanya, l'AESA, com a companyies amb llicència d'operador aeri emesa a Espanya, un dia abans que expirés el termini.

L'AESA tindrà dos mesos, fins al 12 de juny, per avaluar els plans de contingència presentats per Iberia i Vueling, que convencin Brussel·les que després del Brexit seguiran complint les exigències comunitàries que permeten operar les rutes entre les destinacions de la Unió Europa. Segons expliquen des d'aquest organisme, serà l'AESA qui elevi el seu informe directament a la Comissió Europea.

Des d'IAG defensa que és una companyia espanyola i que les seves aerolínies tenen certificats d'operació establerts

A partir d'avui, corre a més el període de sis mesos que la UE ha acordat donar a les aerolínies per complir amb les obligacions de propietat i control que els permetin operar com a companyies europees després del Brexit, en qualsevol dels seus escenaris.

Les regles comunitàries estableixen que les llicències d'explotació per a vols dins de la Unió Europea (UE) s'assignin a companyies, el control efectiu de les quals recaigui sobre un estat membre o sobre els seus nacionals i que la propietat del 50% més una de les accions sigui també europea.

Si les aerolínies considerades europees fins ara per tenir una participació majoritària britànica es mantenen sense canvis, perdran aquest estatus europeu amb la sortida del Regne Unit del club i, per tant, perdrien també la seva llicència intraeuropea automàticament, per la qual cosa requereixen una reestructuració del seu accionariat.

Des d'IAG segueixen defensant que el grup és una companyia espanyola, amb seu social a Madrid, i que les seves aerolínies tenen certificats d'operació establerts "des de l'inici de les seves operacions i amb el suport de sòlids negocis a Espanya, Irlanda, França, Àustria i el Regne Unit que brinden llocs de treball a desenes de milers de ciutadans europeus i operen una flota de 573 avions". Ja al febrer, amb motiu de la presentació dels seus resultats anuals, el conseller delegat d'IAG, Willie Walsh, assegurava que el grup estava "avaluant i preparant-se per als possibles canvis" que es produeixin després del 'Brexit' i assenyalava que la companyia aplicaria "el pla apropiat en el moment oportú".

LLICÈNCIA D'AESA, SUPERVISIÓ EUROPEA

Les llicències d'explotació les assignen les autoritats competents nacionals, en el cas d'Espanya, l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), i per tant li correspondria a elles concedir en un primer moment la llicència a Iberia i Vueling perquè continuï amb normalitat la seva activitat actual.

Però la Comissió Europea supervisa la concessió de les llicències i pot impugnar-les si considera que en algun cas han estat assignades contravenint les normes per a l'explotació de serveis aeris de la UE.

En aquest cas, Brussel·les iniciaria nous contactes amb les autoritats nacionals per demanar més informació i proves que la llicència compleix els requisits legals.

En no donar-se per satisfeta amb aquest intercanvi, la Comissió pot reclamar a l'autoritat que ha concedit el permís de "mesures correctives adequades o que suspengui la llicència d'explotació", segons recull la normativa comunitària. La suspensió d'aquesta llicència implica que una aerolínia no pot operar vols dins de la Unió Europea, encara que podria recórrer la decisió davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

CELAÁ AL CONSELL DE MINISTRES

"No ens sorprèn que Iberia i Vueling obrin en aquesta direcció i el Ministeri de Foment fa un temps que està treballant amb elles en aquest sentit". Així s'ha manifestat la ministra portaveu, Isabel Celaá, preguntada per l'entrega d'aquest pla de contingència. "Seguim a l'espera de veure en què es tradueixen els terminis de pròrroga de la UE".

contador