D'una capacitat total de 12 megawatts (MW) a les licitacions d'innovació en energies renovables
Iberdrola s'ha adjudicat quatre projectes agrovoltaics d'una capacitat total de 12 megawatts (MW) a les licitacions d'innovació en energies renovables llançades pel Ministeri francès de Transició Energètica. Com a requisit imprescindible i prioritari, els projectes posen atenció a criteris d'innovació, cura de l'entorn i millora de l'agricultura i de la ramaderia dels terrenys on s'implanten; mentre que la maximització de la producció d'electricitat queda en un segon pla. Innovació que contribueix a normalitzar la convivència del sector energètic i de l'agrari.
La licitació s'ha dissenyat a través de contractes per diferència (CfD), en què s'ha marcat per a una durada de 20 anys el preu del MWh per sobre del valor del mercat per compensar la priorització de la cura de l'agricultura i la ramaderia, en lloc de la maximització de la producció de la planta.
La licitació francesa s'ha convocat per a un total de 140 MW sota dues categories diferents: instal·lacions innovadores muntades sobre terra amb capacitats des dels 500 kW als 3 MW, i instal·lacions innovadores instal·lades en sostres de graners, hivernacles o aparcaments, amb capacitats des dels 10 kW als 3MW. En total, han estat adjudicats 172 MW a 66 projectes: 30 muntats sobre sòl i 36 al sostre, amb una capacitat mitjana de 2,6 MW.
Els quatre projectes presentats per Iberdrola han guanyat la licitació i han obtingut la capacitat màxima de 3 MW. Emmarcats a la categoria de sòl, contemplen dues solucions diferents. El primer, anomenat Kirch, està orientat a millorar el benestar animal i les pastures que serveixen d'aliment al bestiar boví on s'ubicaran les plaques, per augmentar la qualitat dels productes lactis de la granja ecològica. Els altres tres projectes Maubec, Lapenche i Solomiac busquen millorar les plantacions agrícoles.
El canvi climàtic causa estrès per calor tant al bestiar com a les pastures, cosa que afecta la producció i qualitat de la llet. Per això, al projecte Kirch les estructures solars se situen a una alçada mínima d'1,5 metres per permetre que les vaques trobin refugi sota els panells fotovoltaics. A més, cada placa s'equipa amb un sistema intel·ligent que permet recollir l'aigua de pluja durant el període hivernal, emmagatzemar-la en un dipòsit i filtrar-la, per després utilitzar-la a l'època de calor per regar el prat i humitejar les vaques per alleujar-les de les altes temperatures.