Iberdrola acorda futurs parcs marins amb Navantia i Windar per 400 milions

S'assegura el subministrament preferent d'una part d'aquests components per als propers anys

Irene Hernández
Bolsamania | 02 jul, 2021 17:24
ep economia- iberdrola eleva un 9 su capacidad instalada en el mundo a septiembre impulsada por las
IBERDROLA - Archivo

Iberdrola ha tancat un acord marc de col·laboració amb Windar i Navantia per a la fabricació i subministrament de 130 fonamentacions. Amb aquest acord, Iberdrola podrà realitzar comandes a aquests fabricants per valor de fins a 400 milions d'euros, entre 2023 i 2025, per a futurs parcs eòlics marins i s'assegura el subministrament preferent d'una part d'aquests components per als propers anys.

Iberdrola
13,115
  • 0,27%0,04
  • Max: 13,14
  • Min: 13,08
  • Volume: -
  • MM 200 : 12,44
13:51 24/12/24

Segons ha explicat la companyia a través d'un comunicat aquest divendres, a partir d'aquesta signatura, el consorci format per Navantia i Windar posarà en marxa una fàbrica de monopiles XXL en terrenys de la drassana de Navantia a Fene (La Corunya).

La construcció d'aquesta fàbrica permetrà la millora de les capacitats de la drassana de Navantia a Fene, dotant-lo d'un nou producte dins del sector de les fonamentacions marines fixes. Aquesta diversificació no era accessible fins a la data per requerir unes instal·lacions molt específiques, sent aquest producte -la monopila- l'estrella del mercat de fonamentacions durant l'última dècada, que es mantindrà durant els propers anys.

La inversió projectada per Windar-Navantia inclou l'adaptació d'una nau per corbar xapa de gran gruix i fins a 16 m de diàmetre, noves cabines de pintat i zones d'emmagatzematge per producte acabat, així com equips d'última tecnologia necessaris per a la fabricació. La nova fàbrica de monopiles XXL estarà disponible en un termini de 13 mesos i se situarà en una part de la instal·lació de la drassana de Fene, sense interferir amb els mitjans productius destinats a la construcció d'altres productes d'eòlica marina, com són jackets i estructures flotants.

TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Amb aquesta iniciativa, les companyies reforcen la seva aposta per la transició energètica i la contribució a la recuperació verda i l'ocupació, associada a projectes renovables del futur. Així mateix, es consolida una relació de més de set anys entre Iberdrola i Navantia-Windar, que entre tots dos sumen contractes per un valor proper als 1.300 milions d'euros.

Entre els projectes executats per Iberdrola pel consorci de manera reeixida a les drassanes de Navantia Fene i Puerto Real (Cadis) es troben els parcs eòlics marins Wikinger, en aigües alemanyes del mar Bàltic; East Anglia One, al Regne Unit; el nou parc eòlic de Sant Brieuc, en aigües de la Bretanya francesa i dues subestacions per a aquests dos últims parcs, adjudicades a Navantia. A més, Windar realitzarà les peces de transició per al parc que l'energètica construirà als Estats Units, Vineyard I.

Fa un any, Iberdrola va adjudicar a la UTE Navantia-Windar la construcció de 62 jackets que sustenten els aerogeneradors marins i els puntals necessaris per a la seva instal·lació al parc francès de Saint Brieuc. El contracte, per un import de 350 milions d'euros, va representar al seu moment el més gran de la història de Windar-Navantia al sector de l'eòlica marina.

Des de llavors, el consorci escomet la fabricació en les instal·lacions de la drassana de Fene i les fàbriques de Windar a Avilés. L'assemblatge final de tots els subconjunts es realitzarà a les instal·lacions de les drassanes gallecs. En tots aquests treballs, estan involucrats més de 2.000 professionals de forma directa. A aquests se sumaran els diversos milers de llocs de treball que es generaran en contractistes locals, tant a Espanya com a França, on Navantia-Windar disposa d'una unitat productiva al port de Brest, on es fabriquen components de les jackets per al parc.

ECONOMIA VERDA

La trajectòria d'aquests contractes demostra les oportunitats que ofereix un mercat del futur, com és el de l'eòlica marina -en el qual Iberdrola avança cap al lideratge global- i com l'economia verda s'ha convertit en un gran pol d'industrialització i ocupació sostenible i de qualitat.

L'eòlica marina s'ha confirmat com un dels vectors de creixement d'Iberdrola: compta amb 1.300 MW instal·lats -Wikinger, East Anglia ONE i West of Duddon Sands- i triplicarà aquesta capacitat amb la construcció a l'actualitat de 2.600 MW. La cartera actual del grup en aquesta tecnologia suma 20.000 MW, dels quals 9.000 MW estan preparats per a la seva construcció i més de 10.000 MW previstos per al seu desenvolupament en mercats com els Estats Units, Suècia, Japó, Polònia i Irlanda. Pel 2030, Iberdrola preveu arribar als 12.000 MW operatius.

Iberdrola fa dues dècades que està liderant la transició energètica i actuant com a agent tractor clau en la transformació del teixit industrial i la recuperació verda de l'economia i l'ocupació. La companyia ha llançat un pla d'inversió històric de 150.000 milions d'euros durant la pròxima dècada -75.000 milions d'euros per a 2025-, amb els quals triplicarà la capacitat renovable i duplicarà els actius de xarxes i aprofitarà les oportunitats de la revolució energètica que afronten les principals economies del món.

Després d'inversions de 120.000 milions d'euros durant els últims vint anys, Iberdrola és líder en energia renovable amb a prop de 35.000 MW instal·lats; un volum que converteix el seu parc de generació en un dels més nets del sector energètic.

contador