La plataforma de lloguer de vehicles amb conductor anuncia en un comunicat que abandona la seva activitat a la capital catalana
Les plataformes de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) Uber i Cabify han anunciat aquest dijous que deixen d'operar a Barcelona. El motiu de la decisió és el nou decret aprovat recentment pel Govern català i pactat amb el sector del taxi, que introdueix un període de precontractació de 15 minuts que l'ajuntament de la capital catalana preveu elevar a una hora.
"Amb les restriccions aprovades per la Generalitat de Catalunya ens veiem obligats a suspendre el servei d’UberX a Barcelona", ha indicat l'empresa en un comunicat titulat "Hasta pronto, Barcelona". Segons la companyia nord-americana, "l'obligació d'esperar un quart d'hora per viatjar en una VTC no existeix en cap lloc d'Europa i és totalment incompatible amb la immediatesa dels serveis sota demanda, com UberX".
No obstant això, experts consultats per Bolsamanía han explicat que el decret del Govern català que entrarà en vigor aquest dijous i que també inclou la prohibició que els VTC usin la geolocalització és homologable al d'altres ciutats i països europeus com França i Bèlgica. Això no obstant, tal com ha recordat el portaveu d'Uber, Yuri Fernández, en declaracions a Rac 1, el Tribunal Constitucional gal va tirar enrere l'antelació en la contractació dels serveis al país veí.
Cabify ha subratllat que el 98,5% dels viatges gestionats a través de la seva aplicació -amb un milió d'usuaris registrats- es contracten amb menys de 15 minuts d'antelació.
"Fa gairebé un any vam tornar a Barcelona amb el mateix compromís que tenim arreu del món: fer les coses bé. I, fa una setmana, us vam explicar que el sector de les VTC estava en perill a Catalunya", ha explicat l'empresa en un missatge als seus usuaris.
"Lamentablement, avui tenim males notícies. Abans les restriccions a les VTC aprovades per la Generalitat de Catalunya, ens veiem obligats a suspendre el servei d’UberX a Barcelona a partir de demà, divendres 1 de febrer", han explicat. "Tot i així, el nostre compromís amb Espanya roman intacte. Podreu seguir viatjant amb nosaltres a Granada, València, Còrdova, Sevilla, Màlaga i Madrid. I esperem que aviat altra vegada a Barcelona", han agregat.
Per la seva banda, Cabify ha dit que la regulació té "com a únic objectiu, i per tant també com a conseqüència final, l'expulsió directa" de Cabify i de les seves empreses col·laboradores. Fonts de la companyia han explicat a Europa Press que quan els usuaris intentin utilitzar la seva aplicació rebran un missatge explicant que "han estat expulsats" de Catalunya per la nova regulació de vehicles de lloguer amb conductor (VTC).
3.000 CONDUCTORS, AL CARRER
En declaracions a Rac 1, Fernández ha assenyalat que l'empresa està compromesa amb fer bé les coses i que mentre estigui en vigor aquest decret, no podran operar a Barcelona. Així mateix, ha deixat les portes obertes a reprendre l'activitat si canvia la legislació, tot i que ha lamentat que tal com estan les coses, el sector dels VTC es veu abocat a la quasi desaparició de la Ciutat Comtal.
Ha recordat les paraules d’Unauto, la patronal de les VTC, que ha declarat que aquest decret posa en perill 3.000 treballadors. Segons un comunicat d'aquesta entitat "diverses empreses" del sector dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) tenen previst tramitar aquest divendres Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) i Expedients de Regulació d'Ocupació Temporals (ERTO) després que la Generalitat hagi fixat una precontractació de 15 minuts.
"Han començat a tramitar-los i el mateix divendres els presentaran davant l'autoritat laboral", va assenyalar l'entitat aquest dimecres en un comunicat, en què va anunciar una roda de premsa divendres per detallar les conseqüències que preveuen que tingui el decret, que entra en vigor just aquest dia.