Destralada dels analistes al preu objectiu de Telefónica després de sis mesos de pèrdues

El consens la valora ara en 5,89 euros des dels 8,10 euros de gener

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 jul, 2020 12:20
ep logo de telefonica
Lino Mirgeler/dpa - Archivo

Els analistes donaven un preu objectiu mitjà de 8,10 euros a Telefónica al començament d'any; al juliol, en canvi, li adjudiquen un valor teòric de 5,89 euros, segons FactSet. Això suposa una caiguda pròxima al 30% després que l'operadora hagi viscut una primera part de l'any molt negativa, amb descensos acumulats del 30%. Malgrat tot, aquesta valoració encara implica atorgar a la companyia un potencial del 40% des dels actuals nivells de cotització (4,15 euros)

Telefónica
4,300
  • 0,84%0,04
  • Max: 4,30
  • Min: 4,27
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,06
17:35 22/11/24

Al febrer fixaven el seu preu en 7,9 euros i 7,14 euros al març. A partir d'aquí, els descensos en les valoracions es fan més pronunciats, amb un valor teòric de consens de 6,65 euros a l'abril, de 6,10 euros al maig, de 5,89 euros al juny i de 5,89 euros a mitjan aquest mes de juliol.

En general, els experts mantenen que les 'telecos' constitueixen un sector resistent a la crisi de la Covid-19, i en aquest sentit, cal destacar que Telefónica, malgrat haver reintroduït la formula del 'scrip dividend', ha mantingut el seu dividend, la qual cosa contrasta amb les constants retallades d'altres companyies.

No obstant això, JP Morgan, un dels que pitjor valora a la 'teleco' (3,70 euros, 'infraponderar'), publicava aquest dimarts un informe en el qual adverteix que la Covid-19 l'afectarà més del que sembla ara com ara i avisava d'una altra sèrie de febleses, començant pel gran problema que té amb el seu "estirat balanç".

"Preveiem que les pressions competitives a Espanya s'intensificaran; que la Covid-19 tindrà més impacte sobre aquest grup del que suposa el consens actualment; que les divises continuaran provocant retallades de les perspectives de beneficis de la companyia, i que les subhastes d'espectre agreujaran les pressions sobre el balanç", expliquen.

Fa uns mesos, concretament a l'abril, el banc d'inversió nord-americà aconsellava a José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica, que retallés el dividend davant l'actual escenari econòmic, al mateix temps que demanava a altres operadores, com BT o Vodafone, que fessin el mateix.

"Argumentem que la sostenibilitat dels dividends es basa en la premissa optimista que l'EBITDA de la indústria i els fluxos d'efectiu són a la cúspide d'una important requalificació", afirmaven. "Però si el creixement continua sent complicat, la despesa de capital es manté elevat i la Covid-19 desencadena una recessió, els balanços del sector arribaran a un punt de ruptura", afegien. Per això, demanen al sector en general una "rebaixa o suspensió proactiva dels dividends" per reforçar els seus balanços i la seva situació financera.

Telefónica publica els seus resultats del segon trimestre i primer semestre el 30 de juliol. Al primer trimestre, la companyia va guanyar un 56,2% menys afectada principalment per l'evolució de les divises, els canvis en el perímetre i per 189 milions de plusvàlues registrats al primer trimestre de 2019. L'operadora va dir en aquell moment que no és immune a la crisi, però que és resistent, va abandonar els objectius financers fixats per a enguany i va confirmar el dividend, encara que reintroduint aquesta fórmula de 'scrip dividend'.

Per a aquest segon trimestre, el consens de FactSet preveu un benefici net de 518 milions, un fort descens del 40% respecte dels 862 milions del mateix període de l'any passat. Quant als ingressos, estimen que se situaran en 11.026 milions, per sota dels 12.142 milions de fa un any.

contador