L'exministre declara com a testimoni en el cas Bankia
Luis de Guindos, actual vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), ha afirmat avui que la intervenció de Bankia es va produir en un context en què "ningú es creia les xifres" i "ningú creia que els balanços bancaris estiguessin reflectint la realitat". El Fons Monetari Internacional (FMI), mentrestant, demanava al país "realisme, ajustar les valoracions dels actius a la realitat i acabar amb tots els dubtes i incerteses del sistema financer espanyol", ja que "era el que llastava el conjunt de la economia espanyola".
De Guindos es troba declarant aquest dimarts com a testimoni en la causa penal que investiga les responsabilitats per la sortida a borsa de Bankia pel seu paper com a ministre d'Economia i Competitivitat entre desembre de 2011 i març de 2018.
Durant el torn de preguntes de la fiscal Carmen Launa, De Guindos ha justificat les seves reunions amb l'FMI per la seva condició de ministre d'Economia "en un moment molt delicat per a l'euro, molt delicat per a l'economia espanyola i era una situació de moltíssima alarma". I durant aquestes reunions, la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, li va comunicar que el principal risc per a l'economia de la zona euro en aquest moment era Espanya.
Lagarde li va transmetre que el reial decret llei conegut com Guindos I anava "a la direcció correcta", però "pot ser que no fos suficient" i que hi havia "necessitats de capital pròximes a 40.000 milions d'euros". "Diu que hi ha algun problema específic i assenyala Bankia, l'entitat més gran, més sistèmica i la que més efecte negatiu podia tenir", ha apuntat.
TROBADES AMB EL BANC D'ESPANYA
També va mantenir el ministre nombroses reunions amb representants del Banc d'Espanya, concretament amb el governador i el sotsgovernador, que es van iniciar a principis de 2012, poc després de prendre possessió de la cartera d'Economia. Durant aquestes trobades, des del supervisor li van traslladar els seus dubtes sobre el sistema financer espanyol en el seu conjunt, no només sobre Bankia.
No obstant això, ell considera que l'entitat era "el cas més problemàtic del sistema financer espanyol". "Era una entitat gran, sistèmica, que tenia una exposició enorme al sector immobiliari, un percentatge de refinançaments molt alt, unes necessitats de liquiditat enormes del BCE i, a més, s'havia produït la intervenció pública d'una filial seva, de Banc de València", ha resumit.
"Eren senyals d'alarma i la meva missió com a ministre era evitar el col·lapse del sistema financer", ha afegit. Per això, en aquest context, De Guindos ha explicat que, com a ministre d'Economia, va haver de "buscar el mal menor" perquè "no hi havia solucions ideals de cap tipus". "El que buscava, fonamentalment, era evitar el rescat", ha resumit.
L'exministre, que no formava part del govern quan Bankia va sortir a borsa, ha valorat que aquesta decisió va ser "un error". "Que la sortida a borsa va ser un error ningú ho posa en dubte", ha apuntat. Tot i això, ha insistit que ell no tenia "cap responsabilitat pública" quan es va produir el debut borsari de l'entitat, el juliol de 2011.
La fiscal li ha preguntat si en algun moment el Banc d'Espanya li va comunicar que Bankia estava tenint problemes per formular els comptes de 2011 l'abril de l'any següent i De Guindos ho ha negat. "A mi mai i als meus col·laboradors no li podria dir, però si hagués estat el cas els meus col·laboradors m'ho havien comentat", ha explicat.