Guindos (BCE): "L'objectiu de la política monetària no és la rendibilitat de la banca"

La banca es beneficia del descens de la mora i l'increment de la demanda del crèdit

Elena Lozano
Bolsamania | 20 jun, 2019 15:13
guindos bce apie santander2
Apie

El Banc Central Europeu (BCE) està cansat d'escoltar les queixes de la banca que els tipus baixos penalitzen la seva rendibilitat. Luis de Guindos, vicepresident de la institució, ha recordat aquest dijous a les entitats que "l'objectiu de la política monetària és l'estabilitat de preus, no la rendibilitat dels bancs". En la seva opinió, que coincideix amb la del Banc d'Espanya, els tipus baixos han estat més positius que negatius per als bancs, atès que aquesta política és la responsable de la recuperació de l'economia.

"Hi ha raons fonamentades que la política monetària implementada durant els últims anys està darrere de la recuperació econòmica. I aquesta recuperació és positiva per als bancs", ha assenyalat en el curs que organitzen Apie i BBVA aquests dies a Santander.

De Guindos defensa que els tipus baixos han permès a les entitats beneficiar-se de la devolució dels préstecs dubtosos i de l'increment de la demanda de crèdit. "Els baixos tipus d'interès poden tenir impacte en alguns bancs, però creiem que en una visió global ha tingut un impacte positiu", ha assenyalat.

En aquest context, De Guindos ha donat algunes receptes perquè les entitats millorin la seva rendibilitat, l'escassetat de la qual considera que és, "ara mateix, el principal risc del sistema financer".

Per al supervisor, els bancs, no només els espanyols, sinó els europeus, han d'"actuar des del punt de vista dels costos" i treballar en la reducció del seu excés de capacitat, en l'eliminació del crèdit dubtós i en la millora de la relació entre costos i ingressos. "És importantíssim que [la banca] millori la seva eficiència", ha dit.

De Guindos, a més, ha tornat a demanar a les entitats més capital. Segons ha dit, el supervisor està "més còmode" com més tinguin els bancs, tot i que ha reconegut que "el capital no ho és tot".

INSISTEIX EN EL MISSATGE DE DRAGHI

De Guindos ha insistit en el missatge que Mario Draghi, el president del BCE, ha anat llançant recentment sobre la possibilitat que el proper canvi en els tipus d'interès no només no sigui una pujada, sinó que, fins i tot, sigui una baixada. "El BCE està disposat i obert a reaccionar en funció de com es vagin produint les notícies", ha assenyalat.

Segons ha explicat, com ja va avisar Draghi, si es materialitzen riscos com un Brexit dur o una guerra comercial a nivell internacional el BCE farà servir les seves eines: "Estem disposats a reaccionar amb mesures addicionals, que poden ser de diferent tipus i no se n'exclou cap". Ni tan sols una retallada de tipus.

Entre aquestes eines es troben la reinversió del balanç del BCE ("Hem decidit que seguirem reinvertint els actius que vencen de renda fixa pública i privada per un període de temps extens després de la primera pujada dels tipus d'interès"), les subhastes de liquiditat TLTRO o una retallada de tipus, així com la forward guidance, que és l'orientació de política monetària que té el BCE basada en l'estabilitat dels preus, que és la seva funció principal.

De Guindos ha rebutjat referir concretament a Espanya o qualsevol mesura del Govern per valorar-la, tot i que ha reconegut que només pot parlar bé de l'economia espanyola, de la qual va ser responsable durant els sis anys que va ser ministre als governs de Mariano Rajoy. "És competitiva i va sanejar el seu sistema financer", s'ha limitat a dir.

De fet, sobre la polèmica per les opinions abocades fa mesos pel Banc d'Espanya sobre que l'alça del Salari Mínim Interprofessional (SMI) impactaria negativament en l'ocupació, per les quals ara el Govern l'ha instat a demanar disculpes, De Guindos ha rebutjat fer comentaris, si bé ha dit que "la qualitat de l'anàlisi del Banc d'Espanya és una variable" que el BCE té "en alta consideració".

VIGILAR EL PREU DE L'HABITATGE

D'altra banda, ha comentat que confia que l'Autoritat macroprudencial "està analitzant quina és la situació" del preu de l'habitatge a Espanya. "Les autoritats espanyoles sens dubte tenen una anàlisi detallada i proper del que és la situació", ha afirmat durant la seva intervenció.

Més tard, en declaracions als periodistes, De Guindos ha demanat un seguiment als "segments específics" afectats per l'evolució del preu de l'habitatge, possiblement en referència a Madrid, Barcelona i la costa, on ha pujat considerablement durant els últims anys.

contador