Moody's n'ha retallat la qualificació i la banca en bloqueja una part del refinançament
Grifols torna a patir a la borsa. Els títols de la companyia s'enfonsen aquest dijous (han caigut un 12,22%) per les últimes notícies negatives que s'han conegut, i que estan colpejant la cotització. D'una banda, Moody's n'ha rebaixat la qualificació a 'B3' i projecta durs comentaris contra la companyia, mentre que Fitch, encara que millora la seva perspectiva, també llança avisos sobre la companyia. I per altra banda, la banca n'ha bloquejat part del refinançament que ha sol·licitat Scranton, matriu de Grifols i propietat de la família fundadora.
En primer lloc, va arribar Moody's, que aquest dimecres va decidir rebaixar la valoració de família corporativa (CFR, per les seves inicials en anglès) de la companyia a 'B3' des de 'B2', amb perspectiva 'estable'.
En un comunicat, la companyia va assegurar que la baixada de la qualificació "reflexa l'encara elevat palanquejament de Grifols, fins i tot considerant la reducció de deute esperat per la venda recent d'actius, i una recuperació del flux de caixa lliure (FCF) més lenta del que s'esperava". Tot això, ha remarcat, "resultarà en mètriques creditícies que estaran més en línia amb una qualificació de 'B3' els propers 12 a 18 mesos".
Però no és l'únic cop que l'agència de qualificació va clavar a Grifols. També va parlar de "limitada previsibilitat de l'exercici financer" i de gestió de riscos "deficient", apuntant que la companyia té una "estructura organitzacional complexa i opaca" i posant també l'accent sobre els dubtes que suscita la "rotació de la gerència".
I va afegir que la liquiditat de la companyia encara "és fràgil", i tot dependrà que Grifols "torni a una generació positiva de FCF, que encara no ha materialitzat".
Cal recordar que Moody's havia posat sota revisió la valoració de Grifols al mes de març passat, i ha esperat fins a la confirmació de la venda d'SRAAS per finalitzar la seva anàlisi.
Davant d'això, l'agència Fitch va millorar la perspectiva de la qualificació d'incompliment d'emissor (IDR) a llarg termini de Grifols de 'negativa' a 'estable', alhora que va confirmar la valoració a 'B+'. I és que creu que “el risc de refinançament a curt termini s'ha reduït significativament” després de la venda d'SRAAS. Tot i això, també ha assenyalat els riscos que, al seu parer, assetgen la companyia.
Tal com va apuntar, les qualificacions de Grifols es veuen limitades pel seu alt palanquejament, l'escassa liquiditat i el flux de caixa lliure (FCF) temporalment moderat. Tot i això creu que la companyia té una posició significativa al mercat d'hemoderivats que espera que "creixi a un dígit alt". "Grifols està ben posicionada per defensar la seva posició competitiva al mercat a través de la seva integració vertical, assegurant el subministrament de plasma i executant operacions rendibles", ha conclòs Fitch al seu informe d'aquest dimecres.
A més d'aquests 'cops', Grifols també pateix aquest dijous per la informació d'El Confidencial que apunta que CaixaBank, Sabadell i BBVA podrien haver rebutjat refinançar la família, bloquejant part d'un préstec de 400 milions d'euros. En concret, es neguen a refinançar 130 milions del crèdit de Scranton, matriu de Grifols i propietat de la família fundadora.
D'aquests 130 milions d'euros, 70 van ser prestats per CaixaBank, 20 per BBVA i els 40 restants per Banc Sabadell.
El rebuig d'aquestes entitats és el que ha portat la família fundadora del grup de plasma a demanar quatre mesos més de termini a totes les entitats creditores per evitar l'impagament imminent del deute, i és que el crèdit venç al mes vinent, concretament el dia 17 de juliol.
Entre la resta d'entitats creditores figuren, per exemple, HSBC, Commerzbank, BNP i Bank of America, que a priori sí que estaven disposades a estendre el crèdit després de les mesures adoptades per Grifols per reduir el deute i millorar el govern corporatiu.
Tot i això, el rebuig dels bancs espanyols ha trasbalsat amb els plans de la família, que ara necessita que almenys els terminis s'estenguin fins al novembre. Una mesura que, en tot cas, han d'aprovar tots els creditors per unanimitat.
Segons els experts de Sabadell, totes dues són "notícies negatives que posen en evidència que malgrat l'avenç en el refinançament i el despalanquejament, Grifols encara s'enfronta a dificultats a curt termini".
Així ho expliquen al seu informe diari de mercats, en què recorden que ells valoren "positivament" les millores a nivell de govern corporatiu i endeutament, i creuen que "una vegada superada la crisi de Gotham i tenint encarrilat el refinançament del seu deute, l'equació rendibilitat risc torna a ser atractiva a llarg termini a Grifols".
Els estrategs de Bankinter també han comentat la situació de la companyia de plasma al seu informe diari, centrant-se en la rebaixa de Moody's. Com apunta, aquesta notícia "hauria d'influir negativament en la cotització de les emissions de bons en circulació", unes qualificacions que "són de deute sense grau d'inversió (Non-Investment Grade)".