El programa Chronos PD ha rebut una subvenció de la Fundació Michael J. Fox
Grifols ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la Fundació Michael J. Fox per a la Investigació de la Malaltia de Parkinson (MJFF) per identificar biomarcadors basats en plasma que podrien indicar la probabilitat que una persona desenvolupi la malaltia de Parkinson (EP) "molts anys abans" del seu diagnòstic clínic.
La iniciativa, anomenada Chronos PD en anglès, podria accelerar el descobriment de noves eines de diagnòstic, així com la identificació i desenvolupament de teràpies noves que modifiquin l'evolució de la malaltia.
L'EP afecta gairebé un milió de persones als EUA i més de sis milions a tot el món. Passa quan les cèl·lules cerebrals que produeixen dopamina, una substància química que coordina el moviment, deixen de funcionar o moren. Tot i dècades de recerca i avenços en el tractament, el coneixement dels factors que impulsen la malaltia continua sent limitat.
Segons ha explicat la companyia, actualment els metges utilitzen una combinació d'historial mèdic, examen físic i proves d'imatges cerebrals per diagnosticar l'EP. No obstant això, quan es detecta el trastorn, sovint és massa tard per alentir-ne la progressió, i molt menys revertir-ne el dany. Això fa que els biomarcadors de detecció primerenca siguin una de les necessitats mèdiques més urgents per avançar en les intervencions terapèutiques que puguin aturar o fins i tot revertir la malaltia abans que sigui massa tard.
La subvenció de l'MJFF finançarà un estudi pilot per analitzar mostres de plasma recollides longitudinalment, és a dir, de les mateixes persones en diversos moments al llarg del temps, abastant un període de fins a 10 anys. Això, ha destacat Grifols, permetrà als investigadors rastrejar com evolucionen diferents proteïnes plasmàtiques amb el temps en persones amb l'EP, cosa que podria ajudar a establir un sistema d'alerta primerenca de l'aparició de la malaltia.
"El repositori de mostres de plasma d'EP de Grifols és només una fracció de les més de 100 milions de mostres que la companyia ha recol·lectat durant gairebé 15 anys. Aquest banc de mostres propi és una de les col·leccions de biospècimens més grans del món i conté plasma que representa milers d'estats de malaltia, tots connectats amb dades reals de salut”, ha detallat la companyia. Les mateixes anàlisis aplicades a les mostres d'EP poden replicar-se en altres malalties i estats de malaltia a diverses àrees terapèutiques
Aquestes mostres "úniques" de plasma són la base del programa Chronos PD, que impulsa els projectes a Alkahest, la filial de Grifols que lidera la iniciativa atesa la seva especialització en l'ús d'intel·ligència artificial i la integració d'òmiques i evidència del món real al descobriment de proves diagnòstiques i teràpies.
"La nostra iniciativa pionera aprofita la col·lecció única de Grifols de mostres de plasma ben conservades, les plataformes tecnològiques més avançades i la nostra experiència en proteòmica plasmàtica", ha afirmat el Dr. Jörg Schüttrumpf, cap de l'Oficina d'Innovació de Grifols. Segons Schüttrumpf, "retrocedir en el temps per buscar els primers senyals de l'EP, fins i tot abans que apareguin els símptomes, té "el potencial de revolucionar la gestió de la malaltia".
"El nostre objectiu és accelerar i, en última instància, desenvolupar nous diagnòstics i teràpies modificadores de la malaltia que podrien mitigar o fins i tot prevenir la manifestació de la malaltia. La nostra visió és que aquesta plataforma continuï creixent en termes de coneixement, col·laboracions i la seva capacitat per a ajudar la societat a avançar en la lluita contra alguns dels desafiaments de salut pública més urgents del món", ha afegit.
Per part seva, Shalini Padmanabhan, vicepresidenta sènior de recerca translacional de l'MJFF, ha indicat que aquesta investigació "pot ser el punt de partida de futurs i significatius avenços que transformin la cura i prevenció de la malaltia".