Grifols es dispara després d'anunciar un pla d'estalvi de 400 milions que inclou 2.300 acomiadaments

L'empresa espera que la majoria de les mesures estiguin implementades al quart trimestre del 2023

Aitor Pereira
Bolsamania | 16 feb, 2023 11:16
ep archivo   complejo industrial de grifols en dublin irlanda
GRIFOLS - Archivo

Grifols es dispara a la borsa després d'aquest dimecres, després del tancament de mercat, la posada en marxa d'un pla integral de millores operatives "dissenyat per reforçar la seva competitivitat i crear una organització més àgil i eficient tant en costos com en gestió operativa", amb el que espera estalviar fins a 400 milions d'euros anualitzats, i que a més "millorarà el flux de caixa operatiu, impulsarà el seu exercici financer i establirà un model operatiu més dinàmic i eficaç".

Grifols-A
10,075
  • 0,15%0,02
  • Max: 10,25
  • Min: 10,01
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,76
17:35 19/09/24

El pla se centra en tres àrees principals: optimització de costos i operacions de plasma, racionalització de funcions corporatives i altres millores de l'eficiència en l'organització. L'empresa espera que la major part de les mesures ja estiguin implementades al quart trimestre del 2023.

"No obstant això, a causa del tractament comptable dels inventaris i del calendari d'implementació, la major part de l'estalvi de costos anualitzat es veurà reflectit al compte de resultats del 2024, si bé s'espera un impacte de 100 milions d'euros d'estalvi en el compte de resultats del 2023", ha destacat la companyia.

L'execució del pla començarà al primer trimestre del 2023 i es completarà al llarg de l'exercici fiscal, subjecte a la legislació aplicable i a altres requisits.

"Després d'analitzar en profunditat les nostres estructures organitzatives i de costos, dotació de personal, processos, instal·lacions, sistemes i plans d'incentius a nivell global, estem convençuts que aquestes mesures són necessàries no només per millorar el nostre exercici financer, sinó per ser una organització més àgil, resolutiva i eficaç. A més, això ens permetrà guanyar competitivitat, un factor essencial per avançar en la nostra estratègia de llarg termini en un entorn que canvia ràpidament", ha destacat Steven F. Mayer, president executiu de Grifols.

La primera part del pla, relativa a l'optimització de costos i operacions de plasma, té com a objectiu crear “la plataforma d'obtenció de plasma més eficient, accessible per als donants, moderna i fiable del món”. El pla pretén mantenir els volums de plasma desitjats i reduir el cost per litre de plasma a través d'un conjunt de mesures que s‟espera que generin un estalvi anualitzat d‟almenys 300 milions d‟euros en relació amb l‟exercici 2022.

Entre les mesures que cal implementar en aquest aspecte, hi ha l'optimització de la compensació als donants, l'impuls a l'eficiència dels centres de plasma mitjançant la digitalització de processos, el tancament o la consolidació de centres de donació poc eficients i la creació de una estructura organitzativa d'obtenció de plasma més àgil, eficaç i orientada a resultats.

Aquestes mesures reduiran la plantilla del negoci de plasma als Estats Units en aproximadament 2.000 llocs de treball el 2023.

La segona part del pla se centra en la racionalització de les funcions corporatives, i inclou diverses iniciatives, entre elles la centralització i automatització de fluxos de treball, la implantació de serveis compartits a les àrees de negoci, la consolidació de proveïdors, la simplificació de les estructures del report i l'eliminació de funcions i llocs duplicats, entre d'altres.

Aquestes iniciatives afectaran a prop de 300 persones, la majoria a Estats Units i, aproximadament, un terç a Espanya.

La tercera part del pla és una iniciativa general de millora d'eficiències a tota l'organització, que permetrà reduir els costos operatius relacionats, entre d'altres, amb compres globals, logística i instal·lacions, ja que es preveu l'optimització d'alguns espais d'oficines (no industrials).

Grifols estima un càrrec no recurrent d'aproximadament 140 milions d'euros per fer les iniciatives d'estalvi de costos previstes. Aquest càrrec, que es meritarà el primer trimestre del 2023, inclou principalment indemnitzacions per acomiadament, honoraris d'assessorament i consultoria i altres activitats relacionades.

"Les mesures del nostre pla de millores operatives garantiran l'èxit de Grifols a llarg termini i la creació de valor per a tots els nostres grups d'interès de manera sostenible. Les decisions adoptades, en particular les que afecten el nostre equip humà, no s'han pres a la lleugera", han assenyalat conjuntament Victor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura, coCEO de Grifols.

contador