Creuen que és contrària al dret comunitari
Cop de la Justícia europea al taxi. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tombat la limitació de llicències per a vehicles de transport amb conductor (VTC) a Barcelona amb què operaven companyies com Uber o Cabify.
Segons el TJUE, la mesura dissenyada pel consistori d'Ada Colau, que atorgava un màxim d'una llicència per cada 30 taxis a l'Àrea Metropolitana de la Ciutat Comtal, incompleix la normativa europea i, per tant, és contrària al dret comunitari.
L'exigència d'una autorització específica addicional i la limitació del nombre de llicències constitueixen, ambdues, restriccions a l'exercici de la llibertat d'establiment, ja que la primera limita efectivament l'accés al mercat a tot nouvingut i la segona limita el nombre de prestadors de serveis de VTC establerts a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”, indica la sentència.
D'altra banda, el TJUE descarta que la normativa pugui suposar una ajuda d'Estat al sector del taxi perquè no compromet fons públics. Tot i això, en analitzar si aquestes restriccions estan justificades per una raó d'interès general, la Justícia europea adverteix que l'objectiu de garantir la viabilitat econòmica del taxi és un motiu “de caràcter purament econòmic” que no constitueix raó d'interès general. A més, entenen que aquesta restricció tampoc no contribueix a complir aquests objectius.
“La limitació de les llicències de serveis de VTC a una per cada trenta llicències de serveis de taxi no sembla idònia per garantir la consecució dels objectius de bona gestió del transport, del trànsit i de l'espai públic, així com de protecció del medi ambient”, subratllen.
Pel que fa a l'exigència d'una segona llicència urbana per operar a Barcelona, el tribunal de Luxemburg assenyala que pot ser necessària per assolir els objectius de bona gestió del transport, del trànsit i de l'espai públic, així com de protecció del medi ambient”, malgrat ser contrària al dret comunitari.
Amb tot, l'alt tribunal adverteix que s'ha de basar en criteris objectius, no discriminatoris i coneguts per endavant, que excloguin arbitrarietat, no es concideixin amb els controls ja efectuats per a la llicència nacional i responguin a necessitats particulars de l'AMB.
D'altra banda, el TJUE planteja dissenyar mesures “menys restrictives” per limitar el possible impacte de la flota de VTC. Entre elles, Luxemburg assenyala mesures d'organització dels serveis de VTC, limitacions d'aquests serveis durant determinades franges horàries o fins i tot restriccions de circulació en determinats espais.