El president de l'entitat parla de 'les dificultats del fet de ser banc avui a Europa'
El president del BBVA, Francisco González, ha assegurat aquest dimarts que "les polítiques monetàries expansives" que estan duent a terme els bancs centrals, i que estan provocant tipus d'interès tan baixos que gairebé són negatius, "estan matant els bancs". Encara que no s'ha quedat aquí, també s'ha queixat de "les dificultats del fet de ser banc avui a Europa".
Així ho ha dit en la trobada de primavera de l'Institut Internacional de Finances (IIF), on ha coincidit amb altres companys del sector, com la presidenta de Banco Santander, Ana Botín. Durant la seva intervenció, González ha explicat que l'entorn macroeconòmic i polític a Europa està afectant la banca, fins al punt que algunes decisions adoptades per organismes com el Banc Central Europeu (BCE) estan dificultant la bona marxa del sector financer.
Tal com ha explicat el president de BBVA, i recull Efe, la unió monetària es va crear com una unió bancària però sense mecanismes de coordinació de les reformes polítiques necessàries, i això en un moment com l'actual de creixement econòmic baix dificulta l'harmonització. És per això que creu que "hi ha marge per dur a terme més reformes", encara que serà difícil perquè "aquí estan els polítics, que han de coordinar-se, sempre que Alemanya" es mostri favorable.
ELS CLARS I FOSCORS DE LA DIGITALITZACIÓ
D'altra banda, González ha parlat del repte de la digitalització, que segons ha dit és el major repte que afecta al sector perquè està "transformant les regles de joc de forma definitiva". No obstant això, recull Expansión, el president de BBVA ha reconegut que aquesta transformació no està exempta d'amenaces, com la possible entrada de gegants com Amazon, Google i Facebook. "Ells gestionen molta informació, i com més informació es mogui més èxit es tindrà", ha dit.
A més, ha recordat que s'ha produït alguns acomiadaments per aquest tema. "Vam haver de dir a gent molt bona en banca convencional que ja no valia per al món digital", ha dit González, en referència a l'equip de l'exconseller delegat Ángel Cano. Malgrat això, ha tret pit pel canvi de cultura que està implantant al banc amb l'arribada de Carlos Torres al lloc de conseller delegat.
BOTÍN DEMANA ACABAR AMB LA INCERTESA
Per la seva banda, Ana Botín ha demanat que s'implantin les noves normes de capital al més aviat possible per acabar amb la incertesa que està penalitzant la banca europea. La presidenta de Banco Santander ha dit que l'entitat té capital suficient i compleix els requisits quant a repartiment de dividends i en tota la resta, però "les valoracions no estan on haurien d'estar" per aquest motiu.
Així mateix, ha assenyalat que els nous actors "fintech" no seran competència per a la banca tradicional sempre que aquesta aconsegueixi desenvolupar els productes que requereix la clientela d'avui dia amb suficient flexibilitat i complint amb els supervisors. "No és fàcil", però "crec que si ho fem bé, arribarem a aquesta massa crítica de clients i generarem confiança.