Fòrum Ecofin reclama al Govern 10 mesures urgents per protegir els autònoms

Els experts critiquen que Sánchez s'hagi oblidat d'aquest col·lectiu en endurir el confinament

Virginia Mora
Bolsamania | 30 mar, 2020 17:21
salvador molina foro ecofin
Foro Ecofin

"És el moment d'ajudar els petits empresaris a enfortir-se per poder seguir tibant de l'economia espanyola després que s'aixequin les mesures extraordinàries per frenar la pandèmia de coronavirus". Aquesta és la petició que han llançat al Govern des del Fòrum Ecofin, que critica que Pedro Sánchez s'hagi oblidat del col·lectiu dels autònoms en el reial decret que ha aprovat per endurir el confinament, que comporta el cessament de les activitats no essencials durant dues setmanes.

"És el moment d'ajudar els petits empresaris a enfortir-es perquè puguin seguir tibant de l'economia espanyola després que s'aixequin les mesures extraordinàries per frenar la pandèmia de coronavirus". Aquesta és la petició que han llançat al Govern des del Fòrum Ecofin, que critica que Pedro Sánchez s'hagi oblidat del col·lectiu dels autònoms en el reial decret que ha aprovat per endurir el confinament, que comporta el cessament dels activitats no essencials durant dues setmanes. L'Executiu ha de tenir "més delicadesa amb prop de 15 milions d'espanyols que configuren les famílies dels prop de 3,2 milions de treballadors autònoms, més els gairebé 800.000 empleats per compte d'altri als quals donen feina", assegura Ecofin, un fòrum de pensament econòmic sobre els grans temes d'actualitat, anàlisi econòmica i gestió. Diu, a més, que si es tenen en compte les micropimes, "segurament estaríem parlant de la meitat de la població espanyola que viu de l'ocupació autònoma, micropime i petita empresa familiar".

Per això reclama una sèrie de mesures que ajudin aquest col·lectiu en aquests moments tan delicats, ja que és un dels "més sensibles a aquesta crisi" en tractar-se de comerços i bars, taxistes i professionals liberals, el món del turisme i el de l'espectacle, artistes i lampistes, repartidors i freelances… totes elles activitats sotmeses al tancament decretat per al període comprès entre el 30 de març i el 9 d'abril, tots dos inclusivament.

"El gruix dels autònoms no pot teletreballar des de casa, perquè no es pot conduir un taxi des del saló, ni servir una cervesa per videoconferència", remarca Fòrum Ecofin, que recorda que "el 50% de la població espanyola està ara en situació d'ingressos zero" i que "quan es reactivi l'economia no comptarà amb els recursos necessaris per reobrir el negoci".

Els autònoms "estan vivint dels seus estalvis i del patrimoni dels seus negocis, els que en tenen", i per això el Govern ha de prendre en consideració aquestes 10 mesures per protegir al col·lectiu:

1. Quota Zero del RETA: el Govern no ha pensat més enllà d'un ajornament dels impostos, però "no se li ha acudit una cosa tan òbvia" com el que sol·licita ATA, 'A ingressos zero, quotes zero!'. Ecofin reclama que "mentre l'activitat estigui paralitzada, no sigui obligatori pagar a la Tresoreria General de la Seguretat Social les quotes mensuals del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA)".

2. Impostos Zero: es demana que fins que no es reactivi l'economia, no es "sobrecarregui amb impostos els treballadors per compte propi que estan gastant sense ingressar i que necessiten, no ja una moratòria com l'anunciada pel Govern, sinó una condonació dels impostos fins que no es restitueixi la normalitat en l'activitat empresarial o professional". Com defensa Ecofin, la supressió dels impostos "hauria de ser una norma de l'Administració Central de l'Estat", i per això sol·licita una "concertació de les mesures fiscals i que s'orientin a la condonació d'impostos de l'exercici 2020, atenent raons de causa major pel cessament d'activitat temporal de centenars de milers de negocis i empreses".

3. Ajudes directes: Ecofin assenyala que als EUA el president Donald Trump ha promès ajudes directes als nord-americans perquè puguin afrontar el dur impacte del coronavirus a les seves llars. Aquest fòrum demana a Sánchez "ajudes directes als ciutadans" perquè "poden ser un motor d'arrencada per a la reactivació econòmica quan arribi el moment". "Però també ara, una ajuda directa a autònoms i micropimes pot significar insuflar liquiditat en la compensació de deutes i factures entre empreses, facilitant uns mesos de sostenibilitat en el circulant del teixit empresarial pime i autònom".

4. ERTO fins a la reactivació: aquest col·lectiu diu que hi ha una "llacuna" en la norma aprovada pel Govern per a l'agilitació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que diu que no podran allargar-se més enllà del període en què es mantingui la situació extraordinària derivada del Covid-19, és a dir, l'estat d'alarma. "Per a l'Executiu pot ser una mesura lògica", però "per a autònoms i petits empresaris, no" ja que "l'ocupació tornarà quan es reactivi l'economia, quan es pugui tornar a aixecar la persiana, produir i vendre", i fins que això no passi "poden passar dies, setmanes o mesos". "Per què l'Estat ha d'obligar autònoms i empresaris a assumir el sobrecost laboral a toc de xiulet, enlloc de deixar que siguin ells els que marquin els temps?".

5. Menys burocràcia: cada mesura econòmica que treu l'Executiu "ve plagada de requisits, tramitacions i mecanismes d'ineficiència burocràtica". Fòrum Ecofin sol·licita una "simplicitat de les tramitacions, una més eficient administració electrònica, mecanismes de finestreta única i l'excepcionalitat d'alguns requisits difícils de complir en teletreball: originals, compulses, signatura digital, informació ja compartida per les administracions, etc".

6. Moratòria en els lloguers: els autònoms i empresaris que han hagut d'abaixar la persiana dels seus negocis troben a faltar unes mesures similars a les aprovades per als col·lectius vulnerables (prohibida l'execució hipotecària i els desnonaments) que els tinguin en consideració. Ecofin recorda que en altres països europeus "s'han aplicat normatives tendents a la moratòria o cancel·lació de lloguers mentre duri l'alarma o la pandèmia", i diuen que si un bar o una perruqueria no es pot obrir per decisió administrativa, per què ha de continuar pagant el lloguer? A més, incideix, "aquests costos sense ingressos ofegaran la possibilitat de reobrir els negocis, reactivar l'economia post crisi i garantir l'ocupació".

7. Nous avals no bancaris: el fòrum es fa ressò de la línia d'avals a empreses aprovat pel Govern, amb un primer desemborsament de fins a 20.000 milions d'euros, que "està suposadament orientada a fer fluir el crèdit als treballadors autònoms i les pimes, a fi de generar liquiditat, reactivació econòmica i preservar l'activitat productiva i l'ocupació". I emfatitza 'suposadament', perquè en realitat, després d'haver consultat a diversos experts del sector bancari, queda patent que la distribució d'aquestes línies d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) es realitza a través de la xarxa sucursal de les entitats bancàries, excloent-ne altres actors fora del perímetre del Banc d'Espanya.

"Aquests 20.000 milions contribuiran al sanejament del sistema financer sistèmic del país. És a dir, aniran a les grans entitats per finançar als seus millors clients i així disminuir el seu nivell de risc", i per això l'"assignatura pendent" és la d'"insuflar avals reals a l'ecosistema d'autònoms i micropimes". "Per a les pimes i autònoms cal crear un sistema paral·lel de finançament alternatiu a través d'agents nous com les FinTech".

8. Crèdits per al 'dia després': la millor ajuda de l'Estat als microempresaris és "condonar la quota del RETA i els impostos", i també crear una "línia de crèdit progressiva i bonificada a interessos semi hipotecaris". "En un mercat interbancari on els dipòsits costen diners i el preu del diner ronda el 0%; què impedeix a aquest Govern garantir una línia de crèdit de 100.000 milions o més per injectar en l'economia productiva a qui garanteixi la continuïtat de l'activitat, de l'ocupació i de la reactivació econòmica del dia després?". Aquest és la crida del Fòrum Ecofin.

9. Permís retribuït, per l'Estat: el permís retribuït recuperable aprovat al reial decret que envia a casa als treballadors dels serveis no essencials durant dues setmanes l'han de pagar les empreses. Totes les plantilles hauran de recuperar les hores perdudes després que s'aixequi l'estat d'alarma, i empresaris i autònoms hauran de renegociar amb els treballadors com es fa. La petició del fòrum és que "si la decisió de concedir un permís retribuït és de l'Estat, que sigui aquest el que n'assumeixi el cost". "L'argumentació fútil de renegociar la recuperació d'hores perdudes, a més de suposar una ingerència en la vida de l'empresa, pressuposa un alt grau d'ignorància sobre com funcionen la coses i quan són necessàries les hores extres i quan no".

10. Llibertat d'empresa i comitè d'experts: es tracta, diu Ecofin, de reivindicar el rol propi de l'autònom i petit empresari perquè, amb les mesures adoptades aquest cap de setmana pel Govern, "encara s'agreuja més la situació". El fòrum sol·licita a l'Executiu la "creació d'un Comitè d'Experts per al dia després, similar al Científic, que treballi des d'ara mateix en l'establiment de mesures que reactivin l'economia, l'ocupació i l'empresa tan bon punt acabi el cicle de la pandèmia"

.

contador