El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres una llei que posarà més impediments a l'obtenció de llicències VTC
Cop del Govern a Uber i Cabify... i al Tribunal Suprem. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, a proposta del Ministeri de Foment que dirigeix Íñigo de la Serna, un Reial decret Llei amb el qual endureix les condicions per aconseguir una llicència VTC (lloguer de vehicles amb conductor), que són les que fan servir empreses com Uber i Cabify per operar. Es tracta de tot un baló d'oxigen al sector del taxi, que feia temps que estava reclamant a Foment que actués per "garantir la supervivència econòmica de 100.000 famílies", que, a més, es produeix dies abans de la previsible sentència del Suprem que podia liberalitzar el sector en complet.
Abans de l'explicació oficial del Govern, la Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi) ha valorat la nova normativa en un comunicat, en què assenyala que el reial decret s'ha promulgat a la calor de les reunions que aquesta organització ha mantingut amb el departament de de la Serna durant els últims mesos. El sector s'ha queixat en diverses ocasions de la intrusió de les empreses de lloguer de cotxe amb conductor al seu negoci i les seves reclamacions han trobat resposta en la nova normativa impulsada pel Govern, amb la qual es 'blinda' el taxi davant Uber i Cabify.
De la Serna diu que es vol "garantir una convivència equilibrada" perquè "ara mateix hi ha 64.217 llicències de taxi i 7.058 VTC. Estem en una ràtio d’1/9"
Segons ha explicat l'associació de taxistes en un comunicat, l’RDL contempla elevar a rang de llei mesures com les limitacions a l'atorgament de noves llicències VTC i l'obligació de tots aquells que la posseeixin a prestar almenys el 80% dels seus serveis a la comunitat autònoma que els va donar la concessió. Fedetaxi afirma que se sent satisfeta i diu que aquest instrument legal "representa un gran pas endavant per posar fi a la situació d'inseguretat jurídica i social" en la qual, afirma, es troba el sector del taxi des de fa anys.
Miguel Ángel Leal, president de Fedetaxi, ha estat rebut per Íñigo de la Serna aquest matí, just abans de la presentació del text de decret llei davant del Consell de Ministres per a la seva aprovació. Ha aprofitat per agrair al Govern el suport al taxi i s'ha compromès que el sector seguirà donant passos pel que fa a "innovació" i "competitivitat". "Els taxistes hem fet els nostres deures. Si tots els partits donen suport a aquesta llei és perquè és necessari estabilitzar el sector i buscar una reordenació que persegueixi una competència lleial i salvaguardi un servei públic seriós i de qualitat", ha sentenciat.
La llei de Foment s'ha aprovat 'in extremis', poc abans que el Tribunal Suprem doni a conèixer la seva sentència sobre les llicències VTC, amb la qual previsiblement s'havia de liberalitzar el sector. Foment, per acontentar el taxi enfront d'empreses com Uber i Cabify, ha elevat a rang de llei les dues barreres amb les quals operen a Espanya. És a dir, que a partir d'ara no es podrà superar la ràtio d'1 llicència VTC per cada 30 taxis, i que la concessió tindrà un marcat caràcter de territorialitat, de manera que els cotxes de lloguer amb conductor ja no podran, per llei, realitzar més del 20% de la seva activitat fora de la CA que li va concedir la llicència.
Aquestes eren dues de les principals reclamacions del sector del taxi. Encara que ara, després de la decisió del Govern, es pot obrir un altre front. La llei s'ha aprovat abans de conèixer la decisió del Suprem sobre el recurs presentat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra la limitació 1/30 en considerar-la contrària a la lliure competència. A aquest recurs s'hi van sumar Uber, Cabify i la patronal de VTC, Unauto. I ara, després de la decisió del Govern, podria haver-hi una altra bateria de recursos als jutjats per part dels afectats.
El Govern justificava aquesta decisió, segons el document final de la llei del qual es fa ressò El Confidencial, per una qüestió d’"urgent necessitat" a causa de l’"increment exponencial del nombre de llicències d'arrendament de vehicles amb conductor" que posen en perill el taxi, un "servei d'interès públic fonamental". El ministre De la Serna, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha assegurat que aquest Reial Decret Llei s'ha aprovat amb l'objectiu de "garantir una convivència equilibrada entre l'activitat del taxi i els cotxes amb llicències VTC".
El titular de Foment s'ha referit al "buit legal" que es va crear amb l’anomenada 'Llei Onmibus' que va aprovar el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2009, que va propiciar un gran "descontrol" fins a l'aprovació de la normativa impulsada pel Govern de Mariano Rajoy el 2015. Ara, ha apuntat el ministre, com a conseqüència de la resolució dels recursos interposats, "s'estan atorgant llicències als jutjats, i s'ha superat la ràtio: a hores d'ara hi ha 64.217 llicències de taxi i 7.058 VTC. Estem en una ràtio d’1/9", ha remarcat.
De la Serna ha explicat que amb el nou decret ara hi haurà "possibilitat de denegar l'atorgament de llicències, per part de les CA, quan se superi la ràtio 1/30", a més d'incidir sobre el concepte d’"habitualitat", de manera que "els vehicles que desenvolupin aquesta activitat han de ser usats habitualment, almenys en un 80%", ha remarcat. Però també s'atribueix al Comitè Nacional del Transport una nova competència: vetllar per la millora de la competitivitat.
"L'objectiu és mantenir l''status quo' de les llicències de taxi i les VTC", ha remarcat el ministre de Foment, perquè no es vulnerin les regles de la unitat de mercat. "L’RDL reforça el principi de l'eficàcia en tot el territori, consolida l'àmbit de competències en matèria de transport que s'atorga a l'Estat, i es dota de més seguretat jurídica per garantir l'adequat equilibri entre l'oferta dels serveis, preservant la convivència i la competència", ha assenyalat.
Competència defensa que "no hi ha constància que el sector del taxi se n’hagi ressentit" econòmicament, ja que entre 2010 i 2016 "el nombre de llicències de taxi va augmentar en 1.671"
Així mateix, De la Serna no ha volgut confirmar si el contenciós administratiu que està pendent de resolució al Suprem davant el recurs de la CNMC podria o no afectar la normativa aprovada pel Govern un cop que hi hagi sentència. "Està pendent de deliberació i decisió, i no puc conèixer quin serà. Nosaltres posem en marxa aquest Reial decret per donar més seguretat jurídica, tenint en compte el que està passant, les noves llicències que estan provocant un desequilibri en relació al transport, i els moviments d'algunes CA per regular de forma territorial el sector". El Govern, ha remarcat, creu que tot això "pot donar com a resultat un marc de desigualtat", per la qual cosa ha considerat que ha d'usar les seves "competències" i escometre aquesta regulació que afectarà "tot el territori nacional".
LES CRÍTIQUES DE COMPETÈNCIA
De fet, la CNMC ha donat suport a la 'sana' competència que suposen els cotxes d’Uber i Cabify, i ha afirmat que els arguments del sector del taxi, que assegura que aquestes empreses han suposat la seva fallida, no se sostenen. En una argumentació contra el decret elaborat per Foment que aquesta setmana ha publicat El Mundo, Competència assegurava que ni hi ha "necessitat" ni "proporcionalitat" en la limitació a la concessió de llicències sota la ràtio 1/30, ni "hi ha constància que sector del taxi se n’hagi ressentit" econòmicament després de l'arribada de les empreses de lloguer de cotxe amb conductor.
La CNMC assegurava que el nombre de llicències de taxi havia augmentat un 2,5% durant els anys en què no va estar vigent la ràtio (s’està aplicant des de 2015, quan va entrar en vigor el Reglament d'ordenació dels transports terrestres, o ROTT), i explicava que el taxi segueix sent viable i està lluny de fer fallida perquè "des de l'1 de gener de 2010 fins a l'1 de gener de 2016 el nombre de llicències de taxi va augmentar en 1.671, proporció semblant a la d'anys anteriors durant els quals van existir restriccions a l'accés a l'activitat de VTC". A més, defensava el seu recurs perquè "no és un atac al taxi, sinó una defensa de l'interès general".