La companyia ha tornat a assegurar que continuarà complint amb les obligacions fiscals a Espanya
Ferrovial segueix defensant la seva decisió de traslladar la seu fiscal d'Espanya als Països Baixos. En aquesta ocasió ha estat Francisco Polo, director de comunicació de la companyia, que ha assenyalat als micròfons de Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) que aquest moviment “no obeeix a l'interès personal de ningú” i que es fa per poder “competir als mercats internacionals”.
“Per a Ferrovial, Espanya té uns estàndards jurídics a l'alçada i homologables a qualsevol país europeu. No fugim d'Espanya”, ha subratllat en una entrevista concedida a l'informatiu '24 horas'. Polo ha assegurat que, malgrat el trasllat, la companyia seguirà tributant i “complint amb les obligacions fiscals” a Espanya.
Així mateix, el portaveu de la companyia presidida per Rafael del Pino ha destacat que l'empresa aspira a mantenir la "condició borsària i la liquiditat" alhora que cotitza de manera simultània a tres països. "Volem cotitzar als Estats Units i, per competir amb èxit als mercats internacionals, necessitem tenir una cotització dual entre Madrid i la borsa d'Amsterdam", ha afegit.
Segons Polo, “el paper que juga Ferrovial per a moltes empreses espanyoles és ser el cap de pont dels seus professionals a molts països dels quals Ferrovial opera avui dia”. Per això ha recalcat que és necessari aquest trasllat per consolidar el seu salt al mercat internacional i “entrar a l'aparador dels accionistes minoritaris que no ens tenen al seu radar” per aconseguir “millor condicions de finançament”.
La companyia va anunciar els seus plans de traslladar la seva seu fiscal mitjançant una fusió inversa el 28 de febrer passat, coincidint amb la publicació dels comptes anuals de Ferrovial. Cal recordar que, durant l'últim exercici, la companyia espanyola va reduir els beneficis un 84% el 2022, fins als 186 milions d'euros. Des d'aleshores, la companyia no ho ha fet gens malament a la borsa i els analistes subratllen el sentit estratègic que té aquesta decisió.
“La sortida a borsa als EUA té sentit estratègic per a Ferrovial, amb més del 80% del valor dels seus actius a Amèrica del Nord”, assenyalen els experts de Jefferies. “Un accés més gran als mercats de capitals locals facilita les oportunitats de creixement a llarg termini”, afegeixen.
A nivell polític, la cosa ha estat molt diferent. Nombrosos membres del Govern han carregat durament contra Ferrovial, com és el cas del president de l'Executiu de coalició, Pedro Sánchez, que ha posat en dubte el compromís de la companyia amb Espanya, assegurant que “la pàtria no és només fer patrimoni”.
Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat dilluns que les raons que ha esgrimit públicament Ferrovial per al seu trasllat als Països Baixos “no se sostenen”.