Considera una "bestialitat" el descompte del 75% amb què va sortir a borsa l'entitat
Jorge Pérez Ramírez, excap de la Divisió de Normativa Comptable de Banc d'Espanya, considerava que el descompte amb el qual va sortir Bankia a borsa, que ascendia al 75% respecte al seu valor en llibres, era una "bestialitat" abans que es produís l'operació, el juliol de 2011, quan va tenir l'oportunitat d'analitzar el fullet de l'Oferta Pública de Subscripció (OPS) de l'entitat. En la seva opinió, el preu no corresponia al valor que teòricament tenia Bankia, de manera que "la imatge fidel [de Bankia] no és la que s'està desprenent del preu al fullet", com ha apuntat durant la seva declaració com a testimoni en el judici per la sortida a borsa de l'entitat.
D'acord amb el relat de Pérez, quatre o cinc dies després que s'aprovés el fullet de sortida a borsa de l'entitat (30 de juny de 2011) un company del Banc d'Espanya li va comunicar que un diari digital estava posant "pel cel el preu", després d'això Pérez es va preocupar i va alertar als seus superiors en una "nota d'urgència" que "s'estava oferint un rang de preu al fullet que presentava una contradicció absoluta amb els estats financers que el mateix fullet contenia i no podia ser allò".
"Vaig fer la nota el més ràpid que vaig poder per intentar veure si hi havia una solució, encara que m'imaginava que no n'hi havia cap", ha dit Pérez, que encara treballa al Banc d'Espanya.
Precisament, la Confederació Intersindical del Crèdit (CIC), representada per Andrés Herzog, ha sol·licitat la incorporació d'aquesta nota, proposta a la qual s'han adherit la Fiscalia i les acusacions. Tot i l'oposició de les defenses de Rodrigo Rato i José Luis Olivas, el tribunal ha decidit incorporar el document a la causa.
DUBTES SOBRE ELS COMPTES
En analitzar el fullet de sortida a borsa, "ens vam trobar que el descompte era d'una exageració que ens feia dubtar que els comptes de 2010 estiguessin bé", ha apuntat Pérez, la preocupació del qual es va agreujar en tenir en compte que es tractava d'una companyia "de recent creació, neta suposadament, era tot magnífic, tot book value i amb un soci únic".
En la seva opinió, els comptes de Bankia recollides al fullet indicaven que l'entitat tenia un valor molt superior al que sortia a borsa, de manera que el descompte del 75% del seu valor en llibres al qual va debutar "era una bestialitat". "No pot ser que la mateixa companyia val per una banda 15 euros i per un altre 2 euros. Això ens va inquietar bastant, perquè pensem si totes les sortides a borsa van a ser així... això cal subjectar-lo", ha afegit.
"Fins a un 15% era fabulós, però oferir un 70% [de descompte] evidentment, no", ha afegit. En la seva opinió, és lògic que una empresa, en sortir a borsa, ho faci a un preu que representi un descompte sobre el seu valor en llibres, però d'entre el 5% o el 15%, no del 70%, com en el cas de Bankia.
"No sóc una persona que ni tingui qualificació per dir sobre la resta del fullet, però la informació comptable del fullet no recollia el seu aspecte real. Els administradors estaven oferint la companyia a un preu allunyat del que ells deien que valia", ha resumit després. Els gestors estaven, en les seves pròpies paraules, venent "a preu de coure" una entitat que deien que valia "or".
D'acord amb el seu relat, la imatge fidel de Bankia és que valia 3,75 euros per acció, que va ser el preu que finalment van estar disposats a pagar els inversors quan l'entitat va debutar al parquet.