Evergrande, el Lehman Brothers xinès? Pànic per un contagi a escala mundial

S'incrementa la pressió sobre el govern de Pequín perquè no deixi caure el promotor immobiliari

Noemí Jansana
Bolsamania | 20 set, 2021 13:06 - Actualitzat: 14:39
evergrande china deuda
© Alberto Sánchez

Tretze anys després de la caiguda de Lehman Brothers, primera peça d'una crisi mundial que va sacsejar els fonaments del capitalisme, els mercats globals contenen la respiració davant la possible fallida de la China Evergrande Group, un autèntic colós immobiliari amb un deute de més de 255.000 milions d'euros (300.000 milions de dòlars) i implicacions sistèmiques a la Xina, que podrien acabar ferint de mort l'economia de país. Sota l'ombra del too big to fail, el seu rescat a les mans del govern de Pequín s'està convertint en una necessitat a marxes forçades, per l'immens potencial d'esdevenir un desastre financer i econòmic per al gegant asiàtic amb ramificacions més enllà de les seves fronteres.

Experts i analistes coincideixen que els paral·lelismes amb la fallida de l'entitat financera dels EUA el 15 de setembre de 2008 són innegables i estan afectant notablement el sentiment de risc global, amb caigudes a les borses de tot el món en augmentar-se l'ansietat per un possible impagament d'Evergrande aquesta mateixa setmana. La companyia està immersa en una crisi de liquiditat que l'ha fet córrer per aconseguir fons per satisfer els seus nombrosos prestadors i proveïdors. Dijous ha de liquidar els interessos dels bons per valor de 84 milions de dòlars i aquest dilluns ha de satisfer els pagaments dels préstecs bancaris.

"Hi ha tot tipus de bancs i asseguradores atrapats a la xarxa", explica Neil Wilson, analista de Markets.com, qui minimitza la comparativa amb un possible "moment Lehman". Tot i això, reconeix que "és una causa important de preocupació per als inversors en aquest moment i és possible que hi vegem més pèrdues". L'empresa ja ha caigut a mínims d'11 anys a la borsa de Hong Kong i encadena diverses jornades de caigudes, llastrant el Hang Seng i altres valors immobiliaris que cotitzen a la ciutat autònoma. El preu de les seves accions s'ha desplomat gairebé un 80% l'any, i les borses xineses han interromput repetidament la negociació dels seus bons durant les últimes setmanes.

Els passius d'Evergrande involucren, a més, 128 bancs i més de 121 institucions no bancàries, segons la carta que Evergrande va enviar al govern a finals de l'any passat. I els seus deutes equivalen al 2% del PIB xinès. El retard en els pagaments podria provocar un efecte dòmino al sector immobiliari del país asiàtic, que representa el 29% del seu PIB i desencadenar impagaments creuats, ja que moltes institucions financeres estan exposades en Evergrande mitjançant préstecs directes i participacions indirectes a través de diferents instruments financers.

Al mercat de bons en dòlars, Evergrande representa el 4% de l'alta rendibilitat immobiliària xinesa, segons DBS. Qualsevol impagament desencadenarà també vendes al mercat de crèdit d'alt rendiment. A més d'això, UBS assenyala que 19.000 milions de dòlars del deute d'Evergrande està en bons offshore, de manera que el seu col·lapse també impactaria més enllà de la Xina continental. Finalment, estimen els experts que un col·lapse d'Evergrande tindrà un gran impacte al mercat laboral. Té 200.000 treballadors i contracta 3,8 milions de persones cada any per al desenvolupament de projectes.

la posible quiebra de evergrande, el lehman brothers chino, en cifras

QUÈ FARÀ EL GOVERN?

Sens dubte, Pequín està observant la situació a prop, però no està clar quan hi intervindran les autoritats. "Fins a cert punt, els problemes dels promotors immobiliaris del gegant asiàtic han estat dissenyats pel govern amb normes més estrictes sobre el deute, aplicades l'any passat, i volen demostrar que l'endeutament incontrolat té un preu", expliquen els experts de Danske Bank. "Però tampoc volen que una profunda crisi financera porti l'habitatge xinès i l'economia a una profunda recessió". Per tant, segons la seva opinió, "la qüestió és com de malament ha d'anar la cosa perquè hi intervinguin. El món estarà cada vegada més atent a la manera com Pequín maneja la situació, ja que els efectes s'estenen als mercats mundials".

És poc probable que la caiguda potencial d'Evergrande desencadeni un risc sistèmic similar al de Lehman Brothers, Assenyalava l'editor cap de Global Times, mitjà portaveu del Govern, Hu Xijin. I ha afegit que el grup immobiliari hauria de recórrer al mercat per a qualsevol salvació. Amb aquestes declaracions des del compte de WeChat de Hu, es minimitza la suposició que l'empresa és "massa gran per fer fallida" i que el govern eventualment els rescatarà.

"La Xina té les eines a la seva disposició per rescatar fàcilment Evergrande i apuntalar l'economia. Simplement no està triant fer-ho en aquest moment per una raó o una altra, ja sigui per problemes de deute o simplement per una simple consolidació de poder", comenta el analista Justin Low.

De moment, Evergrande ha mogut fitxa i s'ha embarcat en una contrarellotge de bescanvi de béns arrels amb els seus prestadors, informa Reuters. L'empresa va dir en un post de WeChat datat el dissabte que els inversors interessats en canviar productes de gestió patrimonial per actius físics s'han de posar en contacte amb els seus assessors d'inversió o visitar les oficines locals.

El mitjà financer Caixin va informar diumenge que es calcula que hi ha 40.000 milions de iuans (6.000 milions de dòlars) en productes de gestió de patrimoni d'Evergrande. Aquests productes solen estar en mans d'inversors minoristes.

A més, els seus portaveus van avisar la setmana passada que l'escalada dels seus problemes podria provocar riscos d'impagament més amplis. Va afirmar que si no pot pagar el seu deute, podria produir-se una situació d'"impagament creuat", en la qual un impagament desencadenat en una situació podria estendre a altres obligacions. Dimarts passat també va alertar que les seves vendes immobiliàries probablement seguiran caient significativament el setembre, després d'haver-se disminuït durant mesos, que fa que la situació de flux de caixa sigui encara més greu.

Entre l'espasa i la paret, el govern de Xi Jinping devia demanar a les autoritats de Guangdong que elaborin un pla per gestionar el deute de l'empresa, segons The Washington Post. La gran incògnita és si decidirà rescatar, reestructurar o liquidar la China Evergrande Group.

contador