Les despeses suportades per l'inversor cauen des de l'1,09% fins a l'1% de mitjana a Europa
La indústria de fons creix a nivells rècord a Espanya. L'impuls dels bancs a aquest negoci i la recuperació del mercat han portat al patrimoni fins a màxims de 2008. Però aquesta tendència de creixement no ha vingut acompanyada d'una disminució de les comissions que suporten els inversors, com sí ha ocorregut a Europa.
Els costos associats a tenir participacions en un fons domiciliat a Europa, explicant tot tipus de comissions o despeses als quals fa front l'inversor, s'han reduït entre 2013 i 2016 en passar d'una mitjana de l'1,09% de la inversió fins a l'1%, segons un estudi de Morningstar. Nou centenes que poden suposar un impacte important en la rendibilitat final que percep l'inversor.
No obstant això, aquesta avaluació deixa enrere als fons domiciliats a Espanya. En aquest cas, els partícips han de suportar ara més despeses que fa tres anys. Un augment important, ja que la mitjana de costos respecte a la inversió total ascendeix des de l'1,04% fins a l'1,21%. En termes absoluts, la indústria espanyola aconsegueix un patrimoni en fons de 232.000 milions d'euros (l'estudi recull dades fins el maig), pel qual els estalviadors suporten comissions que aconsegueixen els 2.803 milions.
MÉS PES DELS FONS MIXTS
L'evolució a Espanya es produeix per dues raons. La primera per la rotació d'actius des de categories més conservadores i generalment amb menys comissions com a renda fixa o garantits, cap als fons mixtos, la quota dels quals de mercat passa en aquests tres anys des del 24% fins al 47%, la qual cosa equival a més de 109.000 milions.
És noticiable el fet de que a Espanya augmenten les comissions a la vegada que s'incrementa el pes d'aquests vehicles fins a gairebé la meitat
Precisament aquesta categoria, la de fons que inverteixen tant en renda fixa com en renda variable, és l'única que augmenta les seves comissions, provocant així que s'elevi la dada general del sector. En concret, els inversors suporten ara un cost de l'1,37% de l'exposició que tenen a aquest tipus de productes, enfront de l'1,14% de 2013 (veure quadre després del text).
Fa tres anys, els fons espanyols eren els més barats en aquest segment al costat dels domiciliats a Suècia. “És noticiable el fet que a Espanya augmentin les comissions alhora que s'incrementa el pes d'aquests vehicles fins a gairebé la meitat”, assenyalen els analistes de Morningstar. Amb les últimes dades, supera ara a altres estats com al Regne unit, Suïssa, Suècia, Holanda, Noruega o Dinamarca, i va en contra de la tendència general del sector de reduir la càrrega que suporta el client, encara que encara segueixen per sota de la mitjana europea en fons mixtos (1,47% en 2016 enfront de l'1,50% de 2013).
En la resta de categories de vehicles domiciliats a Espanya sí hi ha una reducció de comissions, seguint la mateixa tendència que en el conjunt d'Europa, segons l'estudi de Morningstar. Així, es produeixen descensos en les despeses corrents en renda fixa (del 0,81% del capital invertit fins al 0,78%), en renda variable (de l'1,87% a l'1,8%) i en els monetaris (del 0,56% al 0,48%).
DESCENSOS GENERALITZATS
Con todas las demás variables constantes, los fondos más atractivos ahora por su bajo coste continuarán siéndolo en el futuro
L'estudi de Morningstar reflecteix un descens en la càrrega que suporten els partícips a canvi de delegar la gestió de la seva inversió a través de fons. Aquesta caiguda es produeix en les quatre principals categories (renda variable, renda fixa, mixts i monetaris). En Morningstar atribueixen aquest 'abaratiment' del producte a “una penetració al mercat de classes de fons netes (amb baixes comissions) i també a un augment de la preferència per fons menys cars”.
D'aquesta forma, els fons de renda variable passen d'un cost de l'1,43% fins a l'1,27% entre 2013 i 2016. La càrrega associada a la categoria de deute es redueix des del 0,89% fins al 0,74%, mentre que els fons mixtos disminueixen el cost fins a l'1,58%, enfront de l'1,56% tres anys abans. Finalment, la categoria de fons monetaris segueix sent la més barata. Els partícips suporten comissions d'un 0,15% de la seva inversió en mitjana, vuit centenes menys que el 2013.
Malgrat aquests descensos, a causa de l'increment de patrimoni els inversors han passat de pagar a les gestores 53.000 milions d'euros en despeses corrents fins als 61.000 milions.
L'estudi confirma que els fons que són relativament més cars tenen la tendència a seguir sent-ho. També els més barats continuen amb el temps costant menys que la mitjana. “Aquests resultats suggereixen que en els fons els nivells de càrrega són un fort instrument de predicció del propi futur de les despeses. El que significa que, amb totes les altres variables constants, els fons més atractius ara pel seu baix cost continuaran sent-ho en el futur”, assegura l'informe.
QUATRE GRANS DOMICILIS
En la major part de països analitzats es produeixen descensos de les comissions. Al domicili de fons més important d'Europa, Luxemburg, les despeses es redueixen des de l'1,22% fins a l'1,13%. Els fons domiciliats en el Gran Ducat gestionen 2,147 bilions d'euros, molt per sobre dels seus perseguidors. A Regne Unit (798.000 milions), Irlanda (777.000 milions) i França (775.000 milions) també disminueixen els costos.
Els fons registrats en aquests quatre països representen, amb un total de 4,497 bilions, el 73% del patrimoni total dels vehicles domiciliats a Europa, que aconsegueix els 6,145 bilions d'euros, amb les estadístiques recopilades per Morningstar al maig. Entre aquests quatre domicilis, Luxemburg està per sobre de la mitjana en comissions. També el Regne Unit, malgrat un fort descens des de l'1,22% fins a l'1,03%. Per la seva banda, França (pansa del 0,86% de 2013 al 0,83% de 2016) i Irlanda (del 0,78% al 0,62%) estan per sota de la mitjana. Irlanda es confirma així com el país més 'barat' per als inversors de fons al costat de Suïssa, on la càrrega mitjana baixa del 0,79% al 0,62%.
A l'altre costat de la balança, Espanya no és l'únic país on augmenten els costos. També succeeix a Alemanya (de l'1,18% a l'1,25%), Itàlia (de l'1,33% a l'1,42%) o Dinamarca (de l'1,09% a l'1,14%).