El banquer creu que aquests nous competidors es beneficien davant del negoci tradicional mitjançant un marc més lax
El president d’Abanca, Joan Carlos Escotet, considera injusta la regulació de les empreses de tecnologies financeres a Espanya enfront del negoci tradicional dels bancs. Durant l'obertura de la jornada 'Els reptes de la banca europea', organitzada aquest dimarts per 'Cinco Días' a l'Hotel Hesperia de Madrid, Escotet ha afirmat que la disrupció d'aquests nous competidors serà "creixent" al futur a través d' una "regulació propicia" que genera "asimetries" amb la realitat de la banca.
"Durant els propers anys serà creixent la presència de les empreses de tecnologies financeres en la prestació dels serveis bancaris, sectors que es beneficien d'una regulació propicia que genera asimetria amb els bancs", un sector que a Espanya "presenta particularitats derivades tant d'intensitat de crisi com del procés de reestructuració posterior", ha apuntat Escotet. El president ha assenyalat que durant els últims anys la banca europea ha experimentat "dificultats" per construir models de negoci que "permetin obtenir una rendibilitat superior al cost de capital", enfront d'una situació més laxa que beneficia a aquests nous jugadors.
Segons l'opinió del banquer, el repte dels bancs espanyols no és tant "fer un esforç de concentració", sinó "ajustar el seu model de negoci" en un nou context en què es presenten com a majors reptes la rendibilitat futura i la disrupció de nous rivals.
L'EBA S'OPOSA A LA SEVA REGULACIÓ PER FOMENTAR EL SEU DESENVOLUPAMENT
L'Autoritat Bancària Europea (EBA) no comparteix l'opinió d’Escotet. El seu president, Andrea Enria, ha reiterat en diverses ocasions la seva postura sobre la desregulació de les empreses de tecnologies financeres evitant riscos que acabin amb la innovació. El banquer italià defensa que un marc d'ordenació agressiu posicionaria aquestes entitats en una posició de significatiu avantatge respecte a les seves competidores xineses i nord-americans, amb una competició que es desenvolupa de manera global.
ECONOMIA LES SEGUEIX A PROP
El Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat segueix "molt a prop" els nous fenòmens tecnològics sorgits al sector financer amb l'objectiu d'"assegurar que no posin en risc l'estabilitat financera". En aquest sentit, ha fet referència al fet que els treballs per a la implantació d'un 'sandbox' regulador -un espai de proves controlat per assajar noves formes de prestar serveis a clients reals- estan "molt avançats", com va explicar el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, la setmana passada al Congrés.