Escarrer (Meliá) critica al Govern per la gestió del Covid: "Ningú no ens ha trucat"

El conseller delegat de l'hotelera assegura que no s'està escoltant al sector per a dissenyar la recuperació

Cristina Bolinches
Bolsamania | 23 abr, 2020 17:01
ep sr gabriel escarrer
EUROPA PRESS

És el motor de l'economia espanyola i no se li està escoltant a l'hora de dissenyar la recuperació una vegada s'aixequin les restriccions de moviment provocades pel coronavirus. Els primers espases de Meliá Hotels i Room Mat assumeixen que tant el Govern de Pedro Sánchez com els autonòmics han deixat al marge al sector privat en el disseny del full de ruta que traurà als hotels de la crisi.

SOLTEC POWR BR-UNTY
1,598
  • 0,00%0,00
  • Max: 1,70
  • Min: 1,58
  • Volume: -
  • MM 200 : 2,44
14:00 24/12/24

“Necessitem una estratègia comuna de recuperació com a país. Ningú no ens ha trucat”, va reconèixer el vicepresident i conseller delegat de Melia, Gabriel Escarrer durant una trobada digital organitzada per Thinking Heads. “Fa molta enveja, enveja sana, veure com a d'altres països els presidents s'han reunit amb els empresaris turístics”.

“Falta de voluntat de diàleg, de consens, hi ha una absència de claredat en el desconfinament”, va indicar Escarrer en parlar dels errors en la gestió de la crisi del Covid-19, que s'han evidenciat “en la imatge de descoordinació”, en el si del Govern. Però el primer directiu de la major hotelera d'Espanya no va apuntar només al Govern de Sánchez, també als autonòmics. "No ens hem reunit amb cap president d'una Comunitat Autònoma i en algunes comunitats som un terç del PIB”.

En la mateixa línia va insistir el president i fundador de Room Mat Group, Kike Sarasola, qui va apuntar a les declaracions de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui va assenyalar que el sector de l'hostaleria podria no obrir les seves portes fins a la recta final d'any. “No recorden que el turisme és el motor de l'economia i de l'ocupació. Si el turisme no es recupera, no es recuperarà l'economia. Cal obrir tan aviat com sigui possible, amb protocols de seguretat. Primer amb turisme nacional i, com abans millor, per a vols internacionals. No ens podem permetre el luxe d'estar tancats fins a desembre”.

En aquesta trobada, Gloria Guevara, presidenta del Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC), va afirmar que tant Espanya com Itàlia seran dos dels mercats més perjudicats en la seva imatge de país. El mateix passarà a escala local amb Nova York.

EL MATEIX IMPACTE QUE UNA GUERRA

Gabriel Escarrer va emfatitzar que el Covid-19 “tindrà el mateix impacte que una guerra. Serà més selectiu en les morts però igual de nociu per a l'economia i l'ocupació”. Va recordar que l'impacte potencial de destrucció de llocs de treball pot arribar a 2,8 milions d'ocupacions i 124.000 milions d'euros de cop per a l'economia espanyola.

Escarrer va assegurar que el sector no participa en el disseny del full de ruta per a sortir de la crisi, però sí que reconeix haver parlat amb la ministra de Turisme, Reyes Maroto. En concret, li va comentar com es podria controlar la presència de turistes després de l'epidèmia a dos mercats clau, com són Balears i Canàries, on només s'hi pot arribar amb vaixell o avió. “Li vaig dir a la Ministra que als arxipèlags, només baixar del vaixell o de l'avió, et facin un test ràpid. Si dónes positiu, et confinen en un hotel medicalitzat o en un hospital. Seria un revulsiu”.

Tant Room Mat com Meliá asseguren estar preparats per als nous protocols. Per exemple, amb mampares a la recepció, més distància als restaurants, i neteges més exhaustives a les habitacions. No obstant això, exigeixen que siguin protocols on el disseny vingui del sector privat. “Si ve un funcionari a posar mampares sense sentit a les platges o als restaurants, és el pitjor que ens pot passar”.

contador