Atribueix les caigudes a "la continuïtat de la fase baixa del cicle del sector iniciada el 2018"
Ercros ha obtingut un benefici de 10,5 milions d'euros en el primer semestre d'aquest 2019, un 62,7% menys que en el mateix període de l'any anterior, i ha registrat un Ebitda de 29,7 milions, un 35,7% menys.
L'empresa química ha advertit que ha de tenir-se en compte que en el primer semestre del 2018 els resultats "van ser particularment alts".
Ercros ha explicat que la causa d'aquesta reducció de resultats és "la continuïtat de la fase baixa del cicle del sector del clor-sosa iniciada a meitats de 2018", mentre que la xifra de negoci del primer semestre ha arribat als 353.500.000 d'euros, un 2,7% més.
Aquesta pujada està associada amb l'augment de la producció experimentat després de l'entrada en funcionament de la major capacitat de les plantes de clor i sosa, PVC, poliols i productes farmacèutics de síntesi i fermentació.
L'estrenyiment de marges es deu a la coincidència d'aquesta caiguda de preus de venda amb l'augment del cost de les principals matèries primeres.
Durant el període de referència, els aprovisionaments han augmentat un 9,7% i els subministraments un 12,2%, mentre que els augments de preu més significatius han estat el de l'EDC (un 43%) i el de l'electricitat (un 12%).
REDUCCIÓ DE PLANTILLA
En el capítol de despeses, s'han incrementat els costos de personal en un 7,3%, que no es deu a la variació dels salaris, sinó a la pujada de les cotitzacions de la Seguretat Social, per l'augment de les bases, i una menor aplicació de provisions de reestructuració.
Per negocis, la divisió de farmàcia ha estat la que ha tingut una evolució més favorable gràcies a l'augment dels preus i els volums dels productes venuts i a l'encariment de les matèries primeres, i la xifra de negocis ha augmentat un 5,5% i l'Ebitda, un 75,4%.
La divisió de química intermèdia ha facturat un 4,7% gràcies a l'augment de la disponibilitat de poliols i a l'apreciació del dòlar respecte de l'euro, malgrat que l'Ebitda s'ha contret un 21,8% per l'augment de la pressió competitiva i per l'ajust de valoració de les existències de metanol i altres productes acabats.
Les vendes de la divisió de derivats del clor han augmentat en un 2,2%, malgrat la baixada del preu de la sosa i en menor mesura del PVC, però l'augment dels preus de l'EDC, l'electricitat i el gas han pressionat a la baixa l'Ebitda, que ha caigut un 49,8%.