Endesa demana el tancament de les centrals de carbó d'As Pontes i Carboneras

L'energètica garanteix el lloc als gairebé 300 treballadors de les dues plantes

Bolsamanía
Europa Press | 27 des, 2019 15:43
endesa cuatro logo bueno

Endesa

20,270

17:35 22/11/24
2,27%
0,45

Endesa ha presentat aquest divendres la sol·licitud formal de tancament de les centrals tèrmiques de carbó importat ubicades a As Pontes (La Corunya) i Carboneras (Almeria), davant "la clara absència de perspectives de millora en el futur" de les plantes per la seva falta de competitivitat en la cobertura de la demanda per "la profunda modificació" de les condicions de mercat, amb un increment substancial en el preu dels drets de CO2 i una caiguda significativa del preu del gas.

En un comunicat, l'energètica ha assenyalat que garantirà el lloc de treball dels gairebé 300 treballadors de les dues plantes -174 d'As Pontes i 113 de Carboneras-, mitjançant un procés de recol·locació, així com mesures formatives i participació en el desmantellament.

Així mateix, Endesa proposa, dins dels plans d'acompanyaments presentats per a cada emplaçament, substituir el tancament d'aquestes dues centrals amb el desenvolupament de projectes renovables per més de 3.000 megawatts (MW), amb unes inversions totals de gairebé 2.800 milions d'euros.

Concretament, l'energètica proposa substituir a Galícia els 1.468 MW tèrmics de la central per 1.505 MW renovables durant el període 2020-2026, amb una inversió d'uns 1.580 milions d'euros i la generació d'uns 1.250 llocs de treball directes de mitjana anual durant els sis anys de la fase de construcció i 125 en la d'operació i manteniment.

Per Andalusia, contempla durant el període 2020-2026 la construcció d'uns 1.520 MW de potència solar i eòlica a Almeria, on s'ubica la central, amb uns 1.200 milions d'euros d'inversió i la creació d'uns 700 llocs de treball directes de mitjana anual durant els sis anys de la fase de construcció i 110 en la d'operació i manteniment, i 2.535 MW més per a la resta d'Andalusia.

El passat mes de setembre, l'energètica ja va anunciar la decisió de promoure la discontinuïtat de l'activitat d'aquestes centrals a causa de les condicions de mercat.

Des d'aquest moment, la companyia indica que ha estat analitzant alternatives de funcionament de les plantes mitjançant l'ús de biomassa que, però, no han resultat satisfactòries, tant des d'un punt de vista tècnic i mediambiental com econòmic, cosa que les fa inviables.

Així, Endesa, a l'igual que va fer amb les centrals de Compostilla (Lleó) i Andorra (Terol), encara que en el cas d'aquestes plantes estaven condemnades al tancament ja que no s'havien abordat les inversions necessàries perquè complissin amb els nous límits d'emissions establerts per la Unió Europea que entraran en vigor el 30 de juny de 2020, ha optat pel cessament de l'activitat a As Pontes i Carboneras.

DRET DE DESISTIMENT

No obstant això, el grup es reserva el dret de desistiment d'aquesta petició, en el seu conjunt o parcialment, en el cas que, com a conseqüència de les proves addicionals de combustió amb diferents mescles de combustible, tant a la central d'As Pontes com a la de Carboneras, que es realitzaran durant els pròxims mesos, poguessin variar els resultats i garantir la viabilitat de les plantes.

Endesa va indicar que la sol·licitud és plenament coherent amb l'objectiu d'aconseguir un sistema energètic totalment descarbonitzat a l'any 2050, "compromís compartit i recolzat per la companyia i per tots els països que han signat els acords de la Cimera de París COP21".

Abans de presentar la sol·licitud de tancament, l'energètica ha informat d'això als representants del Ministeri per a la Transició Ecològica, a les autoritats autonòmiques d'Andalusia i de Galícia i a les dels municipis on es troben ubicades les plantes.

PLANS 'FUTUR-E'

En paral·lel a la sol·licitud, Endesa ha presentat per a cada planta de manera voluntària aquests projectes d'actuacions per atenuar l'impacte provocat per la disminució d'activitat, anomenats 'Pla Futur-e', destinats a promoure el desenvolupament d'activitats econòmiques i generació d'ocupació en les zones en què es troben ubicades les dues centrals.

Endesa va afirmar que aquestes propostes "es troben obertes a incloure de manera flexible noves iniciatives viables que puguin proposar-se en endavant per aconseguir aquests objectius de desenvolupament de les zones de les centrals, sumant els seus esforços a les iniciatives i lideratge de les Administracions Públiques".

A més, el grup energètic va destacar que fins a l'autorització de tancament les plantes aniran donant sortida progressivament al carbó que tenen emmagatzemat.

EMPRESES AUXILIARS

Pel que fa a les empreses auxiliars que presten actualment servei per a les plantes d'As Pontes i Carboneras, Endesa va afirmar que "prioritzarà la contractació de persones de l'entorn" per escometre els treballs de desmantellament de les dues plantes un cop aprovada la sol·licitud, així com en el desenvolupament de les noves instal·lacions renovables que es proposa dur a terme a les zones de les dues centrals.

Per a aquestes persones estan previstos programes addicionals de formació que s'implantaran per a la generació d'ocupació local. Així mateix, la companyia fomentarà per a l'execució dels seus nous projectes renovables la compra de materials a proveïdors locals que impulsin el desenvolupament industrial verd de la zona.

TASQUES DE DESMANTELLAMENT

Per al desmantellament de les instal·lacions d'As Pontes (que compta amb quatre grups de generació) s'estima una durada de gairebé quatre anys, més les tasques prèvies, que generaran al voltant de 130 llocs de treball directes amb puntes de treball de fins a 200 persones.

En el cas de la central de Carboneras, que compta amb dos grups, per al desmantellament de les instal·lacions es contempla una durada de tres anys, després d'uns 18 mesos de treballs de preparació, que generaran uns 110 llocs de treball directes amb pics de treball de fins a 160 persones.

contador