La companyia fa un pas més en la seva aposta per la producció d'energia neta
Endesa, a través de la seva filial d'energies renovables Enel Green Power Espanya (EGPE), ha connectat a la xarxa els parcs eòlics de Paradela i Serra das Penas, a la província de Lugo, que compten amb una potència total de 50 megawatts (MW) i en els quals ha invertit 61 milions d'euros, ha informat l'energètica.
El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha afirmat que la companyia "ja està ultimant la connexió a la xarxa" dels 879 MW renovables adjudicats durant la subhasta de 2017, cosa que "demostra el seu afany amb el compliment dels compromisos adquirits a les licitacions". "Es tracta d'un pas més en l'aposta d'Endesa amb la producció d'energia neta, un dels pilars de la política nacional de transició energètica", ha explicat.
EGPE es va adjudicar 540 MW eòlics i 339 MW solars a les subhastes de Govern celebrades al maig de 2017, amb una inversió total de més de 800 milions d'euros. En aquests moments, la companyia ja ha connectat a la xarxa els 339 MW solars i 504 MW eòlics, i ultima la connexió dels restants, que estaran a punt per a final d'any.
La planta eòlica de Paradela consta de sis aerogeneradors, que proporcionen una potència total de 12 MW. Produirà uns 42 gigawatts hora (GWh) l'any, suficients per subministrar energia a unes 10.750 famílies, i evitarà l'emissió anual de 27.800 tones de CO2 a l'atmosfera. Va ser connectat a la xarxa el passat 17 de desembre.
Per la seva banda, el parc Serra das Penas compta amb vint-i-un aerogeneradors de 2 MW, amb els quals podrà produir 142 GWh/any, energia suficient per proveir a 36.200 famílies. La seva entrada en funcionament evitarà anualment l'emissió a l'atmosfera de 93.500 tones de CO2.
Aquests dos parcs, ha informat Endesa, se sumen a una altra instal·lació connectada a Galícia el passat novembre, el Reformado de Pena Ventosa, ubicat al terme municipal d'O Vicedo, amb 8 MW de potència. En aquest emplaçament, EGPE va utilitzar per primera vegada a Espanya sabates prefabricades per sustentar les torres eòliques, cosa que estalvia temps i redueix l'impacte de l'obra. Podrà generar 28 GWh/any, energia suficient per proveir a 7.100 famílies i la seva entrada en funcionament evitarà, cada any, l'emissió a l'atmosfera de 16.500 tones de CO2.
EL MODEL DE 'ÀREA DE CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE'
En l'execució d'aquests projectes, s'ha aplicat el model d''Àrea de Construcció Sostenible' d'Enel Green Power, incloent-hi la instal·lació de panells solars fotovoltaics per cobrir part de les necessitats energètiques durant l'obra. A més, s'han adoptat mesures d'estalvi d'aigua mitjançant la instal·lació de dipòsits i sistemes de recollida de pluja. Finalitzats els treballs, tant els panells fotovoltaics com els equips d'estalvi d'aigua es donen per al seu ús públic.
Amb aquests nous megawatts que acaben d'entrar en operació, Endesa suma a Galícia 566 MW instal·lats a 23 parcs eòlics, la operació sustenta 77 llocs de treball.