Des dels màxims de febrer es deixa un 27%
Ence és el clar exemple borsària d'aquesta famosa frase en borsa que diu que 'tot el que puja, cau' (i viceversa). Després de revalorar-se més d'un 20% fins a febrer, la companyia va iniciar un degoteig incessant a la baixa que el situa, un dia rere l'altre, com pitjor valor de l'IBEX 35. Aquest dilluns torna a ser el títol que més es deixa dins del selectiu ( -2,75%), cosa que el porta a retrocedir un 14% en només tres jornades.
L'última tanda de caigudes ha estat motivada per la possibilitat del cessament de la seva activitat de biofàbrica a Pontevedra. El Govern planeja declarar nul·la la resolució que va atorgar a Ence una pròrroga de 60 anys sobre la concessió dels seus terrenys allà.
Després de la caiguda patit dijous, quan es va conèixer la notícia, divendres va tornar a caure gairebé un altre 6%. La companyia ha explicat que el cessament de la seva activitat a Pontevedra tindria un impacte en els seus comptes de 185 milions d'euros, tot i que ha precisat que és "improbable" que es produeixi la finalitat de la seva activitat.
Ence va camí de repetir el guió de l'any passat, quan va viure una primera part de l'any d'alces i una segona de caigudes molt importants. Entre octubre i desembre de 2018, Ence es va enfonsar un 40% en borsa a causa de la caiguda del preu de la cel·lulosa a la Xina. La recuperació d'aquests preus ha estat un dels catalitzadors positius que han motivat les pujades dels primers dos mesos d'aquest any, segons els experts.
Encara que formen part de l'IBEX des de principis d'aquest any, la veritat és que la volatilitat dels títols d'Ence recorden a èpoques passades, quan podia considerar una rampoina, expliquen els analistes de Bolsamanía. Les últimes caigudes el situen en ple suport, als 5,10 euros. Si perd aquest nivell, se n'aniria cap als 4-4,40 euros.
CONGELA INVERSIONS A PONTEVEDRA
A l'espera del que passi amb la concessió a Pontevedra, Ence ha informat aquest dilluns que ha decidit mantenir les inversions de 50 milions compromeses per 2019 a la seva planta de cel·lulosa de Pontevedra, i ha congelat la resta d'inversions previstes en el seu pla de negoci per aquesta planta.
Segons informa Europa Press, la companyia que presideix Juan Luis Arregui s'ha donat un termini de quatre setmanes per presentar una anàlisi de l'impacte d'aquesta nova situació al seu pla estratègic 2019-2023 i definir alternatives a aquest.
Entre elles podria ser el trasllat de part de la producció de la planta de Pontevedra a la de Navia, encara que la companyia estima que l'ampliació de capacitat productiva d'aquesta planta no seria suficient per assolir l'objectiu inicialment fixat al seu pla estratègic actual.