La gasista acaba de presentar el seu Pla Estratègic 2019-2023
Enagás ha presentat aquest dimarts el seu Pla Estratègic 2019-2023, en el qual parla de la política de retribució a l'accionista. Segons explica la gasista, mantindrà un dividend "sostenible a mitjà i llarg termini", de manera que augmentarà un 5% anual fins al 2020 (aquest any el dividend serà d’1,68 euros bruts per acció) i, després, l'increment serà de l'1% l'any "com a mínim" per als exercicis 2021, 2022 i 2023.
El compromís amb el dividend, diu Enagás, se sustenta en "la disciplina financera de la companyia, una generació de flux de caixa sòlid, els ingressos per la seva activitat internacional i la sostenibilitat financera del sistema gasista". Segons ha explicat el president d'Enagás, Antonio Llardén, el pla és "una continuació de l'estratègia molt clara que seguim des de 2011", que té com a objectius principals "mantenir la nostra excel·lència operativa, mantenir i crear ocupació i garantir la confiança dels nostres inversors i el creixement sostenible de la companyia". De fet, afirma que l'adquisició d'una participació en la nord-americana Tallgrass Energy, comunicada aquest dilluns, "encaixa" amb l'estratègia de la companyia per al període i "reforça la visibilitat del creixement de la companyia a mitjà termini".
L'actualització del pla estratègic contempla tres àrees de creixement. En concret, la gasista se centrarà en "l'impuls de nous negocis relacionats amb els reptes de la transició energètica, com són els gasos renovables", i també en el "desenvolupament del seu 'core business' als mercats de més potencial de creixement "i que la companyia ha identificat com a prioritaris amb uns criteris clars d'inversió: Europa i els països americans del 'Eix del Pacífic': Mèxic, Perú, Xile, Colòmbia i els EUA. Així mateix, entre els objectius d'Enagás també hi ha la "identificació d'oportunitats complementàries de negoci".
Segons Enagás, el creixement sostenible és molt important, i per això ha aprovat la seva Estratègia de Sostenibilitat 2019-2021, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Segons explica la companyia al seu pla, el gas natural i les infraestructures gasistes tenen un "paper clau" en la transició energètica, tenint en compte que la demanda global de gas natural no deixarà de créixer (s'estima que, de mitjana, augmentarà un 2% l'any fins al 2023) i que, a Espanya, "més del 60% del gas natural que es consumeix és per a la indústria".
Per aquesta raó la companyia se centrarà en la promoció de nous negocis relacionats amb els gasos renovables, com el biometà i l'hidrogen, que seran claus en el procés de transició energètica. En aquest sentit, Enagás ja ha signat 13 acords amb institucions i empreses per impulsar projectes industrials que contribueixin a la descarbonització. De fet, assegura que ja ha reduït un 30% la seva petjada de carboni durant el període 2016-2018 respecte a 2013-2015.
NEGOCIS COMPLEMENTARIS
Enagás, a més, se centrarà en buscar negocis complementaris que ajudin a generar valor, com els relacionats amb noves infraestructures de GNL que "contribueixen a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle", la prestació de serveis als àmbits de enginyeria i operació i manteniment per "reforçar el paper industrial de la companyia en la seva expansió internacional", i el suport a empreses emergents energètiques mitjançant el programa 'Enagás Emprèn', creat el 2016 i a través del qual la companyia ha impulsat la creació de set empreses emergents en àmbits com la mobilitat sostenible, eficiència energètica, hidrogen renovable i nous usos del gas natural.